×

Accesează
contul existent

Stiri

Premiu de 5.000 de lei pentru veteranii si vaduvele de razboi in Anul Centenarului - proiect

Premiu de 5.000 de lei pentru veteranii si vaduvele de razboi in Anul Centenarului - proiect

Senatorul PNL Carmen Harau a depus, in Parlament, un proiect legislativ care dubleaza indemnizatiile si sporurile lunare ale invazilor, veteranilor si vaduvelor de razboi, si care prevede, suplimentar, acordarea acestora, in Anul Centenar, a unui „premiu financiar” in valoare de 5.000 de lei net.

Potrivit proiectului de lege depus in Senat, cuantumul indemnizatiilor lunare de care beneficiaza in prezent invalizii de razboi, veteranii de razboi si vaduvele de razboi, cuantum prevazut in Legea 49/1991, se dubleaza.

Astfel, se propune prin intiativa legislativa ca invalizii de razboi sa primeasca urmatoarele indemnizatii: 518 lei lunar, pentru marii mutilati si cei incadrati in gradul I de invaliditate; 462 de lei lunar, pentru cei incadrati in gradul II de invaliditate; 392 de lei lunar, pentru cei incadrati in gradul III de invaliditate. De asemenea, potrivit proiectului legislativ depus in Senat, cuantumul indemnizatiei pentru veteranii de razboi si pentru vaduvele de razboi, daca nu s-au recasatorit, se majoreaza la 322 de lei lunar.

Actul normativ mai prevede si dublarea sporurilor lunare pentru invalizi si veteranii de razboi. Astfel, acestia ar urma sa primeasca, pe langa indemnizatiile lunare, si un spor de cate 40 de lei lunar pentru primul an de participare la razboi, indiferent de durata participarii, la care se adauga cate 10 lei pentru fiecare luna de participare la razboi ce depaseste un an calendaristic.

Propunerea legislativa introduce si un premiu, in An Centenar, pentru veteranii si vaduvele de razboi. Astfel, proiectul de act normativ prevede introducerea in Legea 44/1994 a unui nou drept pentru veteranii de razboi si vaduvele de razboi, anume „un premiu financiar in cuantum de 5.000 de lei net pentru Anul Centenarului 2018”.

„Tinand cont de faptul ca modificarea cuantumului acestor drepturi constituie o compensatie a sacrificiului facut de beneficiari in timpul razboiului si, ulterior, in societate, si avand in vedere varsta inaintata a beneficiarilor acestor indemnizatii, statul trebuie sa isi manifeste, fara intarziere, recunostinta fata de acestia”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Initiatorul legii, senatorul PNL Carmen Harau, considera ca premierul de 5.000 de lei ar trebui acordat de 1 Decembrie 2018.

Articole asemanatoare