×

Accesează
contul existent

Economic

Cooperare intre compania ceha CZ si compania romaneasca Transcarpat Sportours International. Pusca...

Cooperare intre compania ceha CZ si compania romaneasca Transcarpat Sportours International. Pusca de asalt CZ Bren 2, prima la standarde NATO asamblata complet in Romania. Compania ceha este dispusa sa faca transfer de tehnologie

21.11.2024, 15:21 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Colt CZ Group este un concern ceh cu 3.600 angajati in sase tari si cu venituri anuale semnificative, doar in 2024 asteptandu-se la venituri de 1 miliard de dolari, doua treimi din aceste venituri venind de la arme de asalt si de la munitie. Colt CZ Group, prin filialele sale, a cooperat cu industria romaneasca si cu fortele terestre pentru arme la standardele NATO, in ultimii ani, dar armele acestora au fost folosite de armata ceha si de alte armate, in Afganistan, Mali si chiar si in Ucraina de catre armata ucraineana, prin sprijinul Cehiei.

Compania a livrat 20.000 de arme Romaniei, structurilor de aparare, armata si fortelor de aplicare a legii - majoritatea produse de Ceska Zbrojovka, dar si de Colt Canada. Sellier & Bellot a fost un partener al armatei locale in ultimii ani si a vandut milioane de cartuse Romaniei, alaturi de partenerul roman Transcarpat. Ultimele produse dezvoltate sunt cele ale CZ (Ceska Zbrojovka), alaturi de partenerul din Romania, Transcarpat, care a desfasurat testarea, evaluarea si certificarea versiunilor romanesti. Romaniei, compania ceha, in cooperare cu compania romaneasca, a livrat: Pistoale automate CZ Scorpion EVO 3 A1 si pistoale CZ P-07 Politiei Romane, pistoale automate CZ Scorpion EVO 3 A1, pistoale CZ P-10 F si pusca cu luneta Colt Canada C20 Serviciului de Interventii Speciale din MAI, pusca de asalt Colt M5, lansatoare de grenade CZ GL si pistoale CZ P-10 C cu supresor la standarde NATO Ministerului Apararii Nationale, pistoale cu supresor CZ P-09 pentru Jandarmeria Romana, pistoale automate CZ Scorpion EVO 3 A1 si pistoale CZ P-07 pentru Administratia Penitenciarelor, pistoale automate CZ Scorpion EVO 3 A1, pistoale cu supresor CZ P-09 si pusti de asalt CZ BREN 2 pentru Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei Romane, pistoale CZ-P10 C la standard NATO pentru Politia de Frontiera.

CZ Group ofera parteneriate Romaniei si cooperare cu industria locala de aparare. Are experienta in materie de transfer de energie, cu tari precum Ungaria (Colt CZ Hungary), Ucraina (cu CZ pentru asamblarea armei BREN 2 si una cu Sellier & Bellot) si Coreea de Sud. Pustile de asalt Bren 2 au ajuns in Ucraina, potrivit reprezentantilor companiei, inca din primele zile ale razboiului.

Colt CZ Group vrea ca toate contractele in derulare cu Romania sa aiba armele asamblate in Romania

Intrebat cate arme vor fi asamblate in Romania, in viitor, Dinu Solojan, administratorul Transcarpat Sportours International, spune ca "depinde de cum se misca anumite contracte. Intentia este ca toate contractele din derulare sa fie asamblate in Romania. Sunt contracte pentru Scorpion, pistolul automat cal. 9x19 NATO si pentru CZ P-07. Acestea sunt contracte de tip acord-cadru. Se intind pe 2, 3 sau 4 ani si se semneaza pe fiecare an un contract subsecvent, care este contractul de livrare. In momentul acesta, mai avem cateva mii de bucati de livrat, pe ceea ce a ramas in urmatorii doi ani si intentionam sa asamblam totul in Romania. Capacitatea de productie este scalabila. (...)Toate institutiile statului roman, cu mici exceptii, organizeaza licitatii. Noi suntem cunoscuti ca participam in aceste licitatii si le castigam. Modernizarea cu arma de asalt, calibru NATO, cu alte tipuri de arme, precum aruncatoarele de grenade, sistemele sniper - unde Transcarpat este liderul pietei - trebuie sa acopere necesarul Armatei Romane, care este de zeci de mii de luptatori. Suntem pregatiti sa imbarcam in aceasta provocare".

"Suntem un furnizor constant al MApN. Transcarpat este de 21 de ani in domeniu si are toate autorizatiile necesare. Anul acesta am semnat doua contracte: pistolul P10 intr-o configuratie speciala si Colt M5. Bren 2 a fost livrat intr-un numar de sute de bucati, in 2018, Jandarmeriei Romane si, in 2018 si 2019, Brigazii de Interventii Speciale, un alt numar. Dar vorbim despre pistoale aici", mai spune Solojan.

Colt CZ Group este dispus sa faca transfer de tehnologie cu industria romaneasca de aparare

Conform reprezentantilor CZ, transferul de tehnologie are cinci faze: asamblare (faza 1) - si nu este atat de triviala pe cat pare, pentru ca trebuie indeplinite anumite standarde; apoi partenerul local militar alege partea din arma pe care vrea sa o produca si noi il ajutam sa o faca local, iar apoi se merge pana la completarea intregii arme local. Acest sistem ne ajuta sa incepem imediat, fara ezitare, cu asamblarea, ceea ce am si facut. Apoi, totul conteaza pe cat de mult ne permite capacitatea locala.

Potrivit lui Dinu Solojan, "Transferul de tehnologie, software si altele sunt controlate extrem de bine. Nu am primit niciun transfer de tehnologie pana acum. Folosim tehnologie Transcarpat pentru ca stim arma atat de bine incat am construit propria tehnologie pentru a le asambla. In 2018, am conceput o componenta pentru Bren 2, care a fost, ulterior, de succes. Pentru aceasta cooperare nu am primit nicio tehnologie de la CZ. CZ a avut incredere in noi".

Cat despre o posibila productie a acestor arme in Romania, Solojan spune ca "Productia necesita multe lucruri care lipsesc acum in Romania. Nu avem tratament de suprafata (eng. surface treatment). Avem o fabrica mecanica cu dispozitive CNC si am fost sub audit de CZ sa vada daca putem sa primim unda verde avand in vedere standardele lor inalte, dar nu am primit ok-ul".

In cadrul prezentarii armelor, au fost aratate pistolul automat: o arma lunga care trage munitie de pistol -Scorpion Evo 3 A1, cal. 9x19 NATO, cu care au fost inarmate unitati speciale din Romania in cursul unor licitatii. Este o arma foarte robusta, foarte precisa. Are avantajul ca este modulabila.

A fost prezentat si pistolul CZ P09 - urmasul CZ 75 - cel mai copiat pistol din lume, cu peste 100 de milioane de exemplare. Este in mii de exemplare in Romania, la MAI si alte structuri, livrat in ultimii 6-7 ani. Versiunea lui compacta este CZ-07. Este in curs un contract cu Administratia Nationala a Penitenciarelor si a fost livrat deja un prim contract.

Solojan spune ca "cel mai vandut pistol din Romania este CZ P10, peste 12.000 de exemplare, in diferite configuratii, in cal 9x19 NATO. Sunt singurele pistoale din lume care sunt certificate pentru intreaga durata de viata cu munitia NATO care dezvolta o presiune mai mare decat munitia 9x19 civila. Are si versiune compacta si full size. Ultimele contracte au fost cu MApN pentru Colt M5. Este cea mai moderna versiune a armei fabricate in SUA. Am incheiat, in urma cu cateva saptamani, acceptanta pentru aceasta arma. Un pat cu lisant, comenzi ambidexe si robustete foarte mare. Si militarii SUA si-o doresc."

Bren 2 a fost conceput, mai spune reprezentantul Transcarpat Sportours International, ca toate comenzile sale - parghia de selectare a focului, de eliberare a incarcatorului, de eliberare port-inchizatorului sa fie comune cu cele ale Colt M5. Adica, operatorii au o platforma comuna pe care pot sa o schimbe de la un model la altul. Are toate sinele de accesorii NATO, astfel incat sa poti monta marcatori laser, lanterne, manere de tragere. Pe sina lunga, o sina monobloc, poti instala orice sistem de ochire (zi/noapte).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare