×

Cultura si divertisment

Actorii intra in greva din cauza amenintarii inteligentei artificiale din jocurile video

Actorii intra in greva din cauza amenintarii inteligentei artificiale din jocurile video

26.07.2024, 15:48 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Greva survine dupa un an si jumatate de discutii privind un nou contract intre companii si un sindicat care reprezinta peste 2 500 de artisti din domeniul jocurilor video.

Cele doua parti afirma ca au cazut de acord asupra mai multor aspecte-cheie, cum ar fi salariile si siguranta locurilor de munca, insa protectiile legate de utilizarea tehnologiei IA raman un obstacol major, scrie BBC .

Actiunea sindicala a fost declansata de Sindicatul Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (Sag-Aftra), care anul trecut a paralizat Hollywood-ul cu o greva a actorilor de film si televiziune.

Ce ii ingrijoreaza pe artistii interpreti sau executanti

Artistii interpreti sau executanti sunt ingrijorati de faptul ca studiourile de jocuri folosesc inteligenta artificiala generativa pentru a le reproduce vocile si aspectul fizic pentru a anima personaje de jocuri video, fara a le oferi o remuneratie echitabila.

"Desi s-a ajuns la un acord cu privire la multe aspecte... angajatorii refuza sa afirme in mod clar, intr-un limbaj clar si aplicabil, ca vor proteja toti artistii interpreti sau executanti acoperiti de acest contract in limbajul lor AI", a declarat Sag-Aftra intr-o declaratie.

"Nu vom consimti la un contract care permite companiilor sa abuzeze de AI in detrimentul membrilor nostri", a adaugat aceasta.

Cu toate acestea, studiourile de jocuri video au declarat ca au facut deja suficiente concesii la cererile sindicatului.

"Suntem dezamagiti ca sindicatul a ales sa plece cand suntem atat de aproape de o intelegere", a declarat Audrey Cooling, purtatoare de cuvant a celor 10 producatori de jocuri video care negociaza cu Sag-Aftra.

"Oferta noastra raspunde in mod direct preocuparilor Sag-Aftra si extinde protectiile semnificative ale AI, care includ solicitarea consimtamantului si a unei remuneratii echitabile pentru toti artistii care lucreaza in cadrul [Interactive Media Agreement]", a adaugat ea.

Interactive Media Agreement se refera la artistii care furnizeaza servicii de voiceover si munca la camera utilizata pentru a crea personaje de jocuri video. Ultimul acord de acest tip, care nu prevedea protectia AI, urma sa expire in noiembrie 2022, dar a fost prelungit lunar in timp ce negocierile continuau.

Anul trecut, actorii de televiziune si film din SUA au obtinut 1 miliard de dolari (790 de milioane de lire sterline) in noi salarii si beneficii, precum si garantii privind utilizarea inteligentei artificiale, in urma unei greve organizate de Sag-Aftra.Cele 118 zile de greva au fost cele mai lungi din istoria de 90 de ani a sindicatului.

Combinate cu o greva separata a scenaristilor, actiunile au perturbat grav productia de film si televiziune si au costat economia Californiei peste 6,5 miliarde de dolari, potrivit publicatiei Deadline din industria divertismentului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare