×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Calitatea vietii familiilor afectate de boli rare este sever compromisa

Calitatea vietii familiilor afectate de boli rare este sever compromisa

02.12.2024, 10:26 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Statisticile arata ca majoritatea bolilor rare debuteaza in copilarie, iar responsabilitatea ingrijirii revine, in mare parte, parintilor. Acest tip de ingrijire intensa si continua necesita sacrificii semnificative, atat personale, cat si profesionale, pe fondul unor resurse si servicii de sprijin extrem de limitate.

Provocarile sunt economice si sociale. Impactul bolilor rare asupra familiilor este alarmant: 75% dintre parinti raporteaza efecte negative asupra relatiei de cuplu, peste 50% dintre familii observa o scadere a cercului social dupa diagnosticarea copilului, iar 38% dintre parinti isi reduc programul de lucru, in vreme ce 34% renunta complet la locul de munca pentru a ingriji copilul.

Aceste date ilustreaza povara economica si emotionala pe care o suporta familiile, afectand calitatea vietii tuturor membrilor. In plus, parintii copiilor cu boli rare raporteaza frecvent lipsa serviciilor specializate, accesul dificil la tratamente si o izolare sociala profunda.

Organizatiile de pacienti, precum Asociatia Romana de Cancere Rare (ARC Rare), joaca un rol crucial in sprijinirea pacientilor si a familiilor acestora. Dorica Dan, presedinta ARC Rare, subliniaza: "Provocarile psihosociale si lipsa accesului la servicii de sprijin reduc calitatea vietii familiilor persoanelor cu boli rare. Studiile evidentiaza importanta utilizarii unui model biopsihosocial pentru a minimiza efectele negative asupra familiilor si pacientilor. Doar prin sprijin activ si colaborare putem face ca nicio familie sa nu se simta izolata sau abandonata".

In contextul imbunatatirii continue a ingrijirii pacientilor cu boli rare si a familiilor acestora, Alianta Nationala pentru Boli Rare Romania si Asociatia Romana de Cancere Rare organizeaza al saselea webinar din seria Share Experience 2024, intitulat "Familiile: Cine are grija de ele?", transmis la nivel global de catre IAACD (International Alliance of Academies of Childhood Disability) prin platforma Listening and Sharing Sessions. Acest eveniment isi propune sa abordeze provocarile majore cu care se confrunta pacientii si familiile.

"Familia este cea mai importanta parte atunci cand vorbim de un copil cu o anumita boala rara, este complementara echipei medicale si cred ca este nevoie sa avem programe de suport si sprijin pentru astfel de familii!", spune Radu Ganescu, presedinte COPAC.

Mastocitoza, o boala oncologica rara, genereaza provocari complexe atat pentru pacienti, cat si pentru familiile lor. La primirea diagnosticului, familiile adultilor diagnosticati cu mastocitoza manifesta trei tipare comportamentale: refuzul diagnosticului si al tratamentului, ceea ce conduce, adesea, la agravarea bolii; dificultati emotionale care pot duce la destramarea relatiilor - 15% dintre pacientele femei sunt parasite de parteneri; si, din fericire, o categorie majoritara in care familia formeaza o echipa unita, sprijinind pacientul in gestionarea bolii.

In cazul copiilor cu mastocitoza, reticenta parintilor de a accesa ingrijiri specializate reprezinta o bariera semnificativa. Peste 60% dintre parinti refuza consulturile necesare pentru diagnosticare corecta, iar mai mult de 30% raman in contact cu medici fara competente in aceasta afectiune, ceea ce duce la agravarea bolii copiilor. Dupa acceptarea diagnosticului corect, insa, aproximativ 75% dintre parinti vin in mod regulat cu copiii la controale.

"Familia joaca, asadar un rol determinant in calitatea vietii bolnavului de mastocitoza si nu odata am fost mediator in situatii de criza, pentru a rezolva conflictele generate de neacceptarea diagnosticului", a declarat Nicoleta Vaia, presedinte Asociatia de Suport pentru Mastocitoza.

Pentru Adrian Croitoru, presedinte al Asociatiei DMD Care, lupta pentru pacientii cu boli rare porneste din experienta personala si din dorinta de a face diferenta pentru familiile care traiesc zilnic realitati dure. In spatele fiecarui caz exista o poveste emotionanta - parinti care isi dedica viata sprijinirii copilului lor si pacienti care cauta speranta intr-un sistem adesea nepregatit sa raspunda nevoilor lor.

"Aceasta motivatie se naste din vulnerabilitate, intrebari fara raspuns si instinctul de a lupta, nu doar pentru propriul copil, ci pentru toate familiile aflate in suferinta. Schimbarea incepe prin educatie, comunicare deschisa si sprijin activ, pentru ca nicio familie sa nu se mai simta izolata sau abandonata intr-un moment atat de fragil", a declarat Adrian Croitoru, presedinte Asociatia DMD Care.

Familiile pacientilor cu boli rare sunt pilonii centrali ai procesului de ingrijire, oferind sprijin emotional, fizic si financiar in fata unor provocari multiple. Aceste familii trebuie recunoscute ca parteneri esentiali in echipele medicale, iar programele de suport dedicate lor sunt vitale pentru a asigura o calitate mai buna a vietii pacientilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare