Cetatea medievala Enisala, din judetul Tulcea, este situata la 2 kilometri de comuna cu acelasi nume si la 7 kilometri de orasul Babadag, numarandu-se printre monumentele de arhitectura militara de pe teritoriul Romaniei. Este singura fortareata medievala ramasa in picioare de pe teritoriul Dobrogei. Cetatea este cunoscuta sub mai multe denumiri, printre care si Yeni-Sale, Heracleea sau Heraclia. Denumirea acesteia provine de la turcescul „yeni” (nou), respectiv regionalismul dobrogean „sale” (asezare, sat), adica asezare „noua” sau „sat nou”
Cetatea medievala a fost inaltata de puterea imperiala bizantina si de cea comerciala genoveza la sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea.
Constructia a fost ridicata pe un deal calcaros, avand forma unui trapez sau patrulater neregulat, cu latura de vest-sud-vest distrusa aproape in totalitate. Cetatea are o lungime de peste 100 de metri, laturile de est si de nord avand aproximativ 50 de metri, iar cea de sud aproximativ 30 de metri. Grosimea zidului de incinta este cuprinsa intre 1,5-1,85 metri. In exterior se gasesc opt turnuri de aparare cu cate trei, patru si cinci laturi. Zidurile si turnurile sunt ridicate din piatra de calcar cioplita, de forma cubica. Ca si element arhitectonic deosebit se poate evidentia bastionul portii principale, care este de origine orientala si are o arcada dubla. Acest model este foarte des intalnit in evul mediu si utilizat de bizantini la Cetatea Neamtului sau la bisericile moldovenesti ctitorite de Stefan cel Mare.
Initial, cetatea a apartinut despotatului dobrogean. In timpul domniei lui Mircea cel Batran, intre anii 1397 si 1418, fortificatia facea parte din sistemul defensive al Tarii Romanesti. Odata cu cotropirea Dobrogei de catre turci, intre anii 1419-1420, in cetate a fost instalata o garnizoana militara otomana, ulterior, in secolul XVI, cetatea fiind parasita, pentru ca nu mai corespundea intereselor economice si strategice ale turcilor. Cu timpul, fiind parasita, cetatea a inceput sa se degradeze.
Prima mentiune istorica a Cetatii Enisala o gasim in cronica lui SuKrullah, care dateaza din prima parte a secolului al XV-lea.
In cadrul fortificatiei, dar si in imprejurimi, au fost descoperite de arheologi sepulturi dacice datand in secolul al IV-lea i.e.n, ceramica si oase de mamut ce arata ca aceasta zona a fost populata inca din cele mai vechi timpuri. Tot aici a fost descoperita si o asezare neolitica ce apartine culturii Gumelnita din a doua jumatate a mileniului V i. Hr sau o asezare datand din prima Epoca a Fierului.
Cetatea a fost restaurata in anul 1991, ulterior intrand in circuitul turistic, fiind un obiectiv foarte vizitat si apreciat.