28.10.2024, 18:28 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Terapia implica o serie de sesiuni ghidate in timpul carora pacientii pot purta o conversatie cu o reprezentare digitala animata a vocii care ii tulbura.
Adesea, in psihoza, ca si in alte afectiuni, vocile auzite de oameni pot fi abuzive sau intimidante si pot afecta viata de zi cu zi a pacientilor. Vocile pot fi resimtite ca fiind puternice si aproape omnisciente, parand sa stie ce gandeste si ce simte persoana si impiedicand-o sa isi traiasca viata de zi cu zi.
Conform cercetarilor Institutului de Psihiatrie, Psihologie si Neurostiinte (IoPPN) de la King's College din Londra, terapia prin avatar, care foloseste animatii generate de calculator, este o modalitate eficienta de a ajuta persoanele cu psihoza care aud voci.
Philippa Garety, autorul principal al studiului, a declarat: "Dupa cunostintele noastre, aceasta este prima interventie terapeutica care are un impact direct si sustinut asupra frecventei cu care oamenii aud voci. Este o descoperire extrem de importanta, deoarece este o prioritate clara pentru cei care aud voci, iar faptul ca le aud mai rar, sau acestea chiar dispar cu totul, poate avea un impact extrem de pozitiv asupra vietii lor de zi cu zi".
"Cand am urmat terapia, in 2015, auzeam pana la 30 sau 40 de voci pe zi, iar terapia a redus numarul acestora la aproximativ patru sau cinci. M-am simtit ca si cum as fi preluat din nou controlul asupra vietii mele", a declarat Nick, un participant la studiu.
Inainte de terapie, pacientii lucreaza cu un terapeut pentru a crea avatarul - o reprezentare vizuala computerizata a vocii pe care o aud.
Sedinta de terapie implica o conversatie intre persoana care asculta vocea, terapeut si avatarul de pe ecran. Terapeutul vorbeste atat in numele sau, cat si prin intermediul avatarului, folosind un software de modificare a vocii. Asemanarea si sunetul avatarului sunt facute sa corespunda descrierii furnizate de pacient.
Cercetarea, publicata in Nature Medicine, a fost recomandata pe baza unei evaluari timpurii realizate de Institutul National pentru Sanatate si Excelenta in Ingrijire (NICE). Cercetatorii britanici incearca sa o introduca in practica de rutina a NHS, pentru a aduna dovezi suplimentare privind eficacitatea sa, pe parcursul urmatorilor trei ani.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.