×

Accesează
contul existent

100 de locuri de vizitat

Satul Viscri

Satul Viscri

Satul Viscri este o localitate cu 1.000 de oameni, devenit cunoscut in intreaga Europa dupa ce printul Charles si-a cumparat aici o casa, in anul 1996.

Calatorul care ajunge la Viscri nu poate rata o vizita la exceptionalul monument de arhitectura - Biserica evanghelica din Viscri - o biserica fortificata, care din 1999 a intrat in patrimoniul mondial UNESCO.

Situat in Podisul Transilvaniei, pe DJ 104L, intre localitatile Rupea si Sighisoara, satul Viscri a fost colonizat in secolul al XII-lea de catre sasi, la cererea regelui ungar Geza al II-lea. Capela existenta in sat a fost fost transformata in secolul XIII, cand a fost construit un turn donjon, iar in jurul bisericii si turnului a fost inaltat un zid de aparare.

In secolele care au urmat, au fost facute diverse modificari la biserica - este construit un cor trapezoidal, este prelungita sala si este unita cu turnul donjon, sunt adaugate contraforturi cu rolul de consolidare, bolta gotica este inlocuita cu un tavan de lemn, unele ferestre sunt marite, iar altele obturate. In anul 1823 este construit al saselea nivel la turnul clopotnita, iar in anul 1911 este instalat un orologiu.

In secolul XVI este construita prima incinta a cetatii, cu guri de tragere, si un bastion. In 1650 este refacut turnul portii, iar in secolul XVIII este construita si a doua incinta, fara turnuri.

Biserica si cetatea au fost restaurate intre 1970-1972, cand ansamblul arhitectonic si-a recapatat maretia.

Povestea sosetelor colorate

Intrucat in zona locuri de munca si afaceri n-au existat - cu exceptia celor din agricultura - oamenii au fost totusi nevoiti sa faca un ban, ca sa traiasca, mai ales in „democratia” agresiva a anilor ‘90. Si asa a fost initiat (unii din oamenii din sat spun ca de catre doi nemti, iar altii spun ca de doi englezi) proiectul „Sosete de lana naturala de la Viscri”. Asa ca femeile tricotau sosete colorate din lana puloverelor vechi, din casa, initial in schimbul unor produse alimentare - ulei, orez si zahar. In prezent sosele realizate sunt atat de multe incat sunt transportate lunar cu microbuzul intr-un depozit din Naumburg, in landul Saxonia-Anhalt din Germania, de unde sunt distribuie la comanda celor interesati.

Articole asemanatoare