×

Politic-Social

Inalta Curte: Sterilizarea populatiei japoneze intre anii 1950 si 1990 a fost ilegala. Despagubiri...

Inalta Curte: Sterilizarea populatiei japoneze intre anii 1950 si 1990 a fost ilegala. Despagubiri pentru 25.000 de victime

04.07.2024, 12:06 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Legea sterilizarii fortate, aplicata in Japonia anilor de boom in privinta nasterilor, era neconstitutionala. Acest lucru a fost stabilit de Curtea Suprema de la Tokyo, inchizand o rana adanca: 25.000 de oameni, din 1948 pana in 1996, au fost obligati sa se supuna procedurii, pentru ca erau considerati inferiori, inapti sa aiba copii.

A fost o selectie sistemica, pe baza unei legi dure. Inalta Curte a ordonat acum guvernului de la Tokyo sa plateasca despagubiri, dupa ce s-a stabilit ca termenul de prescriptie de 20 de ani nu se aplica unor astfel de cazuri.

Directiva adoptata in 1948 pentru a "preveni nasterea urmasilor cu defecte genetice" a stipulat ca persoanele cu dizabilitati intelectuale, boli mintale sau tulburari ereditare vor fi sterilizate fortat. O modalitate de a pastra sanatatea populatiei, conform spiritului legii. Dar si o modalitate de a selecta nou-nascutii, intr-un anumit sens.

Dupa 2018, 39 de persoane, inclusiv cele care au suferit interventii chirurgicale, au intentat procese in 12 instante districtuale si instante inferioare din intreaga tara.

"Este profund incorect si nedrept sa exoneram guvernul de responsabilitatile sale avand in vedere termenul de prescriptie", a precizat cel mai inalt organ judiciar al Japoniei in ratificarea cererilor reclamantilor, definind actiunile statului drept "intolerabile si contrare datoriei morale".

Toti cei 15 judecatori s-au pronuntat in unanimitate asupra neconstitutionalitatii legislatiei, precizand ca aceasta incalca articolul 13 din Constitutie - care garanteaza libertatea persoanelor de a nu se supune procedurilor fizic invazive impotriva vointei lor - si articolul 14, care stabileste dreptul la egalitate pentru fiecare cetatean.

Acesta este al 13-lea caz de la cel de-al Doilea Razboi Mondial pana in prezent in care Curtea Suprema din Japonia a declarat o lege neconstitutionala.

Acum, statul japonez ia masuri. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida i-a cerut ministrului responsabil cu politica copiilor, Ayuko Kato, sa organizeze intalniri fata in fata cu reclamantii.

O modalitate de a-si cere scuze, dar si de a asculta. In realitate, sumele promise drept compensatie nu sunt foarte mari. Dar sunt o victorie tardiva pentru cei care nu au reusit sa aiba o familie si pentru cei care au fost fortati sa renunte la a avea copii.

In aceleasi decenii, China vecina incepuse "politica unui copil", tot pentru a limita populatia. Cuplurilor li s-a cerut sa nu aiba mai mult de un copil, tocmai pentru a preveni explozia populatiei. Era anul 1979. Acum, si China a abandonat aceasta politica.

Compensatii de la 63.000 de euro in sus de persoana

"Guvernul isi cere scuze profunde oamenilor care, cu o durere imensa, au fost supusi operatiunilor de sterilizare", a declarat Kishida presei locale. Cele patru inalte instante au obligat statul sa plateasca intre 11 milioane de yeni (63.000 de euro) si 16,5 milioane de yeni fiecarei victime, iar 2,2 milioane de yeni rudelor celor care au murit deja.

Sumele sunt mai mari decat compensatia unica de 3,2 milioane de yeni decisa in temeiul unei legi promulgate in aprilie 2019. Potrivit datelor guvernamentale, din cele aproximativ 25.000 de persoane sterilizate, 16.500 nu si-au dat acordul. Majoritatea victimelor sunt persoane in varsta, iar avocatii lor au cerut guvernului sa le acorde asistenta cat mai curand posibil.

Japonia se confrunta astazi cu rate scazute ale natalitatii si cu o criza a casatoriilor. Rata natalitatii este cea mai scazuta din lume. Conform datelor din 2023, noile nasteri au scazut cu 5,1%. Si tendinta este departe de a fi inversata: se estimeaza ca 42% dintre femeile japoneze nascute in 2005 nu vor avea niciodata copii.

In 2023, casatoriile au scazut cu 5,9%, la 489.281, coborand sub 500.000 pentru prima data in 90 de ani. Din 1974 nu a existat o rata a natalitatii la nivel de inlocuire, adica cu cifre care sa permita un echilibru intre noile nasteri si decese. Guvernul incearca sa remedieze acest lucru prin consolidarea ingrijirii copiilor si cresterea salariilor pentru lucratorii mai tineri.

Aproximativ o treime din populatie are peste 65 de ani si varsta medie este de 48 de ani, practic cea mai mare din lume pentru o tara. Ultimele date, prezentate in urma cu doar cateva zile la Kyoto de profesorul Tomoya Mori, specialist in Economie Urbana: astazi Japonia are 126 de milioane de locuitori.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare