Presedintele american Donald Trump a lansat un set de politici controversate impotriva energiei eoliene, suspendand temporar proiectele de pe uscat si mare, si retragand SUA din Acordul de la Paris. Trump a descris turbinele eoliene drept un "dezastru economic si ecologic", promovand in schimb exploatarea combustibililor fosili. Aceasta decizie a generat ingrijorare in sectorul energiei regenerabile, dar liderii industriei europene privesc cu optimism viitorul electrificarii globale, scrie CNBC .
Joe Kaeser, presedintele Siemens Energy, a declarat ca masurile lui Trump nu vor afecta semnificativ compania, avand in vedere ca 80% din piata sa de energie eoliana este in Europa. In plus, Siemens Energy se afla intr-o pozitie avantajoasa pentru a profita de cererea tot mai mare de electrificare globala, inclusiv in domeniul centrelor de date si al inteligentei artificiale. Kaeser a subliniat ca "epoca electrificarii abia a inceput" si ca piata va decide directia tehnologica viitoare.
La Forumul Economic Mondial de la Davos, si Ignacio Galan, directorul executiv al Iberdrola, a reafirmat ca tranzitia catre energii curate este "absolut de neoprit". Galan a evidentiat cererea crescanda pentru solutii electrice precum vehiculele cu emisii scazute si sistemele de racire si incalzire. Iberdrola este optimist in ceea ce priveste viitorul pietei americane, unde reglementarile depind de autoritatile locale mai mult decat de cele federale.
Cu toate acestea, sectorul eolian offshore a fost afectat puternic de cresterea costurilor, perturbarile lantului de aprovizionare si dobanzile ridicate. Compania daneza Orsted, lider in eoliene offshore, a raportat pierderi substantiale si perspective slabe pentru proiectele noi din SUA sub administratia Trump. Totusi, expertii considera ca tranzitia catre energie curata este inevitabila, in ciuda obstacolelor politice temporare.