×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Guvernul adopta "trenuletul austeritatii". Ciolacu declaratii inainte de sedinta de guvern

Guvernul adopta "trenuletul austeritatii". Ciolacu declaratii inainte de sedinta de guvern

30.12.2024, 13:19 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Marcel Ciolacu a facut declaratii inainte de sedinta de guvern in care a confirmat adoptarea ordonatei trenulet:

"Ultima prognoza oficiala a Comisiei Europene din noiembrie, dar si datele venite in decembrie de la Comisia Nationala de Prognoza au fost mult mai pesimiste decat asteptarile specialistilor. Situatia s-a deteriorat accelerat in majoritatea statelor UE incepand cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum sa ocoleasca Romania.

Noi avem deja un deficit ridicat in acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adica 3,92% din PIB fata de ceea ce era prevazut in buget. Insa niciun om de buna credinta nu poate critica ca am marit pensiile de doua ori si am eliminat inechitatile pentru 3,8 milioane de pensionari sau ca am majorat salariile profesorilor, medicilor, politistilor sau militarilor. Nimeni nu poate contesta ca a trebuit sa acordam bani in plus pentru a mentine facturile la energie si gaze neschimbate pentru populatie si economie, ca am marit fondurile pentru sanatate sau ca am facut investitii record in infrastructura. Toate imprumuturile au fost pentru a construi autostrazi, scoli si spitale si pentru a achita datoriile din urma.

Nu regret niciuna dintre aceste masuri, pentru ca am facut dreptate pentru milioane de oameni si am ajutat economia prin investitii majore.

Avem insa inainte un an dificil din punct de vedere economic, iar in fata cifrelor si a realitatii trebuie sa adoptam rapid masuri care sa protejeze Romania de eventuale riscuri financiare majore.
Un comportament economic iresponsabil in acest moment ar insemna automat scaderea rating-ului de tara, alungarea investitorilor si imprumuturile la dobanzi foarte mari. Asta inseamna in scurt timp recesiune, falimente si somaj pentru foarte multi romani.

De aceea, am hotarat impreuna cu partenerii de coalitie sa adoptam azi asa-zisa Ordonanta "Trenulet" pentru a tine sub control deficitul bugetar in 2025, asa cum ne-am angajat in fata Comisiei Europene prin Planul Fiscal. Am obtinut o prelungire de la 4 la 7 ani pentru reducerea deficitului, iar primul pas este sa coboram la 7% in 2025. Asta inseamna ca vom avea acces in continuare la fondurile europene si din PNRR atat de necesare pentru a continua modernizarea Romaniei.
Aceasta ordonanta nu este una a "austeritatii" sau "saraciei" asa cum se spune la televizor. Austeritate a fost cand s-au taiat salarii cu 25%, cand a crescut TVA de la 19 la 24% sau cand s-au inchis sute de scoli si spitale.

Am structurat aceasta ordonanta pe trei obiective fundamentale: stoparea cresterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB, respectiv 19 miliarde de lei, si majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale din PNRR.

Adoptam astazi masuri clare privind reforma statului si reducerea cheltuielilor publice. Si incepem cu noi, cu politicienii. Salariile demnitarilor vor fi inghetate si in acest an, iar partidele vor primi cu 25% mai putini bani. Apoi continuam cu aparatul bugetar. In acest an, nu exista resurse financiare pentru cresterea salariilor bugetarilor. Nu se mai acorda sporuri si premii suplimentare. Fiecare leu platit la salariu va fi justificat prin criterii de performanta si evaluari. Angajarile la stat vor fi inghetate in 2025. Si vom trece rapid la desfiintarea si comasarea de institutii si agentii publice.

Vom prelua un model deja consacrat si vom infiinta Departamentul pentru eficientizarea activitatii guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. Precizez, ca in acest departament vor veni specialisti din alte zone guvernamentale, care vor lucra pro bono.

In acelasi timp, trebuie sa luam masuri de crestere a veniturilor la bugetul de stat. Am adoptat acele masuri care sunt cuprinse in reforma fiscala din PNRR cu cel mai redus impact asupra cresterii economice. Am refuzat sa taiem de la investitii sau sa crestem impozitul pe profit sau pe venit, la fel cum am refuzat cresterea TVA care ar fi dus la cresterea inflatiei.

Asadar eliminam toate facilitatile fiscale si cream un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microintreprinderi pentru a evita un soc in economie. Vor fi afectate circa 30 de mii de IMM-uri, adica 10% din total, dar vom incerca sa le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat. De asemenea, introducem impozitul pe constructiile speciale si aliniem impozitul pe dividende la impozitul pe venit, respectiv la 10%. Astfel, ne vom pastra locul 7 in UE in ceea ce priveste cel mai mic impozit pe dividende, in fata noastra fiind tari precum Ungaria care are 15%, Polonia cu 19% sau Cehia cu 23%, in timp ce media la nivelul UE este de 20%.

In final, fac un apel catre companiile care continua sa nu isi plateasca corect taxele si sa isi externalizeze profiturile. Nu mai putem aseza povara fiscala tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc si creeaza locuri de munca. Deci platiti toti corect sau plecati!

Am un mesaj special pentru pensionari si pentru romanii cu venituri mici. Masurile pe care le luam astazi ne dau incredere ca atunci cand vom face bugetul de stat in ianuarie vom gasi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici si medii, fie sa indexam pensiile cu rata inflatiei in a doua parte a anului. De asemenea, vom reduce gradual povara fiscala pe munca cu pana la 5 puncte procentuale, in cazul salariilor mici si a familiilor cu copii. Si mai solicit tuturor companiilor din Romania un moratoriu de 6 luni de zile pentru inghetarea preturilor si solidaritate cu populatia si Guvernul Romaniei.

Ca prim-ministru, sunt pregatit pentru orice critica. In acest mandat nu am de gand sa fiu popular, ci sa fiu extrem de eficient. Criticati-ma pe mine, dar lasati Romania sa mearga inainte si sa se dezvolte. Nu se poate altfel!", a spus Ciolacu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare