×

Accesează
contul existent

Accesorii

Huawei FreeArc Review: sunet deschis si provocarea unui design nou

Huawei FreeArc Review: sunet deschis si provocarea unui design nou

18.03.2025, 15:57 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Nu toti utilizatorii de casti true wireless se dau in vant dupa design-ul "traditional" al acestor device-uri. Nu o data am auzit oameni care se plang ca nu suporta acele capacele de silicon in urechi sau ca design-ul clasic al castilor de tip AirPods 2, sustinute de partea inferioara a lobului urechii, pur si simplu nu se potriveste cu forma urechilor acestora, permitandu-le sa cada cand le e lumea mai draga. Pe de alta parte, ma pot gandi la o sumedenie de scenarii de utilizare - majoritatea implicand interactiunea cu traficul scapat de sub control din anumite orase mari - in care izolarea fonica oferita de castile in-ear (fie pasiva sau activa) nu este tocmai recomandata, impiedicand purtatorul castilor sa fie constient de ceea ce se intampla in jurul sau.

Tocmai de aceea, acest concept al castilor "deschise" nu mai reprezinta doar o nisa, ci un veritabil subiect de interes pentru acea categorie de utilizatori care ar vrea sa faca sport sau sa se deplaseze catre birou in siguranta, pastrand contactul auditiv cu ceea ce se intampla in jurul lor, fara a renunta insa la muzica sau podcast-urile preferate. Iar aici intra in scena Huawei FreeArc, cea de-a doua incercare a producatorului chinez in acest domeniu, dupa modelul FreeClip de anul trecut.

thumbs

Design exotic, dar rezistent

Huawei FreeArc vine in intampinarea majoritatii doleantelor amintite mai sus, neblocand canalul auditiv al urechii si lasand astfel suficient spatiu liber pentru ca purtatorul sa ramana constient de zgomotele din jurul sau. De asemenea, noul model de casti de la Huawei propune un design inedit - numit de producator S-Shape Curve Design - cu un sistem de prindere de tip "carlig", care se ataseaza de radacina lobului superior al urechii, asigurandu-se astfel ca nu va aluneca prea usor din locul in care a fost fixat. Mai greu insa cu plasarea propriu-zisa a castilor in pozitia corecta, mai ales daca purtati ochelari sau sunteti nevoiti sa o faceti afara, in mers.

Mai mult, chiar daca Huawei se lauda ca a testat peste 10000 de forme diferite ale urechilor umane, asigurandu-se ca FreeArc se potriveste cat mai bine pentru majoritatea dintre acestea, am simtit mereu diferente intre modul in care noile casti "se odihneau" in urechea mea dreapta in comparatie cu cea stanga. Din fericire, calitatea sau puterea sunetului nu au avut de suferit, insa, despre aceste aspecte, vom discuta un pic mai tarziu.

thumbs

In privinta calitatii constructiei si a materialelor utilizate, nimic de reprosat. Huawei afirma ca noile FreeArc sunt invelite intr-un material foarte placut la atingere, un asa-zis silicon lichid care asigura ca pielea nu se va irita la contactul cu aceste casti. Din experienta proprie va pot spune ca n-am avut probleme din acest punct de vedere, castile FreeArc dovedindu-se si foarte rezistente. De altfel, fiind gandite pentru sportivi sau pentru persoanele care isi petrec mult timp afara, acestea dispun de certificare IP57 in privinta rezistentei la praf si apa, deci ploaia sau transpiratia nu ar trebui sa le afecteze.

Sunet echilibrat si corect

Lasand la o parte insa inovatia adusa de forma acestor casti, apare inevitabila intrebare referitoare la calitatea sunetului ce poate fi oferita de un asemenea design. Iar vestile, la acest capitol, sunt bune. Huawei FreeArc se aud multumitor, avand in vedere ca difuzoarele prin care este redat sunetul "planeaza" oarecum deasupra canalelor auditive si nu intra in acestea. Cu alte cuvinte, nu veti beneficia de bass-ul si frecventele joase puternice, caracteristice unor casti in-ear, insa, per ansamblu, sunetul livrat este bine echilibrat, corect si redat la un nivel de volum mai mult decat suficient. Iar toate acestea fara a pierde claxoanele sau alte elemente auditive vitale din jur.

thumbs

Era logic ca la astfel de casti sa nu regasim functionalitatea clasica ANC (Active Noise Cancelling), scopul acestora fiind fix cel opus: sa mentina contactul dintre purtator si lumea inconjuratoare. Totusi, Huawei se lauda cu anumite tehnici de eliminare a unor zgomote externe nedorite, cum ar fi vantul cu viteze de pana la 4 m/s, precum si Adaptive Equal-loudness Algorithm si Dynamic Bass Algorithm, menite sa ajusteze automat volumul si frecventele muzicii redate pentru a mentine calitatea constanta chiar si atunci cand mediul inconjurator se schimba brusc (la iesirea dintr-un pasaj, spre exemplu). Utilizatorul nu are insa control asupra acestor functii, ele fiind complet automatizate.

In privinta convorbirilor telefonice, totul a decurs fara nici cea mai mica problema: sunetul vocilor a fost clar in casti, in timp ce interlocutorii nu s-au plans de vreo interferenta, nici macar atunci cand purtatorul castilor se afla intr-un loc aglomerat si zgomotos.

thumbs

Aplicatia AI Life impresioneaza placut, autonomia nu prea

Elementele ce pot fi controlate insa se regasesc in aplicatia AI Life (disponibila si pentru Android, si pentru iOS), familiara pentru cei care au mai folosit dispozitive de la Huawei. Interfata acesteia ramane placuta, cu acces rapid catre optiunile obisnuite precum ajustarea EQ-ului, actualizarile de firmware sau personalizarea functiilor indeplinite de apasarea sau glisarea pe suprafetele sensibile la atingere cu care sunt dotate castile. Aceste touch pad-uri functioneaza in general bine, insa, la fel ca in cazurile majoritatii covarsitoare a dispozitivelor bazate pe astfel de control, mai dau si rateuri din cand in cand. Din aplicatie lipseste insa optiunea de a stopa muzica redata atunci cand una dintre casti este scoasa de pe ureche, semn ca aceasta functionalitate a fost omisa, din pacate, din modelului FreeArc.

thumbsFoto: Aplicatia AI Life, in varianta de Android

Avand in vedere design-ul exotic al castilor propriu-zise, dimensiunile ceva mai mari ale carcasei de incarcare nu reprezinta o surpriza. In ciuda aspectului mai "robust", aceasta poate fi plasata cu usurinta intr-un buzunar sau rucsac. Trebuie sa marturisesc insa ca ma asteptam ca si capacitatea bateriei oferite de aceasta carcasa sa fie direct proportionala cu dimensiunile sale. Din pacate, nu este cazul: Huawei promite 7 ore de autonomie in casti, alaturi de pana la alte 21 de ore cu ajutorul carcasei. Nu este tocmai rau, insa nici foarte bine, alte modele de carcase, mai mici, oferind un spor de autonomie mai ridicat.

thumbs

Concluzie

Per total, castile Huawei FreeArc se dovedesc a fi un experiment reusit: reusesc sa ofere o calitate a sunetului peste modele consacrate (cum ar fi AirPods 2, spre exemplu), intr-un format complet nou, accesibil pentru cei care nu se impaca cu design-ul in-ear standard. Ca la orice lucru nou, la primele purtari, probabil ca le veti ajusta de cateva ori pozitia pe ureche pana cand va veti acomoda complet cu ele.

Castile Huawei FreeArc sunt disponibile, prin intermediul magazinului online Huawei Store, in trei variante de culoare - Black, Grey si Green - la pretul de 599 lei. Totusi, in perioada 17 martie - 7 aprilie 2025, cei interesati pot beneficia de un cupon de reducere de 100 lei aplicabil direct pe pagina de produs, reducand astfel pretul final la 499 lei. In plus, utilizatorii primesc cadou 12 luni de Huawei Loss Care, garantie ce acopera 50% din costuri in scenariul nedorit al pierderii a una dintre casti.

Articolul Huawei FreeArc Review: sunet deschis si provocarea unui design nou apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare