"Cand te plimbi pe strazile laturalnice ale zonei Lipscani esti impresionat de arhitectura caselor cu un singur etaj, construite in stiluri diferite- renascentist, baroc, neoclasic sau o combinatie a acestora. Casele au ornamente frumoase, balcoane in stil baroc, fatade in stil clasic si decoratii eclectice. La capatul strazii Lipscani se afla strada Smardan, unde pot fi vazute o serie de banci, construite in secolul al XIX-lea. Printre acestea se numara Banca Ion Tiriac, Banca pentru Agricultura si Banca Nationala, construita intre 1883 - 1885 si proiectata de arhitectii Albert Galleron si Cassien Bernard in stilul neo - clasic francez.
Din strada Smardan se poate ajunge pe strada Stavropoleos renumita pentru Biserica Stavropoleos, construita in 1724 de catre calugarul grec Ioanichie in stil brancovenesc. Langa biserica se afla un "chiostro", o curte in care se pot vedea stalpii, lespezile si pietrele funerare. Acest "chiostro" a fost conceput de unul dintre cei mai renumiti arhitecti romani, Ion Mincu, care a restaurat biserica in 1899. Acolo unde strada Stavropoleos se intalneste cu b-dul Victoriei, se afla un restaurant renumit si o berarie, numita Carul cu bere. Atat fatada cat si interiorul acesteia sunt construite in stil neo-gotic. Acest loc era cautat de scriitorii si politicienii romani, care se intalneau acolo si discutau diverse probleme la un pahar de bere.
Putin mai departe, peste drum, pe c-dul Victoriei, se afla Palatul CEC-ului, un edificiu impozant, construit in stilul francez academic eclectic de catre arhitectul Paul Gottereau. Palatul are forma patrata si se distinge printr-un dom central cu lonjeroane metalice separate de sticla, permitand astfel luminii sa intre. De asemenea, exista si patru domuri mai mici, iar intrarea principala are o arcada monumentala fiind sprijinita in ambele parti de doi piloni in stil mixt. Pe strada Smardan, poti admira si cladirea bogat decorata a Casei de Moda, ce dateaza din 1881. Aceasta este construita in stil neoclasic combinat cu elemente renascentiste. Interiorul este foarte luxos, avand scari de marmura, stalpi cu ornamente aurii si vitralii.
Zona comerciala Lipscani a fost extinsa in jurul Curtii Domnesti Vechi, aflata pe strada Franceza de astazi, cea mai veche strada din Bucuresti. In 1692 strada a fost pavata cu grinzi de stejar la ordinul printului Constantin Brancoveanu, fiind construita pentru a face legatura dintre Curtea Domneasca si Podul Mogosoaia - b-dul Victoriei de astazi- care ducea spre resedinta de vara de la Mogosoaia a lui Constantin Brancoveanu. Grinzile de stejar, aduse din padurile bogate din zona Bucurestiului pot fi vazute la intrarea in Hanul lui Manuc aflat in imediata apropiere a ruinelor Curtii Domnesti Vechi. Daca vrei sa cumperi un suvenir sau o blana de dama frumoasa, micile magazine din zona Lipscani iti stau la dispozitie.
Centrul vechi dupa 1989 Multe dintre cladirile ridicate in stil neoclasic si neobaroc in secolul al XIX-lea au fost nationalizate in 1948, iar in anii 1980, autoritatile comuniste au dat locuintele spre folosire romilor, care le-au adus intr-o stare avansata de degradare. Degradare zonei a continuat si dupa 1990, iar atmosfera din trecut a disparut astazi aproape in totalitate.
In prezent, se efectueaza lucrari de restaurare a zonei, care vor mai dura insa cativa ani. Sub caldaramul strazilor care brazdeaza Centrul Vechi, arheologii au descoperit mai multe hanuri, insa cele care le-au atras atentia prin dimensiunile lor au fost hanurile Greci, Serban Voda si Zlatari.Timpul, cutremurele si incendiile le-au slabit. Din ce a fost odinioara s-au mai pastrat numai pivnitele, cateva siruri de ziduri si fundatiile. Chiar si asa, aceste cladiri medievale din secolul al XVII-lea mai au multe de povestit despre trecutul Bucurestiului, iar autoritatile au inceput in 2007 reabilitarea Centrului Istoric."