×

Accesează
contul existent

Externe

Ce urmaresc expertii in 2025, in materie de aparare si securitate: Carta Alba pentru aparare a...

Ce urmaresc expertii in 2025, in materie de aparare si securitate: Carta Alba pentru aparare a Comisiei Europene, golurile lasate de posibila schimbare de politica a SUA fata de Europa si razboaiele din Ucraina si Orientul Mijlociu

30.12.2024, 17:58 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Potrivit unui raport al Chatham House , de la Comisia Europeana se asteapta, anul viitor, prezentarea Cartei Albe pentru aparare, care ar trebui sa fie un "efort spre o abordarea coordonata si integrata a securitatii europene", scrie Armida van Rij. Desi NATO sta cu ochii pe eforturile UE in acest domeniu, statele membre ale Uniunii trebuie sa coopereze mai mult pentru crearea unei baze industriale europene in domeniul apararii, mai ales ca realegerea lui Donald Trump pentru Casa Alba ar putea schimba arhitectura de securitate in Europa. Mai mult decat atat, accent se va pune si pe securitatea economica a UE, astfel ca este posibil ca organizatia sa ia masuri de protejare a statelor membre de impactul tensiunilor SUA China in economie, care par sa fie la orizont.

Joyce Hakmeh crede ca pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu si din Africa si al realegerii lui Trump ca presedinte al SUA, Marea Britanie, UE si NATO se vor confrunta cu un test esential al capacitatii lor de a intarii colaborarea si de a se adapta unui mediu de securitate din ce in ce mai ostil. Pentru NATO, principala provocare va fi mentinerea coeziunii aliantei in contextul schimbarilor din politica externa a SUA si diviziunile interne intre statele membre NATO, in special in ceea ce priveste sprijinul pentru Ucraina. Anul viitor, UE va trebui sa puna mai multa presiune pe statele membre pentru a creste pregatirea militara si civila, pentru a creste nivelul de competitivitate si pentru a-si intari industria militara.

Tot in 2025, Marea Britanie ar putea avea un rol mai important in NATO si ar putea cauta sa semneze un pact UK-UE pentru a reintari alianta cu organizatia din care a ales sa iasa.

Conflictele din Orientul Mijlociu nu se vor afla, cel mai probabil, pe agenda importanta a Statelor Unite ale Americii sau, mai bine zis, a presedintelui Donald Trump. Cu toate acestea, Administratia Trump se va concentra pe Israel si Iran, chiar daca se asteapta ca Trump sa-i ceara lui Netanyahu sa reduca operatiunile militare in Gaza si Liban, in contextul acordului de incetare a focului stabilit cu libanezii. Trump ar putea si sa puna presiune pe Israel spre stabilirea unui acord de incetare a focului in Gaza, mai scriu expertii Chatham House, care sustin ca liderului american i-ar placea sa poata "revendica" pacea adusa in regiune.

De asemenea, este posibil ca SUA sa redeschida discutia cu Arabia Saudita fata de un acord de aparare care sa ajute la intarirea integrarii regionale de securitate intre partenerii americani. Fata de Iran, se asteapta ca Trump sa reimpuna sanctiuni maxime asupra regimului de la Teheran, similare celor impuse in 2018.

2025 este un an decisiv pentru Ucraina. James Nixey crede ca politica occidentala de a tine Ucraina in razboi, nu de a o ajuta sa castige, ar putea sa aduca aceasta tara la un pas de infrangere. Reducerea asistentei militare, o Rusie puternica pe front si continuarea absentei unei conduceri in Occident vor inrautati situatia pentru Ucraina, in urmatorul an. Analistul subliniaza ca niciun lider, in afara de cei din statele care au granita cu Ucraina sau din apropiere, nu au cerut victoria Ucrainei. Liderii occidentali cred ca Ucraina nu poate castiga razboiul, iar aceasta idee se va intari in 2025. Nixey spune, insa, ca trebuie sa ne reamintim ca Moscova vrea sa "controleze", nu neaparat teritorii. Revenirea lui Trump la Casa Alba va ingheta conflictul, nu il va rezolva, si va presupune pierderi teritoriale de partea ucraineana, mai crede analistul, care spune ca cele mai mari amenintari la adresa Ucrainei, in urmatorul an, sunt "oboseala" donatorilor occidentali de arme si victoria "partiala" a Rusiei in Ucraina. Cu toate acestea, analistii economici spun ca Putin mai poate continua razboiul intre 12 si 18 luni, un aspect de care statele occidentale ar putea profita anul viitor.

Nici IA nu sta departe de interesele expertilor in securitate. In 2025, actiunile privind guvernarea globala a inteligentei artificiale vor fi in centrul atentiei, pe masura ce tarile incearca sa echilibreze nevoia urgenta de cooperare internationala cu tensiunile geopolitice in continua crestere.

In februarie, guvernele, companiile tehnologice, oamenii de stiinta si expertii se vor intalni la Paris pentru a discuta despre cum sa se stabileasca un IA "de interes public", la Summitul AI Action. Presedintia G7 a Canadei, incepand din ianuarie, se asteapta sa se concentreze pe o abordare comuna a tehnologiei emergente, care ar putea supraalimenta eforturile G7 si OCDE de a promova dezvoltarea sigura si de incredere a IA. In aprilie, si Rwanda va gazdui un summit major privind rolul global al Africii in IA.

In Asia, este posibil ca presedintia lui Trump sa duca la tensiuni mai mari in special in ceea ce priveste China (din cauza Taiwanului si a Marii Chinei de Sud). De asemenea, Kim Jong Un este mai beligerant ca niciodata, spun expertii, mai ales dupa ce a trimis mii de militari in Rusia.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare