06.02.2025, 12:53 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Cele cinci specii sunt: Cis chinensis, originar din China, Litargus balteatus din America de Nord, Latheticus oryzae din India, precum si Palorus subdepressus si Tribolium destructor, provenind din Africa.
Entomologul Alexandru Pintilioaie, membru al echipei internationale si unul dintre autorii articolului stiintific New additions and further records of non-native Coleoptera in Romania, aceste specii nu sunt necunoscute in Europa, unele dintre ele fiind deja prezente in mai multe tari si avand statut de specii cosmopolite.
"Desi aceste specii au populatii stabile in Romania, nu exista motive de ingrijorare, deoarece pana in prezent nu s-a observat niciun impact semnificativ asupra ecosistemelor locale sau economiei. Cu toate acestea, este esential ca monitorizarea lor sa continue si cercetarile sa fie intensificate pentru a identifica din timp noile specii care ajung pe teritoriul Romaniei ca urmare a procesului de globalizare", arata SOR.
Potrivit reprezentantilor Societatii, insectele constituie cel mai extins grup de animale de pe Pamant, cu peste un milion de specii identificate pana in prezent, si joaca un rol esential in ecosisteme, contribuind la numeroase servicii ecosistemice, precum polenizarea, raspandirea fructelor si semintelor, reciclarea materiei organice si asigurarea unei surse de hrana pentru multe alte specii de animale.
"In ultima suta de ani, iar mai intens in ultimele decenii, globalizarea a favorizat raspandirea involuntara a numeroase specii in noi regiuni sau chiar pe alte continente, unde nu ar fi putut ajunge in mod natural. Unele dintre aceste specii nu reusesc sa se adapteze si dispar, insa altele supravietuiesc, isi extind populatiile si, in unele cazuri, afecteaza negativ echilibrul natural al ecosistemelor, economia sau sanatatea publica; spunem despre aceste insecte ca sunt specii invazive", spun specialistii.
Entomologul Alexandru Pintilioaie nu este la prima descoperire a unei specii noi de insecte la noi in tara. In 2018 a gasit si identificat Leucomigus candidatus, in timp ce participa la monitorizarea faunei in situl Elesteiele Jijiei si Miletinului. Aceasta specie de gargarita mai fusese identificata in Transilvania in urma cu 100 de ani, dar de atunci nu au mai fost alte semnalari in literatura de specialitate.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
06.02.2025, 15:16