Cheile Turzii formeaza o arie protejata, fiind un obiectiv turistic de interes national, ce se incadreaza in categorie de "rezervatie naturala de tip mixt". Formatiunea se afla in judetul Cluj, la aproximativ 6 km de municipiul Turda, desfasurandu-se de-a lungul vaii Hasdate. Acestea se intind pe o suprafata de 1300 metri si au o inaltime a versantilor care ajunge pana la 200 de metri. Cheile Turzii au o suprafata de 324 de hectare, fiind formate prin erodarea rocii de calcar jurasic de catre raul Hasdate. Se evidentiaza prin stanci inailte si abrupte, creste ascutite, arcade si grohotisuri. Aici se gasesc peste 1000 de specii de plante, printre care si odoleanul, omagul, vulturica, usturoiul salbatic si piciorul cocosului. De asemenea, aici gasim o varietate insemnata de vietati, mai exact 67 de specii. Printre acestea se regasesc pasari, pesti, batracieni, vulpi, nevastici, mistreti, iepuri, caprioane sau serpi.
Cheile Turzii sunt delimitate de raul Hasdate in patru punti. Prima este numita si Podul Pesterilor, a doua este Mijlocul Cheii, iar a treia este denumita Vizuina Spalata. Ultima punte se afla aproape de iesirea din Chei, in directia de curgere a apelor vaii.
In zona se cunosc aproximativ 60 de pesteri si arcade, dintre care doar opt depasesc lungimea de 20 de metri. Cea mai importanta este pestera lui Balica sau pestera "Cetateaua Mare", despre care legenda spune ca aici s-a ascuns haiducul Nechita Balica in timpul revoltei anti-austriece a Curutilor. Pestera are o lungime de 123 de metri, fiind cea mai mare din Cheile Turzii. Aici gasim si Pestera Hoinarilor, care si-a primit numele la 13 august 1780, de la un hoinar din Turda, care a murit in aceasta. Pestera Calastur, alta pestera importanta din zona, este renumita pentru artefactele istorice care s-au descoperit in ea, cateva avand o vechime de peste 600.000 ani. Arheologii sustin ca pestera a fost folosita acum mult timp pentru ritualuri religioase. Alte pestere din zona sunt Pestera Liliecilor, Pestera Cuptorului si Grota lui Hill. Sapaturile arheologice efectuate in zona au scos la iveala urme de locuire datate de la inceputul neoliticului, eneoliticului final, epoca bronzului si a fierului, cat si din epoca romana si feudala.
In imediata apropiere a cheilor gasim Castrul roman Potaissa si Vechea Manastire a Petridului. Castrul a fost construit in anul 168 de catre Legiunea a V-a Macedonica, fiind abandonat ulterior in 274, odata cu retragerea romanilor din Dacia. Manastirea este datata din secolul al XIII-lea si a apartinut, de-a lungul timpului, mai multor culte religioase diferite: ortodox, romano-catolic si greco-catolic.
Zona este foarte populara si pentru traseele turistice care pot fi facute. Se poate pleca din Cheile Turzii pana la Ciucas, pe un traseu de 3 ore, unde se poate vizita si Cascada Ciucas. De asemenea, se poate face si un circuit numit Crestele Cheilor, cu o durata de 4-5 ore. Un alt traseu este acela cu plecare din Cheile Turzii spre Deleni, Cabana Faget si care are ca destinatie finala Cluj. Acesta se intinde pe o durata de 10 ore. Cel mai lung traseu ajunge la Iara, Cabana Muntele Baisorii si este de aproximativ 40 de km, fiind parcursi in aproximativ 12-14 ore.
Pe Cheile Turzii se poate practica alpinismul si zborul cu parapanta. Relieful zonei a creat de-a lungul timpului peste 250 de trasee de alpinism si escalada.
Traditia locala spune ca in zona exista duhurile padurii, care sunt malefice si ademenesc oamenii, acestia disparand fara urma. De asemenea, legenda spune ca podurile sunt pazite de zmei si capcauni, care se hranesc cu carne de om.
Cheile Turzii sunt declarate rezervatie naturala din anul 1938, de pe vremea regelui Carol al II-lea, ulterior ele fiind incluse si in patrimonial Unesco, regasindu-se in listele cu monumente ale naturii deosebite si protejate din patrimonial mondial.