Filmul Mănuși roșii este o adaptare a best-seller-ului cu același nume al scriitorului Eginald Schlattner, și prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănțuită de "Securitatea română" în anii ce au urmat revoluției din 1956, din Ungaria.
După înăbușirea revoluției din Ungaria de către tancurile sovietice (noiembrie 1956), puterea comunistă din România, de teama unor evenimente similare, a trecut la arestări masive și organizarea de procese. În special în Transilvania, unde printre reprezentanții populației române, maghiare și germane se răspândise ecoul celor întâmplate în țara vecină și exista pericolul ca situația politică să scape de sub control, ''securitatea'' a dezlănțuit o campanie masivă de arestări.
Una dintre victimele acestei campanii este și tânărul de origine săsească, Felix Goldschmidt, student la o universitate clujeană și conducătorul unui cenaclu literar.
Convins la început că este victima unei erori, Felix este angrenat treptat în mașina infernală a metodelor staliniste de anchetă, unde vina individuală nu are nici o relevanță, totul fiind subordonat unui sistem de victimizare, culpabilizare și depersonalizare, care în ciuda rezistenței sale inițiale, îl transformă pe acesta într-un instrument docil al organelor de represiune. Prin presiune psihică, tortură, umilire repetată și intimidare, Felix ajunge să devină martor al acuzării împotriva unor prieteni ai săi scriitori, trădându-și până la urmă și propriul frate.