![]() |
18.12.2024, 16:30 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Alternativa laptelui de vaca, cum ar fi cel de migdale, soia, ovaz sau orez, castiga popularitate, insa un nou studiu avertizeaza asupra pierderilor nutritionale asociate acestor produse.
Cercetatorii de la Universitatea din Brescia (Italia) si Universitatea din Copenhaga (Danemarca) au comparat calitatea nutritionala a 10 tipuri de lapte vegetal procesat termic (UHT) cu doua tipuri de lapte de vaca.
Procesarea UHT, care sterilizeaza produsele la peste 140 C, poate afecta proteinele si aminoacizii esentiali din bauturile pe baza de plante.
"Laptele vegetal are deja mai putine proteine decat cel de vaca, iar tratamentele termice reduc si mai mult calitatea nutritionala", explica Marianne Nissen Lund, cercetator in domeniul alimentatiei.
Studiul a constatat ca laptele de vaca contine mai multe proteine decat 8 din 10 alternative vegetale si un numar mai mare de aminoacizi esentiali. De asemenea, in unele bauturi vegetale au fost descoperite substante precum acrilamida, un posibil carcinogen, si hidroximetilfurfuralul, insa in cantitati sigure pentru consum.
Cercetatorii recomanda o tranzitie alimentara verde bazata pe produse mai putin procesate si cu informatii nutritionale clare pe ambalaj. "Produsele ultra-procesate nu garanteaza neaparat beneficii sanatoase, chiar daca sunt pe baza de plante", avertizeaza Lund.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.