22.01.2025, 18:50 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
MApN semnaleaza o dezinformare rusa pe subiectul atacurilor recente, din noaptea de joi, 16 ianuarie, spre vineri, 17 ianuarie, executate cu drone de fortele Rusiei asupra infrastructurii portuare civile din Ucraina, in proximitatea granitei cu Romania.
Campania de dezinformare rusa foloseste informatii false sau scoase din context si inventeaza situatii inexistente pentru a manipula adevarul si a influenta opinia publica.
Pe timpul atacurilor ilegale cu drone desfasurate de fortele ruse in noaptea de joi, 16 ianuarie, spre vineri, 17 ianuarie, sistemele de monitorizare si supraveghere ale Ministerului Apararii Nationale au semnalat incalcari ale spatiului aerian romanesc, ceea ce a impus, conform procedurilor, instituirea masurilor de alertare a populatiei din judetul Tulcea si decolarea, din Baza 86 Aeriana de la Borcea, a doua aeronave F-16 ale Fortelor Aeriene Romane aflate in Serviciul de Lupta Politie Aeriana.
"Ulterior, asa cum am informat printr-un al doilea comunicat de presa, in urma cercetarilor executate de echipele formate din specialisti din MApN, SRI si MAI au fost identificate doua zone in care au cazut resturi de drone de provenienta ruseasca de tip Geran1/2, una intre localitatile Ceatalchioi si Tudor Vladimirescu, iar alta la sud de Chilia Veche. Impactul resturilor de drone, care au fost ridicate pentru investigatii, nu a afectat elemente de infrastructura si nu au fost semnalate pagube materiale. Aceasta situatie, devenita, din pacate, una de rutina, a constituit baza de pornire a unui scenariu complet fals inventat in laboratoarele de propaganda de la Kremlin. Articolele publicate de presa din Rusia plaseaza atacul ilegal executat de propriile forte asupra porturilor civile ucrainene cu o zi mai tarziu, respectiv vineri, 17 ianuarie, spre sambata, 18 ianuarie si acrediteaza, fara nicio baza reala, ideea ca fortele militare ale Armatei Romaniei ar fi intervenit in desfasurarea evenimentelor, prin executarea de foc asupra dronelor rusesti cu mijloace de lovire dispuse pe teritoriul national al Romaniei. In scenariul fantezist se afirma, fara nicio legatura cu realitatea, ca obiectivul atacurilor ruse ar fi fost, de fapt, o operatiune de tranzit de militari romani (potrivit unei surse de propaganda) sau de mercenari romani (asa cum afirma o alta), transportati cu ambarcatiuni de pe malul romanesc pe cel ucrainean. "Atacul" descris de materialul de propaganda, care ar fi fost ordonat de la varful armatei ruse, ar fi provocat numeroase victime de partea romana, morti si raniti. In scenariul de la Kremlin apar si elicoptere ale Fortelor Aeriene Romane care ar fi intervenit pentru evacuarea asa-zisilor raniti si sprijinirea cu foc a interventiei fortelor ucrainene de pe celalalt mal", informeaza sursa citata.
Aceasta "stire" se inscrie in tiparul operatiunilor ruse de influentare si manipulare executate in prezent in spatiul public romanesc si aliat: "Oricat de stangaci ar fi redactata si oricate erori evidente ar contine, stirea falsa este amplificata in spatiul public tintit prin algoritmi si agenti umani afiliati, pe multiple canale de propaganda. Ulterior, sunt generate reactii oficiale sau analize ale unor asa-zisi "experti", care sunt, la randul lor, fructificate de sistemul de amplificare in mediul online, in special pe platformele digitale de comunicare. Aceste operatiuni vizeaza, in primul rand, opinia publica din Romania si, prin extensie, din spatiul NATO, care este manipulata sa creada ca NATO urmareste sa intre in razboi cu Rusia si ca Romania este impinsa in acest conflict. Acest narativ de propaganda este conjugat cu altele, cum ar fi asa-zisele intentii de folosire a bazelor militare din Romania pentru pregatirea unor operatii ofensive, pregatirile facute in secret de autoritatile de la Bucuresti pentru trimiterea de militari romani pe frontul din Ucraina si altele, pe care le-am semnalat in mod constant pe aceasta platforma de combatere a dezinformarii".
In acelasi timp, acest tip de dezinformare tinteste si publicul intern rus, care este hranit in mitul cetatii asediate, fiind manipulat sa creada ca Rusia este in pericol de a fi atacata de NATO si ca in Ucraina militarii rusi din fortele de invazie lupta, in asa-zisa "operatiune militara speciala", impotriva NATO.
Conform postarii pe Inforadar, "realitatea pe care propaganda rusa si vectorii de propagare din spatiul public romanesc si Euro-Atlantic incearca sa o acopere prin aceste actiuni de dezinformare si manipulare este ca Federatia Rusa, in dispretul total al normelor internationale, a militarizat Marea Neagra, a invadat Ucraina si a anexat ilegal Crimeea in 2014, iar din 2022 este angajata intr-un razboi ilegal de agresiune impotriva unui vecin suveran. Razboiul brutal pe care Rusia il duce impotriva Ucrainei este doar o dimensiune a asaltului pe care Rusia il da lumii democratice si libere. In paralel, Federatia Rusa este angajata intr-un set persistent de actiuni hibride impotriva unor tari membre NATO, UE si a altor state din regiunea Marii Negre".
Este de asteptat ca, in perioada urmatoare, stirea falsa prezentata in acest material sa fie preluata si amplificata si de vectorii propagandei ruse care actioneaza din interiorul spatiului public romanesc si amplificata, in special pe platformele digitale.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.