×

Accesează
contul existent

Politic-Social

23.000 de copii in Romania abandoneaza scoala in fiecare an. Ce solutii are ministrul Educatiei

23.000 de copii in Romania abandoneaza scoala in fiecare an. Ce solutii are ministrul Educatiei

09.01.2025, 21:41 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In Romania, in fiecare an 23.000 de copii in Romania abandoneaza scoala. Ministrul Educatiei, Daniel David, a declarat, joi seara, la Antena 3 CNN ca aceasta "nu este o problema usoara", dar este una "foarte reala".

"Nu vreau sa intru in detalii si in teoriile astea de psihologie sau de stiintele educatiei si psihologie, dar ca sa simplific lucrurile. Sunt mai multe cauze importante, trei sunt, zic eu, foarte importante, si anume, contextul social: altfel spus, uneori abandonul se intampla pentru ca copilul nu are suficient suport din partea familiei, suficiente resurse, suficienti bani, ca sa spun si mai simplu, familia nu are bani sa-l tina la scoala. Daca, de exemplu, este un alt studiu, o alta analiza care arata cati copii sunt in Romania care inca sufera de foame, ceea ce pentru mine, nu doar ca e o problema in zona educatiei, ca nu tinem, in primul rand, de educatie, este o rusine pentru un stat in 2025 sa aiba copii intr-un numar atat de mare care sa sufere de foame", spune David.

Deoarece factorul social este foarte important pentru mentinerea unui copil la scoala, David a spus ca pentru el e foarte important sa se continue proiectul "Masa sanatoasa", pentru ca in acele zone unde sunt copii cu probleme si cu lipsa suportului social si a resurselor, sa li se poata da o masa calda: "Sa stiti ca foarte multi vor veni la scoala de multe ori ca sa poata sa aiba o masa respectiva".

Al doilea factor identificat de Daniel David se refera la modalitatea de predare si modul in care profesorii stiu sa predea lectiile, cum stiu sa inspire pe copii, cum stiu sa le faca un context in care copiii sa vina cu placere la scoala.

"Asta tine de fiecare profesor, de fiecare invatator, in parte. Ministrul, de exemplu, poate sa gandeasca cum sa interzica acea metoda de transfer de competente care inca se foloseste pe scara larga, stai jos si scrie dupa dictare din manualul pe care-l am aici. Aia este o metoda care sperie copiii. Este o metoda care indeparteaza copilul de scoala. Deci, metoda e foarte importanta. Si... Daca combinam cei doi factori, va dati seama ca incep sa pot sa controlez intr-o oarecare masura abandonul scolar. Si este un al treilea factor important. Sigur, la nivel mai mare, si mai ales la nivel universitar, fiindca, sa stiti, abandonul este mare nu doar in preuniversitar. Abandonul este foarte mare si in zona universitara. Orientarea. Orientarea profesionala si orientarea in cariera. Mai ales la nivel universitar, foarte multi ajung la specializari si descopera dupa ce au ajuns acolo ca nu este ceea ce au cautat ei. Fiindca n-au fost suficient de bine informati", mai spune ministrul Educatiei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare