×

Economic

Bursele internationale se confrunta cu efectul "Harris"

Bursele internationale se confrunta cu efectul "Harris"

22.07.2024, 14:46 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Evenimentul a facut ca sondajele de la inceputul saptamanii sa arate o crestere a sustinerii pentru Kamala Harris, actualul vicepresedinte al lui Biden. Proiectiile arata ca ea ar putea castiga 40% din voturi, conform platformei PredictIt, chiar daca nu a fost inca declarata oficial candidata democrata. Nominalizarea reprezinta, in sine, o crestere de 13 puncte procentuale.

Totusi, Donald Trump are inca un avans considerabil, proiectiile indicand faptul ca fostul presedinte al SUA ar castiga 60% din voturi, conform PredictIt, chiar daca a inregistrat o scadere de 3 puncte procentuale dupa retragerea lui Biden.

Efectul "Harris" a determinat o crestere a indicilor bursieri americani la inceputul saptamanii, dupa o scadere brusca la sfarsitul saptamanii trecute. Bitcoin a scazut cu peste 150 de dolari de la deschiderea tarzie de duminica, dolarul american este in general mai slab, iar randamentul obligatiunilor de trezorerie americane pe 10 ani a scazut cu 2 puncte de baza, puncteaza analistii XTB.

Cursa pentru Casa Alba a devenit si mai tulbure

Chiar si in aceste conditii, este prea devreme pentru a spune daca "efectul Harris" va provoca o revenire a actiunilor americane dupa scaderile puternice de saptamana trecuta, inregistrate in urma blocajului informatic mondial.

Democratii au vegheat asupra unei cresteri economice puternice in SUA si asupra unor niveluri record pentru actiunile americane, in special pentru gigantii tehnologici. Cu toate acestea, politicile lui Joe Biden au crescut si deficitul, ceea ce ar putea afecta, in cele din urma, perspectivele economice ale tarii.

In numai 24 de ore, piata a trebuit sa treaca de la o victorie clara pentru Trump si pentru republicani, la o cursa electorala mai "nuantata", mai ales pentru ca Harris pare sa atraga votul independentilor catre democrati.

Mai sunt mai putin de 4 luni pana la alegerile prezidentiale din SUA, iar cel mai mare risc, in acest moment, este aparitia unui rival din partea democratilor care sa concureze cu Harris, provocand tensiuni interne in cadrul partidului. In aceasta etapa, evenimentul pare a fi unul putin probabil, dar dupa un an plin de rasturnari politice, nu poate fi exclus nimic.

Harris ar putea reduce cererea pentru actiunile companiilor petroliere

Daca Harris va fi confirmata drept candidata oficiala a democratilor, atunci istoricul sau de vot ca vicepresedinte si senator al Californiei ar putea fi analizat in detaliu.

In egala masura, va merita sa urmarim actiunile companiilor petroliere americane in cursul zilei de luni, deoarece Kamala Harris a fost considerata dura in ceea ce priveste industria petrolului, fiind impotriva exploatarii de sisturi si fracturarii hidraulice.

Astfel, cresterea rapida a popularitatii sale in doar 24 de ore ar putea avea un impact asupra sectorului energetic din SUA la inceputul acestei saptamani, puncteaza analistii XTB.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare