×

Accesează
contul existent

Externe

Alegerile din Germania, bombardate de continut generat cu AI. Campanii de dezinformare orchestrate...

Alegerile din Germania, bombardate de continut generat cu AI. Campanii de dezinformare orchestrate de Rusia

Alegatorii din Germania sunt bombardati cu informatii online provenite din continutul generat de inteligenta artificiala si din campaniile de dezinformare rusesti. Expertii sustin ca marele beneficiar este partidul de extrema dreapta, AfD, aflat pe locul doi in sondaje.

21.02.2025, 11:50 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Partidul de extrema dreapta din Germania (Alternative for Deutschland - AfD) a fost cel mai activ pe retelele de socializare in comparatie cu alte partide in timpul campaniei electorale. AfD se afla pe locul doi in sondajele de opinie inaintea alegerilor parlamentare de duminica.

Alegatorii din Germania au fost expusi la numeroase informatii online provenite din continutul generat de inteligenta artificiala (IA) si din campaniile de dezinformare. Expertii care monitorizeaza retelele sociale spun ca sunt implicate grupuri cu sediul in Rusia, inclusiv "Doppelganger" si "Storm-1516", despre care oficialii americani au descoperit ca s-au implicat si in alegerile din SUA de anul trecut.

Unele dintre aceste campanii folosesc inteligenta artificiala pentru a-si raspandi mesajele inainte de votul de duminica. Specialistii spun ca metodele includ crearea de stiri false de televiziune sau videoclipuri false cu "martori" sau "denuntatori" care fabrica povesti despre politicieni cunoscuti. De exemplu, in noiembrie 2024, cu putin timp inainte de convocarea alegerilor anticipate, a fost publicat un videoclip care sustinea ca un parlamentar sustinator al Ucrainei este spion rus. Intr-un alt videoclip, o tanara de 18 ani l-a acuzat pe un ministru german de abuz asupra copiilor. S-a dovedit ca acuzatia era falsa, iar videoclipul a fost realizat folosind IA.

Un raport recent al Centrului de Monitorizare, Analiza si Strategie, sau CeMAS, un thinktank non-profit specializat in analiza dezinformarii si extremismului de dreapta, si Alliance 4 Europe, care isi propune sa combata dezinformarea digitala, a legat ambele povesti de campania rusa de dezinformare Storm-1516, potrivit Sky News.

Cercetatorii au urmarit si campania Doppelganger, condusa de o companie rusa de PR Social Design Agency, care are legaturi cu Kremlinul. Ei au descoperit ca tactica principala a grupului este de a crea stiri false, care sunt raspandite in mediul online cu ajutorul unei retele de conturi de social media.

In general, mesajele care par sa vina de la cetateni ingrijorati si suparati, discrediteaza partidele clasice si stimuleaza AfD-ul de extrema dreapta, mai avertizeaza specialistii. De la mijlocul lunii decembrie 2024 pana la mijlocul lunii ianuarie 2025, CeMAS a gasit 630 de postari in limba germana cu modele tipice Doppelganger doar pe platforma X.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare