05.12.2024, 10:30 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Sezonul sarbatorilor este o perioada in care tentativele de frauda online ating cote maxime. Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC), Politia Romana si Asociatia Romana a Bancilor (ARB), initiatorii proiectului national de constientizare #SigurantaOnline (sigurantaonline.ro), ofera sfaturi esentiale pentru o vacanta linistita, fara incidente financiare sau de securitate.
Campania SigurantaOnline le ofera utilizatorilor informatii clare si utile despre cele mai comune tipuri de frauda si cum pot fi prevenite.
Ghid de prevenire a fraudelor: recunoaste tipologiile periculoase
1.Frauda "Reduceri false"
ᅡ Exemplu: Reducerile exagerate sau ofertele care par "prea bune pentru a fi adevarate" sunt adesea capcane. Accesarea linkurilor sau efectuarea platilor prin aceste platforme poate duce la furtul datelor personale si financiare.
ᅡ Recomandare: Acordati o atentie sporita site-urilor de cumparaturi si evitati mirajul ofertelor prea bune ca sa fie adevarate!
2. Frauda de tip "Investitii miraculoase"
ᅡ Exemplu: Daca cineva iti ofera o oportunitate "unica" de investitie cu "zero riscuri" si "venituri garantate" intr-un timp scurt, fii sigur ca este o frauda.
ᅡ Recomandare: Nu exista surse de imbogatire rapida! Nu instalati aplicatii legate de investitii la cererea unor consultanti financiari si, inainte de a investi, verificati daca oferta este reala.
3. Frauda de tip Spoofing (preluarea identitatii altei institutii/persoane)
ᅡ Exemplu: Indiferent de numarul/denumirea institutiei afisat/a pe ecranul telefonului, retineti ca niciun angajat al Bancii, Politiei sau altei autoritati nu va cere sa faceti un transfer, sa accesati un credit sau sa oferiti datele cardului bancar.
ᅡ Recomandare: Nu va lasati manipulati! Evitati sa faceti orice plata sub presiune! Infractorii pot sa foloseasca orice pretexte, datoria dumneavoastra este sa faceti toate verificarile inainte de a actiona. Spre exemplu, sunati la banca apeland numarul de telefon de pe site-ul bancii, daca primiti un telefon suspect legat de conturile bancare.
4. Frauda "Phishing" (e-mailuri sau mesaje suspecte)
ᅡ Exemplu: Mesajele care solicita actualizarea urgenta a datelor contului sau confirmarea platii prin linkuri suspecte pot redirectiona utilizatorii catre pagini false care colecteaza informatii sensibile.
ᅡ Recomandare: Actualizati datele personale prin canalele oficiale puse la dispozitie de banca la care aveti cont. Nu furnizati niciodata datele de conectate la Intermet/Mobile Banking si nici datele de pe fata si spatele cardului. Datele de card se folosesc doar de utilizatorul acestuia cand efectueaza plati pe site-uri securizate si nu atunci cand este conentat la o retea WI-FI public, ci trebuie sa fie securizata.
5. Frauda "Social Media Giveaway"
ᅡ Exemplu: Concursurile false de pe retele sociale care solicita date personale sau plati "pentru revendicarea premiului" pot fi capcane pentru furtul identitatii sau accesarea conturilor financiare.
ᅡ Ramaneti vigilenti la tentativele de frauda online.
Autoritatile ofera si alte recomandari pentru sarbatori linistite: "Folositi metode sigure de plata prin platforme recunoscute. Protejati-va dispozitivele cu software actualizat si cu solutii antivirus. Nu partajati niciodata datele sensibile, cum ar fi PIN-ul cardului sau parolele, prin e-mail sau telefon. Fiti vigilenti la orice oferta "<prea buna pentru a fi adevarata>".
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.