×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Bugetul de stat pe anul 2025 a fost promulgat

Bugetul de stat pe anul 2025 a fost promulgat

10.02.2025, 09:33 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 si pentru promulgarea Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2025.

Deputatii si senatorii Romaniei au votat, miercuri, legea bugetului de stat pe 2025. Au fost de 254 de parlamentari care au votat "pentru" si 192 care au votat "impotriva"

In urma dezbaterilor din Plenul reunit, a fost votata legea bugetului de stat pe 2025.

Au fost 254 de voturi "pentru" si 192 de voturi "impotriva".

Premierul Marcel Ciolacu a spus, despre bugetul de stat din anul 2025, ca unii spun ca bugetul este optimist, altii ca este de austeritate, "dar este un buget de dezvoltare". In timpul discursului, din sala s-a strigat "demisia".

"Vreau sa dau cateva explicatii generale despre modul in care am construit bugetul pe 2025, anticipand si o serie de critici care vor veni sigur si azi. Sunt doua mari atacuri impotriva acestui buget - in mod paradoxal, aflate in totala antiteza una fata de cealalta. Unii spun ca este un buget de austeritate. Ceilalti spun ca, dimpotriva, este un buget optimist si ca statul cheltuie prea mult. Austeritate inseamna ce s-a facut in 2010: s-au taiat salariile bugetarilor si pensiile, s-a marit TVA-ul si s-au luat bani cu imprumut de la FMI. Noi nu ne atingem de veniturile aflate in plata ale romanilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o crestere medie de 40%, nici la salarii unde a existat o majorare anuala de aproape 25%. Nu crestem TVA, fiindca am lovi in nivelul de trai al populatiei, in special al celor cu venituri mici. Si nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene si bani din PNRR", a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai spus ca bugetul are cea mai mare alocare de resurse din finantari europene de la aderarea europeana, investitii majorate la 150 de miliarde de lei pe an, bani in plus pentru spitale si servicii medicale, pentru educatie, pentru dezvoltare regionala si pentru infrastructura.

"Sa trecem la cealalta critica - bugetul este prea generos cu cheltuielile. Am auzit un cunoscut om de afaceri care spunea ca bugetul tarii ar trebui sa fie sinonim cu cel al unei firme, sa nu ai costuri mai mari decat veniturile. Adica, daca ai deficit bugetar este ceva rau. Este o abordare extrem de simplista, care nu tine cont de realitatile tarii si mai ales, de contextul economic de dezvoltare in care se afla Romania. Nu exista stat european modern care sa nu se fi dezvoltat, ca si noi, facand deficite bugetare semnificative. Spania, Italia, Franta, Portugalia, Belgia sau Grecia si alte tari moderne ale continentului au cheltuit masiv - si nu doar din bani europeni. Daca ne uitam la gradul lor de indatorare publica si il comparam cu al Romaniei, suntem la jumatate din ponderea lor! Iar 2025 si 2026 sunt anii de varf ai dezvoltarii noastre - aceasta este adevarul acceptat de partenerii din Comisia Europeana prin Planul Bugetar Structural. Am castigat o fereastra uriasa de timp pentru a ne dezvolta tara, 7 ani, si am de gand sa o folosesc la maximum, in acelasi timp cu a onora la virgula angajamentul luat in fata Comisiei de a reduce deficitul si a ne incadra in 7% din PIB", a adaugat premierul,

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare