×

Accesează
contul existent

Camere digitale

Apple, acuzat de practici anticoncurentiale in Europa pentru taxarea serviciilor de streaming...

Apple, acuzat de practici anticoncurentiale in Europa pentru taxarea serviciilor de streaming muzical

19.09.2024, 15:21 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In ultimii ani, Apple s-a aflat in centrul unor controverse legate de practicile sale de afaceri in cadrul App Store.

Acestea au atras atentia autoritatilor de reglementare si a grupurilor de protectie a consumatorilor din intreaga Europa, culminand cu o actiune in justitie de amploare.

Actiune colectiva

Euroconsumers, una dintre cele mai influente organizatii de protectie a consumatorilor din UE, a initiat o actiune colectiva impotriva Apple in patru tari: Spania, Belgia, Italia si Portugalia.

Conform plangerii depuse, compania percepe o taxa de 30% pentru toate serviciile oferite prin App Store.

In loc sa suporte aceste costuri, platformele de streaming muzical, precum YouTube Music si Spotify, le transfera asupra consumatorilor, crescand astfel preturile pentru utilizatorii de iOS.

Impactul asupra consumatorilor

Euroconsumers sustine ca fiecare utilizator iOS a fost nevoit sa plateasca, in medie, cu pana la 3 euro in plus pe luna pentru abonamentele la Spotify, doar pentru a acoperi costurile suplimentare impuse de Apple.


Organizatia estimeaza ca au fost obtinute profituri necuvenite de aproximativ 259 de milioane de euro in Europa, prin suprataxarea consumatorilor pentru serviciile de streaming muzical non-Apple.

Avantaj competitiv pentru Apple Music

Propriul serviciu de streaming al companiei nu este supus acestei taxe de 30%. Cu alte cuvinte, se creeaza, astfel, un avantaj competitiv neloial.

Mai mult decat atat, Apple a blocat posibilitatea altor servicii de streaming muzical de a informa utilizatorii despre optiunile de abonament mai ieftine disponibile direct pe site-urile lor web, o practica nu doar incorecta, ci si ilegala.

Decizia Comisiei Europene

In martie 2024, Comisia Europeana a amendat Apple cu suma record de 1,8 miliarde de euro pentru abuz de pozitie dominanta pe piata. Aceasta decizie a fost sustinuta si de eforturile organizatiilor de protectie a consumatorilor.

Organizatia estimeaza ca sunt afectati peste 500.000 de consumatori in cele patru tari mentionate anterior.

Obiectivul procesului colectiv este de a recupera sumele pentru fiecare dintre acesti utilizatori de iPhone si iPad.

Euroconsumers indeamna la actiune

Organizatia indeamna toti utilizatorii afectati sa se alature demersului legal pentru a obtine o compensatie echitabila si pentru a trage la raspundere Apple pentru abuzul sau de putere.

Prin aceasta actiune, ei trimit un mesaj clar tuturor jucatorilor de pe piata: competitia corecta este esentiala pentru a asigura consumatorilor accesul la servicii de calitate la preturi corecte.

Sursa: Euroconsumers

Articolul Apple, acuzat de practici anticoncurentiale in Europa pentru taxarea serviciilor de streaming muzical apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare