25.03.2025, 16:33
By
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Pentru a avea succes, un telefon din gama medie ar trebui sa includa cat mai multe caracteristici ale fratilor sai mai "instariti", la un pret cat mai accesibil. Cam asta a urmarit si Oppo cu noul model Reno 13F 5G: in ciuda pretului de intrare in segmentul mid-range, acesta incearca sa ofere cat mai multe dintre elementele care scoteau in evidenta restul terminalelor din gama Reno 13 ale producatorului chinez. Ramane de vazut insa cate dintre acestea sunt cu adevarat utile si care sunt doar "iluzii", menite sa ia ochii publicului mai putin informat.
Constructie si ecranIn prima categorie putem spune ca se incadreaza constructia acestui dispozitiv, cu cadru metalic din aluminiu, precum si o certificare cu care nu ne intalnim chiar in fiecare zi: Oppo Reno 13F 5G a trecut testele IP69, IP68 si IP66 in ceea ce priveste rezistenta la praf si apa. Ecranul este, la randul sau, protejat de sticla AGC DT-Star2 de la japonezii Asahi Glass. Pentru protectie suplimentara, telefonul soseste din fabrica cu o folie de plastic preinstalata, aceasta zgariindu-se insa foarte usor.
Si daca tot am adus vorba despre ecran, acesta este probabil una dintre cele mai calitative componente ale lui Oppo Reno 13F 5G: avem parte de un afisaj AMOLED, cu diagonala de 6,67 inci, rezolutie FullHD+ (2400×1080), rata de refresh de 120 Hz si luminozitate ce poate urca, in anumite conditii, pana la 2100 de niti. Cu alte cuvinte, un display excelent, care depaseste usor asteptarile pe care le-am avea de la gama de pret in care este incadrat acest telefon.
In categoria dezamagirilor poate fi trecut insa procesorul pe care Oppo a ales sa-l foloseasca pentru acest terminal: Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1, solutie veche de cativa ani buni, mai putin performanta decat Exynos 1480 sau MediaTek Dimensity 7300, alternative pe care le gasim implementate in telefoane concurente din aceeasi plaja de pret.
Evident, sarcinile obisnuite pe care le realizezi cu ajutorul unui smartphone - browsing, retele de socializare, divertisment audio/video, mesagerie, e-mail - nu vor avea de suferit de pe urma acestei alegeri de procesor. Totusi, cand vine vorba despre jocuri mai pretentioase, setarile medii sunt un maxim la care puteti spera, iar procesarea foto este in continuare foarte solicitanta, rezultatele la acest capitol nefiind cele mai stralucite (vezi capitolul dedicat camerei).
Cantitatea de memorie RAM inclusa pe Reno 13F 5G este de 8 GB, suficienta pentru cam orice scenariu de utilizare uzual. Stocarea de 256 GB, de tip UFS 3.1, asigura ca nu veti ramane foarte curand fara spatiu liber pe acest telefon, existand si posibilitatea de o extinde printr-un card microSD, daca renuntati la ideea de a folosi o a doua cartela SIM fizica.
Telefonul beneficiaza si de difuzoare stereo, precum si de compatibilitate cu codec-ul aptX HD de la Qualcomm, pentru calitate audio sporita atunci cand utilizati casti Bluetooth compatibile. Lipseste insa jack-ul audio de 3,5 mm. Portul de incarcare USB-C ofera, din pacate, doar viteze de transfer tipice standardului USB 2.0, insa acest lucru era de asteptat avand in vedere pretul practicat de Oppo pentru acest telefon (1600 - 1800 lei).
Camera, salvata de AI?Pe hartie, specificatiile sistemului de camere implementat de Oppo pe Reno 13F 5G sunt normale pentru segmentul din care face parte acest telefon. Avem de-a face cu un senzor principal de 50 MP, cu stabilizare optica, care, in conditii de iluminare decenta, poate da rezultate multumitoare. Acesta este secondat de un obiectiv ultra-wide de 8 MP, cu unghi de vizualizare de 112s, care, cu indulgenta primeste nota de trecere, si asta numai in conditii de lumina suficienta. Despre senzorul macro de 2 MP nici nu ar trebui sa amintim, acesta fiind de-a dreptul inutilizabil.
Atat pozele realizate, intr-o zi insorita, cu obiectivul principal, cat si cele rezultate de pe urma celui ultra-wide, au tendinta de a intensifica si mai mult portiunile deja foarte luminoase, pana la a le "arde". Efectul este mai vizibil in fotografiile ultra-wide, unde se pierde destul de mult si din saturatia culorilor. De asemenea, in cadrele ultra-wide, HDR-ul nu functioneaza la fel de bine, pierzandu-se detaliu in zonele de umbra, in comparatie cu fotografiile similare realizate cu obiectivul principal. Puteti apela si la functia de zoom 2x prin crop pe senzorul principal, aceasta fiind insa valoarea maxima de zoom recomandata pentru a obtine rezultate utilizabile. Indiferent de obiectivul utilizat, subiectii aflati in miscare (precum porumbei sau alte vietuitoare) au fost capturati ok in fotografii, fara pozitii blurate nedorite.
Modul portret oferit de aplicatia de camera de pe Oppo Reno 13F 5G este ciudatel: pe de-o parte, s-a descurcat neasteptat de bine cu decuparea subiectilor non-umani, ba chiar si cu HDR-ul cand acestia aveau soarele in spate. Pe de alta parte, a decupat parul unui om intr-un mod inexact, "din topor" in anumite portiuni, si inexact, blurat, in altele.
