×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Cum arata proiectul de lege al MApN pentru doborarea avioanelor sau dronelor care intra ilegal in...

Cum arata proiectul de lege al MApN pentru doborarea avioanelor sau dronelor care intra ilegal in spatiul aerian romanesc. Proiectul a fost pus in dezbatere publica

28.10.2024, 18:24 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Astfel, la Capitolul III, Articolul I , sunt indicati pasii pe care trebuie sa ii urmeze pilotii militari inainte de doborarea avioanelor:

1. Stabilirea pozitiei aeronavei, a legaturii radio si a identitatii acesteia;

2. Transmiterea de la sol a informatiilor si dispozitiilor catre pilotul/echipajul aeronavei, in vederea utilizarii autorizate a spatiului aerian national al Romaniei;

3. Interceptarea aeronavei care continua sa utilizeze neautorizat spatiul aerian national al Romaniei;

4. Executarea focului de avertisment de catre aeronavele interceptoare;

5. Executarea focului de nimicire de catre aeronavele interceptoare;

6. Executarea focului de nimicire de catre mijloacele de aparare aeriana cu baza la suprafata.

Cele mai multe probleme in spatiul aerian romanesc au aparut insa, in ultima perioada, din cauza dronelor. Astfel, proiectul prevede, la capitolul IV, articolul I, cel dedicat dronelor, ca: "Aeronava fara pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a Romaniei si zboara in spatiul aerian national fara autorizare poate fi distrusa, neutralizata sau zborul acesteia poate fi luat sub control". De asemena, este precizat ca impotriva dronelor pot fi luate masuri cinetice sau noncinetice.

Masurile cinetice implica "imobilizarea sau distrugerea aeronavei fara pilot la bord", iar cele noncinetice fac referire la "detectarea aeronavei fara pilot la bord, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea functiilor de comanda/control sau de comunicatii".

Cu toate acestea, se specifica faptul ca masurile acestea pot fi luate dupa ce au fost "luate in considerare toate circumstantele specifice ale evenimentului si tinand cont de prioritatea protejarii vietii persoanelor, ultima solutie posibila dispusa fiind distrugerea aeronavei fara pilot la bord care utilizeaza neautorizat spatiul aerian national".

Totodata, proiectul specifica faptul ca "vehiculul aerian care intra in spatiul aerian national poate fi distrus de mijloacele de aparare aeriana, inclusiv de cele de aparare aeriana cu baza la suprafata, nationale si/sau aliate ori partenere" si ca fortele aeriene ale statelor aliate pot participa la acest efort.

La capitolul VI, Articolul 30, este mentionat ca in "cazul in care o aeronava militara straine ataca o aeronava interceptoare, decizia de executare a focului de nimicire este luata de pilotul aeronavei interceptoare sau de liderul formatiei de aeronave interceptoare". Tot acest pilot poate lua si decizia utilizarii focului de nimicire a aeronavei militare straine daca aceasta intra ilegal in spatiul aerian romanesc si nu respecta instructiunile pilotului aeronavei interceptoare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare