×

Software

Ce tara obliga agentiile guvernamentale sa utilizeze software open-source?

Ce tara obliga agentiile guvernamentale sa utilizeze software open-source?

25.07.2024, 18:28 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Elvetia a adoptat recent o lege care obliga agentiile guvernamentale sa utilizeze software open-source (OSS) si sa dezvaluie codul sursa al oricarui software dezvoltat de sau pentru sectorul public.

Aceasta abordare de tip "organizatie publica, cod public" face ca operatiunile guvernamentale sa fie mai transparente, crescand in acelasi timp securitatea si eficienta. O lege precum cea prin care Elvetia obliga agentiile guvernamentale sa utilizeze software open-source probabil s-ar lovi de esec in SUA, dar devine din ce in ce mai comuna in Europa.

Conform noii legi elvetiene "Legea federala privind utilizarea mijloacelor electronice pentru indeplinirea sarcinilor guvernamentale" (EMBAG), agentiile guvernamentale trebuie sa utilizeze software open-source in tot sectorul public.

Elvetia obliga agentiile guvernamentale sa utilizeze software open-source, iar miscarea nu este una noua

Aceasta nu este o miscare complet noua pentru Elvetia. In 2011, Curtea Suprema Federala a Elvetiei a publicat aplicatia sa judiciara, Open Justitia, folosind o licenta OSS. Aceasta a fost nepopulara in randul companiei de software juridic Weblaw, urmand peste un deceniu de lupte politice si juridice. Noua lege ii permite Elvetiei sa isi publice software-ul sub licente OSS. Insa aceasta impune ca codul sursa sa fie publicat in acest mod "cu exceptia cazului in care drepturile tertilor sau motivele de securitate ar exclude sau restrictiona acest lucru".

Pe langa mandatul pentru codul OSS, EMBAG le cere agentiilor guvernamentale elvetiene si sa faca publice datele guvernamentale care nu sunt personale si care nu sunt sensibile din punct de vedere al securitatii. Numit Open Government Data, acest aspect al noii legi contribuie la o abordare duala "open by default" care ar trebui sa permita reutilizarea mai usoara a software-ului si a datelor, facand in acelasi timp guvernarea mai transparenta.

Ce regulamente exista in UE?

Alte natiuni din Europa au facut miscari similare. Versiunea franceza a FBI-ului din SUA, cunoscuta sub numele de National Gendarmerie, foloseste Linux pe majoritatea PC-urilor. Schleswig-Holstein, unul dintre cele 16 state ale Germaniei, a migrat recent 30.000 de computere de la produsele Microsoft la Linux si LibreOffice.

Uniunea Europeana a lucrat de asemenea ani de zile pentru a ajuta OSS sa devina mai sigur prin proiectul de Auditare a Software-ului Liber si Open Source (FOSSA). In acelasi timp, ar putea exista motive de ingrijorare cu privire la viitorul OSS in Europa: exista preocupari ca Comisia Europeana ar putea reduce finantarea pentru o sursa esentiala de finantare a proiectelor OSS, scrie Tom's Hardware.

Elvetia obliga agentiile guvernamentale sa utilizeze software open-source. Cum sta situatia in SUA?

In SUA, insa, exista mult mai putin sprijin pentru OSS. Guvernul SUA ofera un anumit sprijin pentru open-source, dar este mult mai limitat. De exemplu, Federal Source Code Policy le cere agentiilor guvernamentale sa publice cel putin 20% din noul lor cod dezvoltat personalizat drept OSS. De asemenea, General Services Administration (GSA) le cere organizatiilor sale sa tina cont si sa publice orice cod open-source pe care il au.

Diferenta critica este ca in SUA nu exista legi care sa impuna utilizarea software-ului open-source, asa cum sunt in Elvetia. Daca noua deschidere a Elvetiei functioneaza, ar putea fi un model pentru schimbari viitoare in restul Europei si in Statele Unite.

Articolul Ce tara obliga agentiile guvernamentale sa utilizeze software open-source? apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare