×

Politic-Social

Ingrasaminte chimice intrate cu acte false in tara prin Portul Constanta, trimise ilegal spre Europa

Ingrasaminte chimice intrate cu acte false in tara prin Portul Constanta, trimise ilegal spre Europa

04.07.2024, 11:18 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Constanta au dispus retinerea unui inculpat, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat; folosire la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se refera la alte marfuri sau bunuri decat cele prezentate in vama; folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate; importul si exportul unor substante si preparate periculoase interzise sau restrictionate; producerea, livrarea sau utilizarea ingrasamintelor chimice, precum si a oricaror produse de protectie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializarii si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Cercetarile efectuate in cauza au stabilit ca, incepand cu anul 2023, acesta impreuna cu alti cinci faptuitori (patru dintre ei cetateni italieni) si trei persoane juridice romane au initiat si constituit un grup infractional organizat, avand ca scop importul si exportul unor substante si preparate periculoase interzise sau restrictionate si producerea, livrarea sau utilizarea ingrasamintelor chimice, precum si a oricaror produse de protectie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializarii, prin eludarea legislatiei vamale.

Grupul infractional organizat, coordonat de catre cetatenii italieni (administratori a trei societati comerciale) a beneficiat de sprijinul inculpatului retinut, care s-a ocupat de depunerea documentelor vamale de tranzit in Portul Constanta si import la punctul vamal din Arad, asigurandu-se ca documentele falsificate indeplinesc standardele solicitate de autoritatile romane si ca insecticidele, erbicidele si fungicidele importate din China, mascate sub denumirea de fertilizanti, ajung la destinatarii finali - societati din Italia si Spania.

In aceasta modalitate, membrii grupului au eludat regulamentele europene ce vizeaza exportul si importul de produse chimice care prezinta risc si au reusit sa introduca in Romania, prin Portul Constanta si Constanta Sud Agigea, marfurile interzise, pe care apoi sa le tranziteze pana in municipiul Arad, in vederea finalizarii operatiunilor vamale de import.

Pe parcursul urmaririi penale, cu sprijinul reprezentantilor Biroului Vamal de Frontiera Constanta si Constanta Sud, au fost identificate trei containere in portul Constanta ce contineau substante interzise, un container despre care exista probe ca a fost incarcat cu fungicide si insecticide (interzise pe teritoriul U.E.) si care a ajuns intr-un depozit din municipiul Arad, precum si alte produse chimice interzise la detinere pe teritoriul U.E., depozitate la sediul unei societati situate pe raza aceluiasi municipiu.

"Astfel, in luna februarie 2023, la instigarea si cu complicitatea a trei dintre membrii grupului, toti cetateni italieni, inculpatul (in coautorat cu una dintre persoanele juridice), a depus la autoritatea vamala din portul Constanta Sud, o factura aparent emisa de o societate din Singapore, in realitate aceasta fiind a unui exportator din China, ce atesta ca intr-un container destinat societatii pe care acesta o administreaza in fapt, a importat fertilizanti in valoare de aproximativ 18.000 USD, insa in realitate in interiorul containerului au fost identificate cantitati de Dimethoate, Carbendazin, Acetamiprid si Oxamyl, substante interzise la import conform regulamentelor europene in vigoare, in valoare reala de peste 136.000 euro (insecticide si fungicide destinate agriculturii (care fie nu sunt aprobate in Uniunea Europeana, fie au fost retrase de la folosire de pe piata, conform regulamentelor europene, fiind un pericol pentru sanatatea publica). De asemenea, membrii grupului au instigat la falsificarea prin contrafacerea mai multor documente emise de un exportator din China avand ca obiect substante chimice din categoria fertilizantilor utilizati in agricultura, cu o valoare totala de 41.880 euro pentru cantitatea totala de 900 colete cu fertilizanti utilizati in agricultura. Totodata, impreuna cu un alt membru al grupului, inculpatul a sprijinit un alt faptuitor (cetatean italian) si una dintre persoanele juridice controlate sa falsifice facturi, in care a diminuat atat valoarea (de la 41.000 la 27.900 UDS) cat si parametrii tehnici mentionati in fisele de siguranta si certificatele de analiza ale produselor, modificand denumirea produselor din THIRAM, DICHLORVOS, CLETHODIM si ISOXAFLUTOLE+TERBUTHYLAZIN in SPHINX EXTRA, VERTIMEC, SELECT si LUMAX H", arata DIICOT, joi, intr-un comunicat.

Din probatoriul administrat a reiesit ca inculpatul, la instigarea si cu complicitatea altor membrii, a depus documentele de import, pentru un container (ajuns in portul Constanta in luna ianuarie 2023 si descarcat intr-un depozit din municipiul Arad) ce continea insecticide si fungicide destinate agriculturii (mascate ca fiind fertilizanti acceptati pe piata U.E.), care fie nu sunt aprobate in Uniunea Europeana, fie au fost retrase de la folosire de pe piata, conform regulamentelor europene, fiind un pericol pentru sanatatea publica. Totodata, a incarcat din depozitul din Arad catre terti cumparatori produse a caror substante active sunt interzise in Uniunea Europeana sau produse care nu sunt conforme/nu corespund din punct de vedere fizic si chimic cu produsele omologate in Romania.

Avand in vedere cercetarile efectuate, in cursul anului 2023, intre autoritatile italiene si cele romane s-au efectuat mai multe schimburi de informatii, ce au condus, sub egida EUROJUST, la incheierea unui acord privind constituirea unei echipe comune de ancheta la data de 9 aprilie 2024, intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie- Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Parchetul de pe langa Tribunalul Verona - Italia (lProcura della Repubblica presso il Tribunale di Verona).

In urma punerii in executare a mandatelor de perchezitie domiciliara pe teritoriul Italiei si Romaniei, in datele de 25 si 28 iunie 2024, au fost identificate si ridicate documente bancare si inscrisuri ce atesta relatiile comerciale dintre societatile romanesti si cele italiene implicate, etichete contrafacute, mai multe mijloace de stocare a datelor (telefoane, laptop-uri, tablete), precum si alte mijloace de proba.

La activitatile desfasurate pe teritoriul Romaniei au participat si forte din cadrul NAS Carabinieri si Guardia di Finanza, iar la cele efectuate in Italia au asistat procuror din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Constanta si ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta - Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Porturi Maritime.

Ulterior, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Constanta a dispus arestarea preventiva a inculpatului, pentru o perioada de 30 de zile.
Actele de urmarire penala au fost efectuate impreuna cu Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Constanta - Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Porturi Maritime. La actiune au participat si reprezentanti ai Europol.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare