×

Politic-Social

Greenpeace cere demisia ministrului Mediului dupa acordul de mediu pentru Neptun Deep

Greenpeace cere demisia ministrului Mediului dupa acordul de mediu pentru Neptun Deep

04.07.2024, 11:55 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Activistii Greenpeace au protestat in fata sediului Ministerului Mediului, cerand demisia ministrului Mediului, Mircea Fechet. Acest protest vine ca urmare a emiterii acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, dupa ce 11.000 de oameni s-au alaturat apelului organizatiei de a respinge acordul si peste 24.000 de oameni au semnat petitia pentru protejarea Marii Negre. Ei acuza ministerul ca au ignorat ingrijorarile oamenilor si au aprobat un proiect care prezinta numeroase riscuri si probleme.

Intre acestea, activistii subliniaza lipsa transparentei, pentru ca autoritatile romane nu ar fi publicat detalii privind substantele toxice ce vor fi deversate in Marea Neagra. La probleme se adauga riscul minelor marine: Proiectul se va desfasura in proximitatea unei zone de conflict, fara a se evalua impactul minelor marine sau a se propune masuri de prevenire a riscurilor de explozie.

O alta problema semnalata este cea de emisii de CO2: Se estimeaza ca proiectul va genera peste 200 de de milioane de tone de CO2, agravand fenomenul schimbarilor climatice, printre care se numara valurile de canicula, seceta, incendiile forestiere si inundatiile.

Impactul asupra biodiversitatii ar fi o alta problema. Activistii Greenpeace spun ca Marea Neagra se confrunta deja cu multiple presiuni - poluare, microplastic, exces de nutrienti chimici, turism agresiv si pescuit ilegal. Delfinii din Marea Neagra sunt grav amenintati de aceste probleme, iar un nou proiect de exploatare petroliera nu va face decat sa inrautateasca situatia.

Ei acuza ca metodologiile sunt incomplete: Raportul integrat de mediu nu respecta cerintele ghidurilor metodologice si este incomplet, dar si deficientele platformelor existente: Fotografiile arata ca platformele OMV Petrom prezinta deficiente majore si neconformitati, punand in pericol Marea Neagra.

"OMV Petrom nu a clarificat situatia acestor platforme", arata Greenpeace.

In plus, activistii spun ca au fost insuficiente consultari publice si organizate au fost superficiale, atat in Romania, cat si in Bulgaria.

"Am venit astazi la Ministerul Mediului sa ii solicitam domnului Fechet sa faca un pas in spate. A gestionat dezastruos si iresponsabil eliberarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Pana in acest moment, niciun reprezentant de la nivelul Ministerului Mediului nu a iesit public sa ofere un raspuns pentru problemele pe care le-am ridicat - riscul minelor marine, substantele toxice deversate in mare, lipsa consultarilor publice, sutele de milioane de tone de CO2 emise in atmosfera. Si nimeni nu ne explica cum OMV Petrom, care opereaza platforme cu piloni crapati si ruginiti in Marea Neagra, primeste cu atata usurinta acordul de mediu. Atentie! Nu e un acord de mediu pentru constructia unui imobil pe malul marii. Este vorba de un acord pentru cel mai mare proiect de exploatare a gazelor fosile din Uniunea Europeana, proiect care va fi operational mai mult de 20 de ani, care va impacta iremediabil viata salbatica din Marea Neagra si care va alimenta si mai mult criza climatica cu care ne confruntam! Domnule Fechet, demisia! Nu mai reprezentati interesele cetatenilor romani, ci ale marilor poluatori." a declarat Vlad Catuna, Coordonator de Campanii, Greenpeace Romania.

Greenpeace Romania a actionat in instanta companiile OMV Petrom si Romgaz, Primaria si Consiliul Local Tuzla, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" pentru nereguli in procesele de aprobare si lipsa de transparenta in legatura cu date cruciale ce vizeaza substantele toxice ce vor fi deversate in Marea Neagra. De asemenea, organizatia de mediu a lansat o petitie pentru protejarea Marii Negre si oprirea proiectului Neptun Deep.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare