×

Accesează
contul existent

Externe

Alegatorii din SUA considera ca preturile ridicate reprezinta cea mai mare motivatie pentru a vota

Alegatorii din SUA considera ca preturile ridicate reprezinta cea mai mare motivatie pentru a vota

20.09.2024, 07:43 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In timp ce economia ramane principala problema generala pentru alegatori, un nou sondaj national Fox News arata ca preturile ridicate vor fi principalul factor care ii va determina pe acestia sa voteze in aceasta toamna, in conditiile in care tot mai multi spun ca preturile la alimente si costurile locuintelor sunt dificile pentru familia lor.

Cel putin 6 din 10 alegatori spun ca preturile la alimente (66%) si costurile locuintelor (60%) sunt o problema majora pentru familia lor. In mai, aceste cifre erau de 62% pentru alimente si 47% pentru costurile locuintelor.

Saltul de 13 puncte in ceea ce priveste costurile locuintelor ca fiind o problema majora se observa la toate categoriile, dar mai ales in randul barbatilor (+16 puncte problema majora), al alegatorilor albi (+15), al celor fara diploma universitara (+15), al republicanilor (+15), al alegatorilor cu varsta de 65 de ani si peste (+14), al democratilor (+13) si al celor sub 45 de ani (+13).

Aproape jumatate dintre alegatori (48%) spun ca pretul benzinei este o problema majora, aproximativ la acelasi nivel ca in luna mai.

Toate acestea fac ca preturile ridicate sa fie cel mai important factor care, potrivit alegatorilor, ii va motiva sa iasa la vot in aceste alegeri. Patru din zece persoane afirma ca preturile ridicate (39%) vor fi principalul motiv care ii va determina sa voteze, urmate de imigratie (32%), impiedicarea celeilalte tabere sa castige (29%), avort (27%), infractiuni violente (26%), rasa candidatului (9%) si sexul candidatului (7%).

Pentru democrati, cel mai important factor va fi avortul (39%) si impiedicarea celeilalte parti sa castige (37%). Pentru republicani si independenti, imigratia (50% si, respectiv, 27%) si preturile ridicate (49% si 40%).

Economia a fost principala problema in cea mai mare parte a campaniei, iar acest lucru nu este diferit acum. Treizeci si noua la suta spun ca este vorba de economie, imigratia (16%) si avortul (15%) situandu-se pe locurile doi si trei. Toate celelalte subiecte analizate au fost cu o singura cifra.

Cea mai importanta problema pentru democrati este impartita intre avort (27%) si economie (25%), in timp ce republicanii si independentii sunt din nou uniti, cu economia pe primul loc (50% si, respectiv, 45%), apoi imigratia (30% si 13%).

In ceea ce priveste persoana care poate gestiona mai bine aceste prioritati, fostul presedinte Trump este favorit in doua din primele trei domenii. Cu 5 puncte, el este vazut ca fiind mai capabil sa gestioneze economia si cu 10 puncte imigratia, in timp ce mai multi alegatori au incredere in vicepresedintele Kamala Harris pentru a gestiona avortul, cu 16 puncte.

Candidatii sunt cotati in mod egal in ceea ce priveste taxele, in timp ce alegatorii ii acorda lui Harris un avans de 9 puncte in ceea ce priveste sprijinirea clasei de mijloc.

"Profilul problematic al acestor alegeri continua sa il favorizeze pe Trump", spune Daron Shaw, cel care realizeaza sondajul Fox News impreuna cu democratul Chris Anderson. "Dar avantajul sau pe probleme economice a scazut, probabil datorita mesajelor lui Harris privind costurile locuintelor si impozitele, ambele vizand clasa de mijloc si care par sa dea roade".

In general, Harris are un avantaj de 2 puncte (in marja de eroare) in confruntarea directa cu Trump (50%-48%).

"Unul dintre motivele pentru care cursa este atat de stransa este ca o mana de alegatori care au incredere in Trump in ceea ce priveste economia si imigratia o sustin in continuare pe Harris, iar o mana de alegatori care au incredere in Harris in ceea ce priveste avortul si clima il favorizeaza pe Trump", spune Dana Blanton, care conduce unitatea de sondaje Fox News.

Avantajul lui Trump in ceea ce priveste economia este sustinut de o imagine mai optimista a mandatului sau. Cu 17 puncte, mai multi alegatori considera ca politicile administratiei sale au fost mai mult utile decat daunatoare, in timp ce cu 24 de puncte considera ca politicile administratiei Biden au fost mai daunatoare.

Jumatate dintre democrati (50%) spun ca politicile lui Biden ii ajuta, in timp ce majoritatea republicanilor (87%) si peste jumatate dintre independenti (52%) spun ca le fac rau. Mai mult de jumatate dintre democrati considera ca politicile lui Trump au fost daunatoare (55%), fata de majoritatea republicanilor, care spun ca au fost de ajutor (86%). Independentii sunt mai amestecati in ceea ce priveste amintirea politicilor lui Trump: 39% au ajutat, 32% au facut rau, 29% nicio diferenta.

Aproximativ 4 din 10 alegatori in general (39%) considera ca impunerea de tarife pentru produse dauneaza economiei, in timp ce 36% spun ca ajuta. Doi din 10 cred ca nu face nicio diferenta.

Desi nu se apropie de nivelul de 84% inregistrat in timpul presedintiei lui Biden, 7 din 10 au o parere negativa despre economie (70%), fata de 3 din 10 care au o parere pozitiva (29%). Aceasta opinie negativa include majoritatea republicanilor (90%) si independentilor (77%) si aproape jumatate dintre democrati (48%).

Ratingul presedintelui este de 42% aprobari, 58% dezaprobari, aproape neschimbat din iulie.

In ciuda atitudinii negative fata de economie si a preturilor ridicate, 41% dintre alegatori considera ca viata generatiei urmatoare va fi mai buna, in crestere fata de 25% cand a fost pusa ultima data aceasta intrebare in urma cu doi ani. Noul rezultat se situeaza aproape de maximul de 42% inregistrat in august 2012. Comparativ cu 2022, cresterea optimismului pentru viitorii americani vine in principal din partea celor care nu au o diploma universitara (+21), a alegatorilor cu venituri anuale sub 50.000 de dolari (+20), a alegatorilor care nu sunt de culoare alba (+19), a democratilor (+18), a barbatilor (+18) si a alegatorilor sub 30 de ani (+16).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare