×

Accesează
contul existent

Capitala de 100

Castelul Tepes

Castelul Tepes

"Castelul Tepes, "martorul" istoriei unor ani uitati, cu aerul sau medieval, poate rascoli nostalgiile celor ce au urcat la cetatea lui Tepes Voda de la Poenari pentru ca arhitectii ce l-au conceput au reprodus la cu totul alte proportii castelul din varf de munte atat de ravnit de turci si inconjurat de legende.

Destinatia initiala a edificiului a fost aceea de turn de apa. Din cauza ca forma rezervoarelor nu era una estetica, arhitectii Stefan Burcus si V. Stephanescu au gasit o solutie originala pentru mascarea rezervorului care avea rolul de a alimenta Expozitia Generala. Bazinul, cu o capacitate de 200 mc, a fost turnat in atelierele lui Oscar Maller si s-a montat in interiorul turnului cetatii. Din pacate, la putin timp dupa ce Regina Elisabeta a deschis Expozitia, in acordurile a 100 de trambitasi si a salvelor trase de bateria de la Calafat, bazinul de apa a devenit nefunctional si asa a ramas pana azi. Infasurat in caramida, turnul castelului ascunde rezervorul din fonta. Printr-o scara de lemn, in spirala, se urca pe o platforma de unde privirea se ratacea printre castanii Parcului Carol ori spre panorama targului. Un contrafort terminat cu un pridvor de lemn sustine turnul. In dreapta, se afla un zid crenelat de piatra ce se opreste, in colt, intr-un alt turn de dimensiuni mai mici.

Destinul castelului a fost ratacit prin istorie: dupa Primul Razboi Mondial a fost transformat intr-o cazarma destinata corpului de garda de la Mormantul Ostasului Necunoscut. Dupa demolarea fostului Palat al Artelor, aflat pe locul actualului Mausoleu din parcul Carol, au fost asezate in vecinatatea monumentului niste baraci destinate militarilor care lucrau la evacuarea molozului. Cand sovieticii au ajuns in Bucuresti (30 august 1944), au trecut si prin parcul Carol. Nu au provocat daune castelului, insa au confiscat baracile destinate militarilor romani, considerandu-le prada de razboi. Explicatia a fost foarte simpla: au crezut ca acestea apartineau militarilor germani de aici.

In 1945, camerele castelului, candva decorate cu tablouri cu motive religioase peste care si-au plimbat ochii suveranii romani, au fost transformate in dormitoare pentru horticultoarele care lucrau in parcul Carol. Dupa inaugurarea Mausoleului, pe 30 decembrie 1963, castelul a continuat sa fie folosit de militarii care il pazeau. Din 30 septembrie 2004 Castelul Vlad Tepes, aflat pe str. General Candiano Popescu 6, sectorul 4, a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor."

Articole asemanatoare