×

Economic

Hidroelectrica, contract de 188 de milioane de euro pentru retehnologizarea amenajarii Vidraru

Hidroelectrica, contract de 188 de milioane de euro pentru retehnologizarea amenajarii Vidraru

01.07.2024, 21:37 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Compania de stat Hidroelectrica (simbol bursier H2O) a anuntat luni seara ca a semnat contractul pentru realizarea lucrarilor de retehnologizare a Amenajarii Hidroenergetice Vidraru cu o asociere formata din Electromontaj (lider) si croatii de la Koncar - Engineering, avand ca subcontractant pe Butan Grup, ca urmare a finalizarii procedurii de atribuire prin licitatie deschisa. Pretul contractului este de 188 mil. euro, urmand ca lucrarile sa fie realizate in 84 de luni.

"Atribuirea acestui contract reprezinta un pas important pentru modernizarea si eficientizarea infrastructurii hidroenergetice a companiei. Retehnologizarea Vidraru va asigura nu doar o capacitate crescuta de productie a energiei regenerabile, dar si un impact pozitiv asupra stabilitatii retelei energetice nationale. Suntem increzatori ca parteneriatul cu Electromontaj si asociatii sai va aduce rezultate remarcabile. Aceasta investitie majora subliniaza angajamentul Hidroelectrica de a moderniza si optimiza capacitatile sale de productie, asigurand astfel o contributie semnificativa la obiectivele nationale si europene de energie regenerabila si sustenabilitate", spune Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Centrala hidroelectrica Vidraru, avand o putere instalata de 220 MW, este amplasata pe malul drept al raului Arges intr-o caverna situata la 104 m sub nivelul raului, cu rolul de a produce 409 GWh/an energie electrica prin utilizarea potentialului hidroenergetic disponibil in lacul de acumulare Vidraru si de a participa la reglajul frecventa-putere in Sistemul Energetic National, asigurand totodata si alte servicii de sistem.

La randul sau, Bogdan Badea, director de investitii al Hidroelectrica, a spus: "Succesul pe care il marcam vine ca rezultat al unei analize de profunzime a pietei care a permis intelegerea cauzelor care au blocat anterior investitiile majore la Vidrau. Am actualizat indicatorii la valorile corecte, am ascultat si am inteles provocarile ridicate pentru eventualii contractanti de un proiect de asemenea anvergura si am flexibilizat anumiti parametri astfel incat demersul sa devina realizabil. Proiectul de retehnologizare a Vidraru este unul complex si ambitios, implicand tehnologii de ultima generatie si solutii inovatoare. Asteptam cu nerabdare sa incepem lucrarile si sa vedem impactul pozitiv pe termen lung asupra productiei de energie si asupra mediului inconjurator. Multumim echipei noastre si partenerilor pentru eforturile depuse pana acum si suntem pregatiti sa ducem acest proiect la bun sfarsit".

Achizitia si realizarea lucrarilor de retehnologizare asupra AHE Vidraru preconizeaza atingerea obiectivelor propuse si obtinerea urmatoarelor beneficii: cresterea puterii active a fiecarui hidroagregat de la 55 MW la minim 58,8 MW, cu mentinerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrala); cresterea randamentelor hidroagregatelor si implicit a randamentului global al amenajarii; cresterea performantelor si rentabilitatii investitiei peste nivelul initial; cresterea fiabilitatii, a disponibilitatii si a sigurantei in exploatare pentru toate echipamentele si instalatiile Amenajarii dar si asigurarea volumului si a calitatii serviciilor de sistem furnizate de CHE; introducerea unui sistem care sa permita monitorizarea si comanda centralizata din DHA/DEN, realizandu-se astfel premisele flexibilitatii monitorizarii functionarii CHE; pregatirea echipamentelor si instalatiilor din Centrala Vidraru si de la celelalte obiecte ale amenajarii pentru un nou ciclu de functionare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare