Pare greu de crezut in vremurile retelelor sociale, dar au existat timpuri cand nu toata lumea stia tot (nici macar in limba romana), iar, ce nu se stia, se afla din presa, din mijloacele mass-media supuse interventiilor politice si economice din fiecare epoca.
Dintre toate lucrurile specifice, ce diferentiaza presa de orice alta forma de comunicare publica din start, este caracterul periodic. Un dascal din Scheii Brasovului este creditat cu realizarea primei publicatii periodice in limba romana si cu inceputul presei asa cum credem ca o stim. Ideea calendarului realizat de dascalul Petcu Soanul a aparut prima data in 1731 si a mai fost tiparit in 1733 si in 1737. Singur isi defineste modelele "kalindari acum intai romanescu alcatuit depe cele sarbesti asezatu alu pelimba rumaneaska, ka intru de acum (...) ca si pe cel slovenesc".
Un calendar al lui Constantin Brancoveanu din perioada 1693-1704, "Foletul Novel" era un manuscris in care domnitorul notase pe marginea unor traduceri in manuscris dupa modele italiene diferite evenimente pentru a deslusi "tulburarile, vrajbile si realele ce pot veni". Altfel, manuscrisul brancovenesc raspundea curiozitatii de a sti si de a pune in legatura evenimente, dar isi asuma rostul de mecanism de "treacere de vreame". De circulat, manuscrisul a circulat in secolele care au urmat in forme copiate de mana. Tiparirea unui calendar in limba romana cu miscari ale astrelor si alte informatii utile in vreme a fost subiect de zvonuri si dezbateri intre istorici pana tarziu, dar publicatia brasoveana de pe 20 februarie 1733 este cea mai veche tiparitura care s-a pastrat, asa cum a gandit-o autorul ei, tradusa dupa model sarbesc, adaptat la randul sau dupa o publicatie de la Kiev, din 1716.
@Orange Romania S.A. 2025
Cod unic de înregistrare: 9010105
Numar inregistrare Registrul Comertului: J40/10178/1996
Sediul social: Clădirea Tandem, Strada Matei Millo, nr.5, Sector 1, Bucuresti
Certificatul Tip de furnizor