×

Accesează
contul existent

Externe

Desi NATO nu este de acord cu cerinta lui Trump, de crestere a bugetului apararii la 5% din PIB,...

Desi NATO nu este de acord cu cerinta lui Trump, de crestere a bugetului apararii la 5% din PIB, vrea in jur de 3,7%. Sugereaza ca banii ar putea veni din sistemul de pensii sau sanatate

14.01.2025, 12:01 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"In medie, tarile europene ar putea cheltui pana la o patrime din venitul national pe pensii, sanatate si sistemul de securitate sociala, iar noi avem nevoie doar de o mica fractiune din acea suma pentru a face apararea mai puternica", a spus Rutte, citeaza Politico.eu.

Declaratiile lui despre cresterea bugetului dedicat apararii sunt cu atat mai importante cu cat vin in contextul declaratiilor recente ale lui Trump, care a transmis ca aliatii ar trebui sa aloce 5% din PIB pentru aparare, cu mult peste media aliata - de 2% - si cu mult chiar si peste cat aloca SUA, adica 3,3 %. 24 de state din 32 de aliati aloca in prezent in jur de 2% din PIB pentru aparare. Romania, de exemplu, a alocat anul trecut 2,3%, iar anul acesta va aloca 2,5% din PIB. Polonia este statul care aloca cel mai mult, in 2024 dedicand 4,1%, iar in 2025 planuind sa ajunga la 4,7%. Este si singura tara care a fost de acord cu propunerea lui Trump.

Tinta finala de cheltuieli NATO, a spus Mark Rutte parlamentarilor, ar putea fi in jur de 3,6 sau 3,7% din PIB.

In ciuda faptului ca targetul propus este unul care depaseste cu mult disponibilitatile statelor aliate, care cu greu au ajuns la 2% din PIB pentru aparare, preocuparile NATO sunt justificate. In ultimele luni, Europa si, in special, statele aliate s-au confruntat cu tot mai multe atacuri hibride, actiuni de dezinformare si amenintari din partea Rusiei. Totodata, cei mai multi experti militari cred ca un conflict Rusia-NATO ar putea avea loc in urmatorii 10 ani. Cu toate acestea, tocmai pe acest fond instabil, de confuzie si nesiguranta, Moscova isi pune propaganda la treaba si emite naratiuni precum blamarea pentru razboiul din Ucraina pe NATO sau instigarea cetatenilor din statele aliate spre cererea iesirii din Alianta. Pe acest fond, cu greu vor reusi liderii sa-si convinga cetatenii de necesitatea cresterii bugetului apararii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare