17.02.2025, 23:34 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Mai jos sunt cateva declaratii ale liderilor europeni dupa iesirea de la reuniunea de la Palatul Elysee.
Cancelarul Germaniei, Olaf ScholzIn ceea ce priveste ideea desfasurarii de forte europene de mentinere a pacii, Scholz a declarat ca este "complet prematur si complet nepotrivit sa avem aceasta discutie acum ... Vreau sa spun ca, foarte sincer, oamenii vorbesc peste capul Ucrainei, despre rezultatul discutiilor de pace care nu au avut loc si la care Ucraina nu a spus da".
In ceea ce priveste cheltuielile pentru aparare, Scholz a declarat: "Daca statele europene doresc sa cheltuiasca mai mult (de 2% - n.r.) pentru aparare, Germania sprijina ca aceste cheltuieli sa nu fie luate in considerare in calculele deficitului bugetar european".
Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer"Reuniunea informala de astazi a liderilor europeni a fost un prim pas vital pentru a raspunde acestei provocari privind apararea. Este clar ca SUA nu vor parasi NATO, dar noi, europenii, va trebui sa facem mai mult", a declarat premierul Regatului Unit.
"Problema impartirii poverii nu este noua, dar acum este presanta, iar europenii vor trebui sa faca un pas in fata, atat in ceea ce priveste cheltuielile, cat si capabilitatile pe care le oferim Ucrainei."
"Ne aflam intr-un stadiu incipient al procesului. Europa trebuie sa isi joace rolul si sunt pregatit sa iau in considerare angajarea de forte britanice (pe teritoriul ucrainean - n.r.) alaturi de altele, in cazul in care exista un acord de pace de durata, dar trebuie sa existe un sprijin din partea SUA, deoarece o garantie de securitate din partea SUA este singura modalitate de a descuraja in mod eficient Rusia sa atace din nou Ucraina", a mai spus Starmer.
Premierul Poloniei, Donald Tusk"Relatiile transatlantice si prietenia noastra cu Statele Unite se afla intr-o noua etapa si cu totii vedem acest lucru. Probabil ca nimeni nu ar trebui sa fie surprins ca aceasta reuniune de astazi a confirmat, de asemenea, ca partenerii nostri europeni isi dau seama ca a venit timpul ca Europa sa aiba o capacitate mult mai mare de a se apara."
Tusk a mai spus ca a existat "o confirmare foarte importanta ... ca cheltuielile de aparare nu vor mai fi tratate ca cheltuieli excesive, astfel incat nu vom fi expusi riscului procedurii de deficit excesiv si tuturor consecintelor sale neplacute".
Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen"Toti europenii trebuie sa accelereze atunci cand vine vorba de Ucraina si, in acelasi timp, sa majoreze cheltuielile de aparare acasa, deoarece Rusia ameninta acum, din pacate, intreaga Europa", a spus Mette Frederiksen.
"Nu cred ca se vor opri in Ucraina si, prin urmare, sunt foarte ingrijorata cu privire la realizarea unei incetari rapide a focului, deoarece i-ar putea oferi lui Putin si Rusiei posibilitatea de a se intoarce si de a se mobiliza din nou, de a ataca Ucraina sau o alta tara din Europa".
Despre posibila trimitere de trupe in Ucraina, Frederiksen a afirmat: "Suntem deschisi sa discutam multe lucruri diferite, dar as dori, de asemenea, sa subliniez ca exista foarte, foarte multe lucruri care trebuie clarificate inainte de a ajunge la aceasta situatie, deoarece vorbim despre siguranta propriilor nostri cetateni".
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez"Discutiile de pace trebuie sa implice activ UE si Ucraina, sa consolideze ordinea multilaterala si dreptul international si, de asemenea, sa consolideze Europa"
"Salutam astfel de discutii care ar putea deriva intr-o pace justa si durabila, dar trebuie sa ne reamintim ca nu poate fi o incheiere falsa. Nu putem repeta greselile trecutului", a declarat Pedro Sanchez.
Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen"Astazi, la Paris, am reafirmat ca Ucraina merita pace prin forta. Pace care respecta independenta, suveranitatea si integritatea sa teritoriala, cu garantii de securitate solide. Europa isi asuma pe deplin partea sa din asistenta militara acordata Ucrainei. In acelasi timp, avem nevoie de o crestere a apararii in Europa", a declarat Ursula von der Leyen dupa summit.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.