In schimb, pe timp de noapte, cred ca Reno 13F 5G a oferit cele mai slabe rezultate pe care mi-a fost dat sa le vad de la un telefon testat in ultima vreme. In primul rand, telefonul nu detecteaza singur atunci cand lumina nu este suficienta si nu comuta automat pe modul Night. Iar selectarea manuala a modului Night a dus la niste fotografii parca iesite din "sapunierele" anilor 2000, fara detalii si cu zgomot din plin. Iar asta pe senzorul principal, pentru ca fotografiile de noapte realizate cu obiectivul ultra-wide sunt complet intunecate, de parca mode-ul Night nici nu ar functiona.
La fel se comporta, din pacate, si filmarea pe timp de noapte, rezultand un intuneric omni-prezent, complet neutilizabil. In conditii mai favorabile de iluminare, puteti filma la o calitate decenta (4K cu 30 de cadre pe secunda), fara a beneficia insa de stabilizare. Asadar, pentru filmari stabile, este nevoie de un trepied sau un sistem similar de fixare a telefonului. Stabilizarea lasa de dorit si in ceea ce priveste filmarile realizate cu camera selfie, unde puteti inregistra la rezolutie maxima 1080p.
Camera selfie utilizeaza totusi un senzor de 32 MP, iar rezultatele in materie de fotografie sunt decente, atat in privinta HDR-ului, cat si a decupajului din modul Portret.
Spre meritul celor celor de la Oppo, acestia nu au restrans functionalitatea AI moderna doar la telefoanele mai scumpe ale brand-ului, functiile uzuale (interpretarea si sumarizarea textelor, Circle to Search sau manipularea fotografiilor) fiind disponibile si pe Reno 13F 5G. Ce-i drept, sarcinile mai solicitante apeleaza la procesarea in cloud pentru a fi duse la bun sfarsit, insa acest aspect conteaza mai putin: rezultatele sunt bune, mai ales in ceea ce priveste eliminarea subiectilor nedoriti din poze. Exista si optiuni de un-blur, eliminare a reflexiilor etc., deosebit de utile in anumite scenarii de utilizare.
Astfel, in ceea ce priveste facilitatile foto oferite de acest telefon, atuul sau principal este reprezentat de combinarea rezultatelor decente scoase de obiectivul principal, atunci cand lumina o permite, cu optiunile de a retusa fotografiile rapid cu ajutorul AI-ului.
Ca ultima mentiune, avand in vedere certificarile primite de Reno 13F in privinta rezistentei la apa, aplicatia de camera ofera si un mod de operare subacvatic. Nu am avut ocazia de a testa acest mod Underwater, insa nici nu va recomand sa o faceti. Desi telefoanele primesc aceste certificari, garantia lor nu acopera cazurile in care ar putea aparea pagube provocate de scufundarea in apa. Mai ales in cea sarata, care grabeste procesul de coroziune. Recomandarea noastra este, asadar, sa nu va asumati riscuri inutile.
Oppo Reno 13F 5G soseste cu ColorOS 15 "la bord", implementarea Oppo a sistemului de operare Android 15. Pe de-o parte, avem parte de o interfata fluenta si responsiva, cu un look care aminteste de iOS in anumite sectiuni; pe de alta parte, instalarea initiala include cam multe aplicatii si jocuri nedorite.
Pentru acest model, Oppo si-a luat angajamentul de a livra cinci update-uri majore de OS, precum si nu mai putin de sase ani de actualizari de securitate. Ramane de vazut insa cat de frecvente vor fi aceste update-uri, avand in vedere ca exemplarul testat avea disponibil patch-ul de securitate aferent lunii decembrie 2024, in conditiile in care, la ora publicarii acestui articol, ne aflam in ultima saptamana din martie 2025.
In schimb, un capitol la care Oppo Reno 13F 5G straluceste cu adevarat este cel al bateriei. Vorbim de o capacitate generoasa a acesteia, de nu mai putin de 5800 mAh, cuplata cu un consum relativ modest, datorat cipului Snapdragon 6 Gen 1, eficient din punct de vedere energetic. Astfel, nu ar trebui sa va mire ca telefonul poate sa "tina" peste doua zile de utilizare normala.
Iar cand are nevoie de incarcare, aceasta poate fi realizata rapid, la 45 W, valoare similara cu ceea ce Samsung oferea, pana de curand, doar pe flagship-urile sale. Din pacate, incarcatorul nu este inclus in pachet, deci, daca nu aveti deja unul, va trebui sa-l achizitionati separat.
ConcluzieOppo Reno 13F 5G ar putea fi recomandat celor care doresc un telefon care sa arate bine, sa dea impresia unui produs premium la exterior, pentru care sa nu plateasca insa foarte mult. Democratizarea uneltor AI este de laudat la acest model, chiar daca procesorul sau nu este tocmai grozav. Nu in ultimul rand, Reno 13F iese in evidenta cu autonomia peste medie, insa nu reprezinta o optiune serioasa pentru cei pasionati de fotografie. Iar, in gama sa de pret, pot numi la o prima strigare cateva modele concurente care se pot lauda atat cu procesoare, cat si cu camere sensibil mai performante.
Articolul Oppo Reno 13F 5G Review: elegant, accesibil, dar nu foarte performant apare prima data in Go4IT.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.