28.10.2024, 17:54 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Ariciul european "este foarte aproape de a fi "vulnerabil" si va intra probabil in aceasta categorie data viitoare cand il vom evalua", a declarat expertul Sophie Rasmussen.
Numarul micilor mamifere a scazut cu mai mult de jumatate in tarile in care se regasesc, printre care se numara Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Danemarca, Belgia, Tarile de Jos, Germania si Austria.
Scaderea din ultimul deceniu a fost intre 35% si 40% la populatiile de arici in Marea Britanie, Suedia si Norvegia, a declarat Rasmussen, cercetator la Unitatea de Cercetare pentru Conservarea Vietii Salbatice a Universitatii Oxford. In Tarile de Jos, ariciul este deja considerat pe cale de disparitie.
Principalul ucigas al speciei sunt masinile - pe care animalele le intalnesc din ce in ce mai des pe masura ce isi pierd habitatul natural din cauza expansiunii umane.
"Oamenii sunt cei mai mari dusmani ai ariciului", a declarat Rasmussen.
Pentru a se proteja noaptea de pradatori precum bursucii, vulpile si bufnitele, ariciul foloseste strategia de a sta complet nemiscat in timp ce evalueaza amenintarea. Daca amenintarea se apropie, ariciul alearga cat de departe il pot purta picioarele. Daca nu mai are timp, se ghemuieste intr-o minge - protejata de pana la 8.000 de tepi, ascutiti la atingere.
"In fata unei masini, nu este o strategie foarte buna", a declarat pentru Rasmussen. Printre alte amenintari ale aricilor se numara pesticidele utilizate de agricultori si gradinari, precum si declinul insectelor, care constituie o mare parte din hrana ariciului.
In general, aricii traiesc aproximativ doi ani, desi au fost documentate si cazuri de arici de noua sau 12 ani.
Rasmussen, ale carei cercetari au fost incluse in actualizarea Listei Rosii, a declarat ca lupta pentru salvarea ariciului "va avea loc de fapt in gradinile oamenilor", pe masura ce padurile si alte zone salbatice sunt demolate.
Ea a sugerat oamenilor sa construiasca "autostrazi pentru arici" - gauri de marimea unui CD - in gardurile caselor, pentru a le permite animalelor sa se adaposteasca. "Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va lasati gradina sa creasca salbatic pentru a atrage toate elementele naturale de hrana ale ariciului, cum ar fi insectele, viermii si melcii", a declarat Rasmussen.
Ea recunoaste ca "nu este ca si cum lumea se va sfarsi maine daca aricii nu vor mai fi acolo". Cu toate acestea, "pentru o specie atat de populara si de iubita, putem accepta cu adevarat faptul ca noi ii provocam disparitia?"
Noua lista rosie actualizata a evaluat 166.061 de specii de plante si animale, dintre care 46.337 - mai mult de un sfert - sunt amenintate cu disparitia.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.