23.01.2025, 13:45 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
In 2024, chiriasii si cumparatorii de apartamente au continuat sa se confrunte cu aceleasi tipuri principale de compromisuri ca in 2023, insa ponderea acestora a variat in contextul noilor conditii de piata.
Printre chiriasi, suplimentarea bugetului a fost cea mai frecventa concesie (41% in 2024, in crestere fata de 31% in 2023), in timp ce schimbarea zonei de cautare a devenit mai putin obisnuita (18% in 2024 fata de 25% in 2023). Procentajul celor care nu au facut compromisuri si au gasit locuinta dorita s-a mentinut relativ stabil (19% in 2024 vs. 20% in 2023). In randul cumparatorilor, suplimentarea bugetului a ramas cel mai frecvent compromis (33% in 2024 fata de 35% in 2023), urmata de schimbarea zonei de cautare (22% in 2024 comparativ cu 19% in 2023). Proportia celor care au reusit sa achizitioneze locuinta dorita fara compromisuri a scazut usor, de la 18% in 2023 la 14% in 2024. Aceste cifre evidentiaza o continuitate a prioritatilor, dar si o adaptare subtila a comportamentului in functie de conditiile pietei imobiliare.
In 2024, cei mai multi respondenti (45%) au declarat ca nu au intentionat sa cumpere, sa inchirieze sau sa vanda vreo proprietate. Totusi, alti 36% au afirmat ca au intentionat sa achizitioneze un imobil in 2024, 9% au declarat ca au vrut sa inchirieze o proprietate, 8% au dorit sa vanda un imobil si 2% sa dea in chirie o proprietate.
In cazul respondentilor care au cumparat o proprietate in 2024, procesul de la inceperea cautarii pana la finalizarea achizitiei a durat sub 3 luni (53%), durata fiind similara cu cea din anul 2023. In 2024, pentru 21% dintre respondenti acest proces a durat intre 3-6 luni, pentru 13% durata a fost intre 6 si 12 luni, iar alti 13% au avut nevoie de peste 12 luni pentru a cauta si finaliza achizitia unei locuinte.
Intrebati cat de usor se asteptau sa fie intregul proces de cautare si achizitionare, cei mai multi dintre respondenti au raspuns ca se asteptau la un nivel mediu de dificultate (36%), urmat de unul usor (24%). La fel ca in anul 2023, 14% dintre utilizatorii platformei au mentionat ca se asteptau ca procesul sa fie unul greu. Totodata, respondentii au declarat ca procesul a fost la fel cum isi imaginau (34%), 21% au declarat ca procesul a fost mult mai usor, in timp ce 12% au declarat ca procesul a fost mult mai greu decat au anticipat.
55% dintre cei care au cumparat o proprietate au afirmat ca nu au existat momente in care au intrerupt cautarea locuintei dorite, in timp ce 45% dintre respondenti s-au aflat in situatia de a intrerupe cautarile in unele momente. Principalele motive pentru aceste intreruperi au fost urmatoarele: proprietatile de interes depaseau bugetul (29%), alte persoane interesate de aceleasi imobile aveau bugete mai mari (27%) sau nu au gasit ceva care sa corespunda cu preferintele lor (22%).
In ceea ce priveste compromisurile facute, 33% au afirmat ca au fost nevoiti sa suplimenteze bugetul, iar 22% au schimbat zona de cautare. Totusi, alti 14% au declarat ca nu au facut niciun compromis. Cand au fost intrebati despre dificultatile imobiliare financiare cu care s-au confruntat cei care au achizitionat o proprietate in 2024, majoritatea (40%) au afirmat ca nu au intampinat dificultati semnificative, in comparatie cu doar 32% in 2023, ceea ce sugereaza ca in 2024 a avut loc o usoara stabilizare a conditiilor financiare pentru unii cumparatori. Pe de alta parte, dintre cei care au intampinat dificultati financiare in 2024, 31% au mentionat cresterea preturilor locuintelor de vanzare, 11% au declarat ca a crescut rata pentru o proprietate luata deja prin credit, iar 7% au afirmat ca a crescut valoarea avansului necesar.
In cazul respondentilor care au inchiriat o proprietate, procesul de la inceperea cautarii pana la finalizarea inchirierii a durat intre una si doua saptamani pentru 29% dintre respondenti, intre una si trei luni pentru 23% si sub o saptamana pentru 21%. Totusi pentru 20% dintre respondenti procesul a durat intre 3 si 4 saptamani, iar pentru 7% finalizarea cautarii a durat pana la peste 3 luni. 80% dintre cei care au inchiriat o proprietate au semnat un contract cu proprietarul, 12% au declarat ca nu au semnat niciun document, iar 8% nu au raspuns la aceasta intrebare.
