Construita in anul 1488, in doar trei luni si trei saptamani, de catre voievodul Stefan cel Mare, Manastirea Voronet se afla satul Voronet, judetul Suceava, astazi cartier al orasului Gura Humorului.
"Capela Sixtina a Estului", asa cum mai este numita manastirea Voronet, este inclusa alaturi de alte biserici pictate din nordul Moldovei pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, datorita frescei exterioare a Judecatii de apoi pictata cu celebrul pigment, necunoscut pana azi, numit ''albastru de voronet'', renumit pentru rezistenta sa la intemperii.
Inca de la inceput Manastirea a fost avut o aleasa viata duhovniceasca, in vremea Sfantului Daniil Sihastrul aici fiind o adevarata lavra a isihasmului romanesc.
In anul 1774, cand N-V Bucovinei este anexat Impreiului Habsburgic, bisericile ortodoxe isi pierd din drepturi. Desi in 1782 mai multi egumeni au inaintat o cerere catre imparatul Iosif al II-lea pentru a le fi recunoscute vechile privilegii, schiturile au fost desfiintate si averile manastirilor secularizate. Astfel, biserica Sfantul Gheorghe a manastirii Voronet a functionat ca biserica parohiala, din anul 1785 pana in 1991, cand viata monahala a fost reluata, cu obste de calugarite.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor