Cea de-a 25-a editie a Targului International Gaudeamus este dedicata Centenarului Marii Uniri si al Primului Razboi Mondial, dar si celor 90 de ani trecuti de la prima transmisiune a Radio Romania, organizatorul manifestarii, a anuntat, joi, Georgica Severin.
Conferinta de presa care a precedat deschiderea editiei a 25-a a Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura i-a adus in fata jurnalistilor pe Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului Bucuresti, Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Literaturii din Capitala, Georgica Severin, presedinte-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, si Vladimir Epstein, joi, la Centrul de Presa al Radio Romania, institutia care organizeaza evenimentul.
Pe langa marcarea Centenarului Marii Uniri si al Primului Razboi Mondial si a celor noua decenii care se implinesc in 2018 de la infiintarea Radio Romania, targul de carte al toamnei isi sarbatoreste cu aceasta ocazie si cele 25 de editii pe care le-a adunat pana acum in colaborarea cu editurile si cu publicul cititor.
Tema centrala a editiei este Romania Centenar, iar presedintele de onoare al targului va fi Ioan-Aurel Pop, seful Academiei Romane. Aceasta tema va fi ilustrata prin intermediul unui stand reprezentativ, care va gazdui o colectie de 600 de volume dedicate Marii Unirii, nu mai putin de 50 de evenimente, care includ lansari si prezentari de carte, dezbateri, proiectii de film si lecturi publice. Standul Romania Centenar este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Muzeul National al Literaturii Romane si Muzeul Municipiului Bucuresti.
Ioan Cristescu a anuntat ca institutia pe care o reprezinta se bucura ca are ocazia sa aduca in fata publicului peste 30 de poeti din toate provinciile Romanieit dar si din Basarabia si Voivodina, pregatind un "stand al unitatii si diversitatii in cel mai echilibrat mod cu putinta".
"Editia nationala a Targului Gaudeamus este un moment culminant al proiectului care se desfasoara pe parcursul intregului an. Sarbatorind Centenarul, am facut tot ce am putut ca la fiecare eveniment sa avem langa noi un istoric. Radiodifuziunea a semnat un parteneriat public cu Academia Romana pentru a colabora in diferite domenii", a explicat Georgica Severin. "Anul acesta, vom pune accent pe ceremonia de inchidere a targului, pentru ca la eveniment vor participa multi dintre invitatii care vor participa la aniversarea celor 90 de ani de Radio", a continuat seful Radiodifuziunii, care a explicat si ca absenta unui invitat de onoare din strainatate pentru aceasta editie Gaudeamus a fost o decizie prin care s-a incercat aducerea Romaniei in centrul atentiei.
"Nu poti sa fii invitat de onoare la tine acasa, dar Romania va fi vedeta acestei editii", a spus Severin.
Organizatorii anunta ca se bazeaza la aceasta editie pe 300 de expozanti, care au programat in jur de 900 de evenimente editoriale si profesionale, ce se vor desfasura la standurile manifestarii. Printre proiectele editiei se numara concursul national de lectura "Mircea Nedelciu", ajuns la cea de-a 16-a editie, "Cartile se intorc acasa", o campanie de donatie de carte in beneficiul bibliotecilor publice, dar si "Invitati de nota 10", un demers dedicat elevilor olimpici din Romania.
Dintre sectiunile traditionale ale Targului Gaudeamus nu lipsesc "Carte si multimedia", Bursa Educatia si Salonul de Carte pentru Copii "Ion Creanga".
Deschiderea oficiala a editiei este programata pe 14 noiembrie, la ora 12.00, la Pavilionul Central de la Romexpo.
Targul International Gaudeamus - Carte de Invatatura va fi accesibil publicului de pe 14 pana pe 18 noiembrie, intre orele 10.00 si 20.00.