Printre cele mai dificile parti din proces pentru chiriasi au fost urmatoarele: gasirea anunturilor de interes (44%), mutarea din fosta chirie (18%), dar si mersul la vizionari (15%). Cele mai comune compromisuri au avut legatura cu suplimentarea bugetului (41% dintre raspunsuri) si cu schimbarea zonei de cautare (18%). Totusi, 19% au declarat ca nu au facut niciun compromis in cautarea chiriei potrivite.
In cazul respondentilor care au vandut o proprietate in 2024, procesul de la publicarea anuntului pana la gasirea cumparatorului a durat sub 3 luni pentru 57% dintre ei, respectiv intre 3 si 6 luni pentru 20% dintre respondenti. Totusi, pentru 14% acest proces a fost mai indelungat si a durat peste 12 luni, in timp ce pentru 9% dintre participantii la studiu a durat intre 6 si 12 luni.
Printre cele mai dificile parti din proces pentru cei care au vandut o proprietate au fost urmatoarele: gasirea unor cumparatori seriosi (39%), actele (21%) si negocierea pretului (14%). Pe de alta parte, intrebati daca au colaborat cu o agentie imobiliara, 55% au raspuns afirmativ si au declarat ca au colaborat cu unul sau cu mai multi agenti, in timp ce 45% au afirmat ca nu au colaborat cu agenti imobiliari.
In cazul respondentilor care au dat spre inchiriere o proprietate, procesul de la punerea pe piata a proprietatii pana la stabilirea chiriasului a durat sub o saptamana pentru 31% dintre ei si intre una si doua saptamani pentru 22%. Totusi, pentru 18% a durat intre 3 si 4 saptamani, pentru alti 18% a durat intre una si trei luni, iar pentru 11% a durat peste 3 luni.
Printre cele mai dificile parti din proces pentru cei care au dat spre inchiriere o proprietate au fost urmatoarele: gasirea unor chiriasi seriosi (71%), negocierea pretului (16%) si primirea vizionarilor (9%). Pe de alta parte, intrebati daca au colaborat cu un agent imobiliar, 54% au declarat ca nu, iar 46% au afirmat ca au colaborat cu unul sau mai multi agenti.
Intrebati ce si-au propus in 2025 din punct de vedere imobiliar, cei mai multi respondenti (47%) declara ca ar vrea sa cumpere o proprietate, in timp ce 31% afirma ca nu au niciun plan imobiliar. 10% dintre respondenti ar vrea sa inchirieze o proprietate, 9% si-ar dori sa vanda un imobil, iar 4% intentioneaza sa gaseasca chiriasi.
In privinta evolutiei preturilor locuintelor de vanzare, 46% dintre cei interesati de cumparare declara ca se asteapta ca preturile sa scada, 28% declara ca se asteapta la cresteri de pret, iar 14% se asteapta la stagnari. Pe de alta parte, 52% dintre cei interesati de vanzarea unor imobile se asteapta ca preturile sa creasca, 18% declara ca e posibil ca acestea sa scada, iar 16% sunt de parere ca urmeaza o stagnare.
Cand vine vorba despre asteptarile respondentilor cu privire la evolutia preturilor locuintelor de inchiriat, tendinta este similara. Dintre cei care isi doresc sa inchirieze o proprietate, 34% se asteapta ca preturile sa scada, alti 34% se asteapta ca preturile sa creasca, iar 17% sunt de parere ca este posibil sa stagneze. Pe de alta parte, 66% dintre cei care vor sa gaseasca chiriasi pentru o proprietate se asteapta la cresteri de preturi, 13% considera ca preturile vor stagna, in timp ce doar 10% au declarat ca e posibil ca preturile sa scada.
Sondajul cuprinde si asteptarile romanilor cu privire la evolutia dobanzilor la creditele ipotecare si arata ca cei mai multi respondenti (32%) se declara nesiguri in privinta evolutiei dobanzilor, in timp ce 20% anticipeaza o crestere usoara. Totodata, 14% declara ca se asteapta la o stagnare a dobanzilor sau la o scadere usoara, iar 11% se asteapta ca dobanzile sa scada semnificativ.
Conform studiului, in anul 2025 utilizatorii de pe platforma Storia isi propun sa vizualizeze anunturi imobiliare (48% din totalul respondentilor), in timp ce 33% vor sa vizioneze proprietatile de interes. De asemenea, 12% dintre respondenti au in plan sa urmareasca stiri imobiliare, 11% vor sa se consulte cu banca despre optiunile de creditare disponibile, iar 8% vor sa colaboreze cu un agent imobiliar.
Analiza a fost facuta pe baza raspunsurilor de la 3.529 de respondenti.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.