×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Alegeri prezidentiale in Republica Moldova si referendum pentru aderarea la UE. Documente necesare,...

Alegeri prezidentiale in Republica Moldova si referendum pentru aderarea la UE. Documente necesare, sectii de votare si candidatii de pe liste

20.10.2024, 08:06 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cetatenii Republicii Moldova sunt asteptati astazi sa isi exprime votul pentru alegerea unui nou presedinte al tarii.

Scrutinul este completat de organizarea unui referendum de revizuire a Constitutiei tarii, in cadrul careia cetatenii vor avea de raspuns la intrebarea "Sustineti modificarea Constitutiei in vederea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana?".

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7:00, iar acestea vor fi deschise pana la ora 21:00.

Asemenea alegerilor din Romania, tinerii din Republica Moldova, care au varsta de cel putin 18 ani - implinita inclusiv in ziua alegerilor - au dreptul de a se prezenta la urne.

Documente necesare pentru a vota la alegerile prezidentiale din Republica Moldova si la referendumul privind aderarea la UE

Autoritatile de la Chisinau au anuntat ca pentru alegerile de duminica, 20 octombrie 2024, cetatenii din tara si din strainatate se pot prezenta in sectiile de votare avand unul dintre documentele urmatoare:

"Buletinul de identitate al cetateanului Republicii Moldova, care confirma domiciliul sau resedinta temporara a alegatorului pe teritoriul sectiei de votare" "Buletinul de identitate provizoriu cu mentiunile privind cetatenia Republicii Moldova, domiciliul sau resedinta temporara a titularului" "Pasaportul cetateanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat", potrivit autoritatilor de la Chisinau. Sectii de votare in Romania

Pentru alegerile prezidentiale din Republica Moldova si pentru referendumul privind aderarea la UE, autoritatile de la Chisinau au deschis 16 sectii de votare pentru cetatenii moldoveni in Romania:

Bucuresti (o sectie): incinta Autoritatii Electorale Permanente, str. Stavropoleos nr. 6 Bucuresti (doua sectii): incinta Autoritatii Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr. 1, sector 3 Cluj-Napoca (doua sectii): Casa de Cultura a Studentilor, Piata Lucian Blaga nr. 1-3 Iasi (o sectie): Casa de Cultura a Studentilor, str. Vasile Conta nr. 30 Iasi (o sectie): Scoala primara Gheorghe Asachi, bulevardul Stefan cel Mare si Sfint nr. 64 Brasov: Casa de Cultura a Studentilor, str. Memorandumului nr. 39 Sibiu: Scoala Gimnaziala Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1 Timisoara: Colegiul National de Arta "Ion Vidu", str. Cluj nr. 12 Craiova: Universitatea din Craiova, str. A.I.Cuza nr. 13 Oradea: Colegiul Economic "Partenie Cosma", str. Armatei Romane, nr. 1F, Corp A Suceava: Universitatea "Stefan cel Mare Suceava", str. Universitatii nr. 13 Bacau: Universitatea "Vasile Alecsandri", Calea Marasesti nr 158 Galati: Universitatea "Dunarea de Jos", str. Domneasca nr. 47 Constanta: Universitatea "Ovidius", bl. Mamaia nr. 124".

11 candidati in cursa pentru fotoliul de la Chisinau

Pentru alegerile prezidentiale s-au inscris 11 candidati.

Maia Sandu - actuala presedinta a Republicii Moldova - se afla pentru a treia oara intr-un scrutin prezidential, dupa ce in 2016 s-a clasat pe locul al doilea, iar in 2020 a devenit prima femeie presedinte din istoria tarii.

Ea candideaza pentru un al doilea mandat prezidential si este sustinuta de Partidul Actiune si Solidaritate (PAS).

Alexandr Stoianoglo a fost, printre altele, procuror general al Republicii Moldova, iar la alegerile prezidentiale de duminica va candida din partea Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM).

Renato Usatii candideaza pentru a doua oara la alegerile prezidentiale, din partea formatiunii "Partidul Nostru", pe care o conduce. In anul 2020, acesta s-a clasat pe al treilea loc si a incurajat votantii sa o voteze pe Maia Sandu impotriva lui Igor Dodon.

In 20 octombrie, el candideaza pentru fotoliul prezidential "pentru a o da jos pe Maia Sandu si PAS".

Vasile Tarlev - un alt candidat care se va afla pe lista de la alegerile prezidentiale - a fost un premier comunist al tarii pentru doua mandate. In 2016 a incercat pentru prima data sa candideze la alegerile prezidentiale, insa candidatura i-a fost respinsa pe motivul necorespunderii documentelor prezentate.

In anul 2024 isi anunta revenirea in politica si candideaza din partea partidului "Viitorul Moldovei", al carui presedinte este. Formatiunea a fost numita anterior "Buceagul nostru" si a fost inregistrata initial in Gagauzia.

Irina Vlah are un parcurs politic bogat, fiind deputata in Partidul Comunistilor din Republica Moldova, dar si guvernatoare a regiunii Gagauzia. Ea candideaza independent pentru presedintia tarii.

Ion Chicu se afla pe scena politica din Republica Moldova inca de dinainte de anul 2000, iar pe parcurs a fost premier al tarii, dar si ministru de Finante. Orientarea sa politica a migrat de la dreapta la stanga de-a lungul timpului, iar la alegerile de duminica va candida din partea Partidului Dezvoltarii si Consolidarii Moldovei.

Andrei Nastase a fost primar general al Chisinaului si ministru de Interne, iar la alegerile din 20 octombrie candideaza ca independent.

Octavian Ticu este istoric si fost boxer profesionist. El se afla la a doua incercare in cursa pentru alegerile prezidentiale si este candidatul blocului politic "Impreuna".

Victoria Furtuna este o fosta procuroare anticoruptie, iar in anul 2021 a candidat si la functia de procuror general interimar. Aceasta a plecat din sistem si si-a anuntat candidatura pentru functia de presedinte al Republicii Moldova ca independenta.

Tudor Ulianovschi a avut un parcurs politic variat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova. Dupa o pauza in diplomatie, acesta si-a anuntat candidatura pentru alegerile prezidentiale din Republica Moldova ca independent.

Natalia Morari este o fosta jurnalista, cunoscuta pentru investigatiile despre banii partidului de guvernamant din Rusia. Ea a fost expulzata din Rusia in 2008 si si-a continuat activitatea jurnalistica in Republica Moldova. A moderat mai multe emisiuni despre politica, iar la alegerile prezidentiale din 20 octombrie, ea candideaza independent.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare