08.03.2024, 16:25 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Redam mai jos interviul integral:
MAS: In urma cu cateva zile, mai bine de o saptamana, s-au implinit doi ani de la inceputul razboiului total al Rusiei in Ucraina si as vrea sa va intreb cum vedeti dumneavoastra acest razboi, in acest moment, si ce credeti ca se va intampla daca ucrainenii nu vor primi mult-asteptatul ajutor militar din partea SUA, in curand?
Armand Gosu: Situatia este destul de complicata in momentul acesta, mai rea ca niciodata. Depinde foarte mult de cat de repede se misca ucrainenii pentru a incerca sa opreasca ofensiva ruseasca. Deocamdata, din informatiile din teren, sunt destul de intarziati cu pregatirea acelor linii de aparare. Recent, guvernul a dispus suma de aproape un miliard de dolari - undeva la 780 de milioane de dolari - pentru a construi acele baraje. Incearca sa faca o replica a liniei Surovikin, dar pe partea ucraineana. Si, daca americanii au probleme interne - e o campanie electorala destul de disputata - statele europene, Europa de Vest, care sunt mai aproape de Ucraina si care sunt cel putin la fel - daca nu chiar mai - interesate de sprijinirea efortului de razboi ucrainean, trebuie sa isi intre in rol si sa incerce sa livreze acestui stat mai multa munitie, sa sprijine mai consistent Ucraina.
Armand Gosu: Si mai este un factor de care depinde evolutia lucrurilor in saptamanile, lunile, anii urmatori si anume in ce masura reuseste Ucraina sa mobilizeze. Presedintele Zelenski, din ratiuni de politica interna, a evitat pana acum acest lucru, dar se pune problema ca nu poate fi evitata la nesfarsit, pur si simplu nu au trupe pe frontul de operatiuni. Ei vor trebui sa mobilizeze, sa scada varsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani si sa mai trimita pe front jumatate de milion de oameni. Ca sa-i trimiti, asta inseamna totusi antrenament, ca trebuie sa faci mobilizarea acum, in martie, ca sa ii ai pregatiti in iunie. Pana atunci, se intrec in tot felul de declaratii: "facem ofensiva, nu facem ofensiva". Daca ne uitam pe analizele care vin din zonele baltice - oameni care se pricep la Rusia - ar trebui sa fim ingrijorati si foarte ingrijorati pentru ca masina de razboi ruseasca functioneaza la parametrii maximi. Fabricile functioneaza, in trei schimburi, in weekend. Deci, Rusia este pregatita nu doar sa infranga Ucraina, ci si sa continue cu un razboi mare, poate sa mearga spre baltici, spre Romania, Bulgaria. Sigur ca, deocamdata, e bine ca Rusia are probleme in Ucraina. Oricat de slaba ne-ar parea Ucraina in aceste momente, in contextul in care Occidentul nu isi respecta promisiunile, tot reuseste sa tina piept masinii de razboi rusesti. Deci, mai degraba, raspunsul meu este unul pesimist, dar, in acelasi timp, invit la echilibru, pentru ca niciun exces de pesimism nu ne ajuta, in acest moment, in construirea unor scenarii plauzibile pentru viitorul apropiat si mediu si, aici, ma refer la cateva luni, saptamani, pana in toamna acestui an.
MAS: S-a pus, in ultima perioada, si problema negocierilor. Stim deja conditiile Ucrainei, stim ca nu ar accepta ca Rusia sa pastreze ce a cucerit pana acum. Dar daca, ipotetic vorbind, s-ar vorbi despre negocieri, Rusia ar fi dispusa sa pastreze ce a cucerit pana acum?
Armand Gosu: Rusia nu mai vorbeste despre negocieri, dupa cum puteti observa, pentru ca ofensiva pare sa ii mearga bine. Dupa Avdiivka, a avansat, sunt distante de zeci de kilometri pe care i-au parcurs (n.r. rusii) si i-au parcurs relativ usor. Ucraina nu avea acolo pozitii intarite pe care sa reziste. Acum, intra intr-o zona de vai si rauri, unde sunt niste pozitii naturale, pe care ar putea rezista mai mult si isi toarna fortificatii din beton. In acest moment, pana la alegeri, Putin nu va mai vorbi de negocieri. Ideea negocierilor si scenariul negocierilor au fost, mai degraba, o diversiune in relatiile Rusiei cu Occidentul. Sigur ca fiecare din parti vine cu pozitia maximala la aceste negocieri. Noi stim pozitia Ucrainei, care este o pozitie de principiu, in conformitate si cu dreptul international si normele internationale. Nu poate statul ucrainean sa-si asume acum sa spuna "ne puteti dezmembra". Acest lucru ar crea un precedent in Europa si in intreaga lume... ne-am putea trezi cu numeroase razboaie locale. Fiecare va mai gasi pe teritoriul celuilalt o mica minoritate... si atunci o sa inceapa o serie de actiuni revizioniste care ar putea duce, in cele din urma, la un razboi global, cum spunea zilele trecute un inalt demnitar militar din Federatia Rusa. De cealalta parte, sigur ca, inainte de negocieri, tu anunti pozitia maximala, dar asta nu inseamna ca, in timpul negocierilor, nu gasesti solutii. Sunt si academici, fosti militari in SUA, Europa de Vest care spun ca, din punct de vedere economic, social si politic, Ucraina nu are prea mult de castigat daca o sa lupte pentru acele teritorii, pentru ca sunt de 10 ani distruse. Dar, sigur, uitandu-te din America, de departe, ei pot spune "renuntati si voi acolo, cate sunt... cateva mii de hectare, nu va trebuie, oricum sunt numai mine". Dar, repet, exista riscul de precedent, iar in Europa Centrala un precedent precum modificarea granitelor Ucrainei s-ar putea incheia foarte, foarte prost pentru intregul continent sau pentru intreaga lume. Este de evitat un astfel de precedent.
MAS: Cand vine vorba despre ajutoarele militare pe care Ucraina le-a primit de la statele europene, am observat ca Romania s-a ferit din a vorbi despre ce a trimis Ucrainei cand vine vorba despre echipamente militare. Credeti ca a fost benefica aceasta strategie? De ce credeti ca a ales sa procedeze asa Guvernul Romaniei, in timp ce alte state europene au "defilat" cu ce au trimis Ucrainei pana acum?
Armand Gosu: Nu stiu raspunsul exact, dar raspunsul sugereaza ca Guvernului nu ii pasa de popor. Probabil ca Romania nu a crescut la nivelul de democratizare reala in care conteaza vointa poporului pentru ca, daca ar fi contat... Comportamentul acesta al elitei politice de la Bucuresti... cam ca in Turcia... este un semnal foarte prost pentru cine intelege politica. Pentru cea mai mare parte a electoratului romanesc, a establishmentului, de fapt, electoratul nu are voie sa stie lucrurile acestea... este mic si prost, trebuie sa stea acolo, cuminte... dar pentru establishmentul multor institutii militarizate din Romania cred ca, mai degraba, este o teama de Rusia. Ganditi-va ca multi din aceasta elita politica sunt nepotii celor care au venit cu Horia, Closca si Crisan si Tudor Vladimirescu. Sunt cei care au construit comunismul in Romania si care au bagat in puscarie... sigur ca, intre timp, s-au mai casatorit, si-au mai schimbat numele, au mai mers la studii prin America, prin Anglia, vorbesc o engleza oxfordiana. Ei nu au uitat, insa, de unde vin, din lagarele de prizonieri romani, de unde au invatat cu Ana Pauker bazele marxism leninismului si limba rusa cantand. Probabil de acolo este frica asta.
MAS: Vorbiti de teama... daca ne uitam la relatia Romania-Rusia am vazut, de altfel, ca Romania si liderii romani se feresc din a critica prea mult Rusia - pe langa faptul ca au spus ca invazia Rusiei nu este in regula si au criticat aceasta miscare. Cum ati caracteriza aceasta relatie, Romania-Rusia, in linii mari?
Armand Gosu: Este greu de spus, de vorbit despre ceva care nu prea exista intr-o zona care sa fie observabila. Zona aceasta de politica externa si de securitate si comportamentul autoritatilor romane sugereaza comportamentul unei birocratii militarizate din statele autoritare. Deci, este greu sa analizezi ceva ... Puteti sa ma intrebati despre relatia Rusiei cu Polonia, pana si cu Bulgaria stiu mai multe, dar cand vine vorba despre Romania, va invit sa mergeti la MAE, SIE, consilierul pe securitate de la Cotroceni. Nu ca ei ar intelege prea multe lucruri, dar acolo, cel putin, ar trebui sa fie fizic acele dosare, care sunt cu stanta, lipite, 100 de file cel putin. In ultima perioada, pur si simplu, incercam sa copiem ce fac alte state din NATO, din UE, diferenta este ca, la noi, se intampla cam cu patru-cinci zile mai tarziu. Daca va uitati, cand se anunta ca "ambasadorii unor state la Moscova au facut ceva", apare, dupa patru zile, ca "si ambasadorul roman la Moscova a facut ...". Oameni fara initiativa, care nu fac decat sa se incoloneze si este clar ca nu le place aceasta incolonare (...).
MAS: Daca ne uitam la propaganda ruseasca, vedem ca aceasta prinde destul de bine la romani, daca ne uitam la cum reactioneaza la ce se intampla in Ucraina sau la ce face Rusia in general. De ce credeti ca unii romani sunt receptivi la aceasta propaganda ruseasca?
Armand Gosu: Aici este un domeniul pe care nu sunt competent sa vorbesc. Nu am urmarit media romaneasca, nu pot sa va dau prea multe detalii. Am vazut, la un moment dat, ca intr-un cotidian, pot sa va si spun numele - Libertatea - era cineva care era, cred, si din Ucraina, si scria parca dupa punctajul Ambasadei Rusiei. Aparea tema cu Biserica, imediat dadea articol cu Biserica, dadea in ucraineni. Parca era punctajul Ambasadei Rusiei. La un moment dat, acea persoana a disparut. Nu am urmarit eu o publicatie anume, ci altii imi atrageau atentia (...). Deci, sigur, exista, dar eu nu am urmarit cu atentie - nu urmaresc presa romaneasca de ani de zile - si aici trebuie sa ai mai mult decat "nas" la subiecte. In Romania sunt institutii, de rezilienta sau cum se numesc, cu zeci de oameni, cu salarii grase, care fac chestia asta, dar probabil fac pentru un circuit inchis, doar la nivelul decidentilor.
Armand Gosu: Pentru mine este inca o dilema cum oameni - chiar din lumea academica - cu pozitii foarte rusesti, oribil de rusesti si foarte anti-ucrainene, in primele luni de razboi, au fost avansati, numiti in pozitii destul de interesante in statul roman. De aceea, eu pot sa presupun ca undeva, in burta statului roman, exista o grupare poate nu foarte pro-ruseasca, dar foarte antiamericana. Ideea de baza s-ar putea sa fie nu ca "nu ne plac rusii", ci ca "nu ne plac occidentalii" si ca "noi avem un specific al nostru, romanesc". Dar este un domeniu care cere niste competente anume, de sociologie, de psihosociologie... trebuie sa stii care este audienta reala a acestor canale (...). Dupa Crimeea, dupa 2014 - tocmai s-au facut 10 ani de atunci - am tot vorbit despre razboiul propagandistic, hibrid, dar ceva serios, sa fie construite niste institutii, expertiza solida... n-am vazut. Sigur ca este dificil, dar aici ar fi trebuit lucrat pentru ca rezilienta statului roman depinde de modul in care functioneaza aceste institutii. Pana acum, trebuia sa existe, in 2015-2016, un manual de media literacy, sa fie explicat, in scoli, copiilor, la cel tarziu 13-14 ani: cum trebuie citite niste stiri, cum trebuie controlate niste informatii, sa nu fie manipulati. Lucrul acesta nu se intampla. N-am fost in stare sa facem nimic pe zona asta, in care tarile din jurul nostru au lucrat foarte serios. Nu vorbesc de finlandezi, de nordici, ci aproape toate tarile din UE pentru ca aproape toate tarile Uniunii sunt supuse acestui razboi hibrid al Rusiei prin care pretinde ca ea nu lupta cu Ucraina, ci cu Occidentul.
MAS: In Rusia, cu doar cateva saptamani inainte de alegerile prezidentiale a murit o figura importanta a rezistentei, Alexei Navalnii, si as vrea sa va intreb ce inseamna acest lucru pentru "democratia ruseasca" si pentru directia spre care se indreapta Rusia... pentru ca stim ca au fost si zvonuri potrivit carora acesta ar fi fost omorat, nu ar fi murit din cauze naturale. Cum vedeti dvs. acest lucuru?
Armand Gosu: Despre ce democratie vorbiti?
MAS: Despre ceea ce Rusia pretinde ca este democratie ...
Armand Gosu: Dar Rusia nu mai pretinde de mult ca este democratie. La inceputul anilor 2000, Rusia pretindea ca pune in locul democratiei de tip occidental o democratie suverana, dar, in ultimii, 12 ani Putin nu a mai pretins acest lucru. El isi asuma foarte clar nu o pozitie antiliberala - cum a fost cazul lui Orban, acum 10 ani - ci o pozitie clara antieuropeana, antidemocratica. Democratia pentru aceasta elita militarizata de la Moscova, oameni care provin din servicii, este cel mai mare rau. Este si un joc de cuvinte: democrat - (der'mo), care inseamna rahat... pentru ei, democratia este un fel de hazna, in care se aduna deseurile umane.
Armand Gosu: In ceea ce-l priveste pe Navalnii, cred ca este prea devreme sa tragem concluzii. Eu zic sa nu ne grabim. Moartea lui lucreaza in alt registru, aproape religios, simbolic. Intram intr-o alta zona aici. Impactul pe care l-a avut inmormantarea la Moscova a socat autoritatile. Vad ca, in ultimele zile, au anuntat tot felul de masuri pentru a opri actiunile impotriva lui Putin de pe 17 martie (ultima zi a alegerilor). Aceasta este actiunea care a fost sustinuta de Navalnii, aceasta a fost ultima lui postare. El invita oamenii sa participe, pur si simplu, duminica, la pranz, sa iasa in numar mare pe strada ca semn ca ei sustin opozitia. Oricum nu conteaza pe cine voteaza, Putin poate sa deseneze orice rezultat pe hartie, poate sa spuna ca are 80% din voturi, dupa cum se pare ca ar vrea acum. Ideea nu este a lui, ci a lui Reznikov, care este cineva din administratia locala din Sankt Petersburg. Ei se inspira din protestele din Belarus. In 2020, au fost alegeri in Belarus si, atunci, opozitia a chemat lumea pe strada. Daca duminica, pe 17, va fi tot la fel, un impact foarte mare, si lumea va iesi la pranz, fie sa voteze, fie sa nu, s-ar putea ca oamenii, vazand ca nu sunt singuri, sa realizeze ca sentimentele anti-putere sunt ale majoritatii populatiei. Este cam ce s-a intamplat in Belarus, care s-a inspirat din Miscarea "Solidaritatea" din Polonia (...).
MAS: Mai mult decat o semnificatie simbolica a acestor miscari credeti ca ar putea provoca in vreun fel schimbari din partea Kremlinului?
Armand Gosu: Depinde ce intelegeti prin simboluri. Viata este plina de simboluri. Ar fi ceva foarte important ca semnificatia simbolica sa fie aceasta pe care o banuim sau ne-am dori-o noi. Iar ceea ce s-a intamplat cu Tihanovskaia in Belarus, in 2020, este dramatic. Sunt sute de oameni in inchisori. In acelasi timp, luptand, doar luptand, murind, intelegi valoarea libertatii si intelegi de ce este important sa nu permiti ca astfel de dictatori sa se insurubeze in functii.
MAS: Am vazut in ultima perioada ca liderii de la Tiraspol au cerut Rusiei masuri de protectie si au criticat guvernul Republicii Moldova de presiuni economice, spuneau ei. De asemenea, ieri Rusia a transmis ca este dispusa sa protejeze Gagauzia, dupa o intalnire a Evgheniei Gutul cu presedintele Vladimir Putin. Cum vedeti dumneavoastra relatiile Rusia-Transnistria, Rusia-Gagauzia? Considerati, cumva, ca acestea sunt actiuni premergatoare unei destabilizari a Republicii Moldova sau a unei noi incercari de destabilizare a R.M.?
Armand Gosu: Imi pare foarte rau, dar aici trebuie sa va dau dreptate, cam ce spuneti dvs. se va intampla, iar aceasta destabilizare va fi mult mai serioasa, mult mai ampla decat ce s-a intamplat acum patru ani. Mi-e teama ca prietenii celor de la Chisinau nu o iau foarte in serios. Ma bucura nespus ca ambasadorul Frantei anunta o misiune viitoare franceza. Peste cate luni? Trebuia de acum o saptamana sa fie in Chisinau. Nu este vorba despre Cahul, Tiraspol... este vorba despre mai mult. Nu stiu cat sunt de pregatiti cei de acolo, cat inteleg pericolul, daca sunt ajutati suficient pentru a se descurca. Ganditi-va... vin alegerile din toamna si deja vedem construit, sub obladuirea Moscovei, un mecanism de destabilizare a Moldovei. Daca treci cu bine de hopul acestor alegeri, la anul vor fi si alegeri parlamentare in Moldova, iar aceasta, fiind o tara semi-prezidentiala, Parlamentul conteaza foarte mult. Deci, s-ar putea, ceea ce incep acum (n.r. rusii) - nu stiu daca vor reusi cu Maia Sandu, dar anul viitor... . Puterea nu a livrat in ce era mai important, in combaterea coruptiei. Nu este o situatie placuta, dar trebuie sa acceptam ca nici fortele care guverneaza Moldova nu au fost la inaltimea acestui moment. Este foarte greu de construit. Moldova a fost secatuita, nenorocita de diversi oligarhi, oamenii sunt saraci, sunt coruptibili si merg dupa principiul "nu a mers tura asta, ne-am facut niste banuti, ne-am mai pus la CV niste pozitii importante si fugim in Occident".
Armand Gosu: Este o tara care ramane fara populatie si, daca se mai intampla "seisme" ca acestea, Moldova o sa ramana cu un milion de oameni, cat sectorul 1 sau putin mai mult. Incercand sa vezi poza mare, daca rusii destabilizeaza Moldova este o amenintare uriasa de securitate pentru Ucraina. Nu au reusit pe mare rusii, in martie- aprilie 2022, un desant aerian in Odesa, au ocupat si pierdut Insula Serpilor, au pierdut nava amiral Moskva, dar vor incerca prin Moldova. O sa zica "nu am putut pe mare, o luam pe uscat; luam puterea de la Chisinau si, din Tiraspol, faci doua ore pana la Odesa. Lovim Odesa prin spate". Ar fi o lovitura teribila pentru securitatea Ucrainei, iar pentru Romania ar fi dramatic. Evident, este putin probabil sa se intample acest lucru, pentru ca Franta se implica si speram sa se implice si altii, dar, oricum, mi se pare grav ca lucrurile au ajuns pana aici.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
23.01.2025, 13:58