Corbii de Piatra este o manastire situata in satul Jgheaburi, comuna Corbi din judetul Arges.
Biserica rupestra de la Corbii de Piatra, cu forma sa care aduce aminte privitorului de constructiile din regiunea Cappadocia, este sapata intr-o stanca inalta de 30 de metri si lata de 14,5 metri. Prima atestare o are din timpul domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521).
In luna iunie 1512 monahia Magdalina, de neam boieresc si proprietara a mosiei Corbi, a reinfiintat manastirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului si a inchinat-o nepotului sau, domnitorul Neagoe Basarab.
In secolul al XVII-lea, din cauza conditiilor grele de viata, maicile au fost mutate la Cornetu, iar la Corbii de Piatra au venit calugari.
In prima jumatate a secolului al XVIII-lea manastirea devine biserica de mir, in zona dezvoltandu-se o colonie mare de romani, plecati din zona Sibiului pentru ca erau prigoniti religios. Tot atunci a fost pus si al doilea hram al bisericii, Sfintii Apostoli Petru si Pavel.
In secolul al XIX-lea, in timpul arhiereului Iosif de Sevasta, biserica este marita, fiind sapat in stanca un pronaos de 5,5 metri pe 4,5 metri, este desfintat zidul dintre cele doua altare, este facuta o noua sfanta masa si o noua catapeteasma.
Trapeza manastirii este de asemenea sapata in piatra, aceasta fiind folosita si ca divan atunci cand domnitorul tarii venea la sarbatoarea hramului manastirii. Tot atunci domnitorul judeca neintelegerile locuitorilor.
De la 23 martie 2003 la Corbii de Piatra a fost reluata viata monahala, intrerupta in urma cu 200 de ani.
Valoarea deosebita a bisericii este data si de pictura in stil bizantin datata in secolul al XIV-lea. Din pacate de-a lungul anilor pictura s-a degradat din cauza infiltratiilor de apa, a frigului si inghetului. S-au incercat mai multe solutii pentru incalzire, dar aceastea faceau mai mult rau – sobele cu lemne faceau fum, radiatoarele se scurtcircuitau din cauza umezelii. In plus, umezeala rezultata in urma incalzirii strica si mai mult pictura. In cele din urma au fost montate usi si ferestre, asa ca din iarna anului 2003 temperatura in biserica nu a mai scazut sub 5 grade Celsius. Acest fapt a avut un efect pozitiv asupra picturii, care si-a mai revenit si in unele locuri poate fi observata vechea pictura.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor