10.01.2025, 12:59 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Donald Trump, presedintele ales al SUA, a cerut ca membrii NATO sa aloce 5% din PIB pentru aparare, o crestere semnificativa fata de actuala tinta de 2%. Totusi, oficialii aliantei considera ca o astfel de masura ar fi imposibila din punct de vedere politic si economic pentru majoritatea statelor membre.
In prezent, doar cateva tari NATO ating sau depasesc tinta de 2%, cum ar fi Polonia (4,12% din PIB in 2024), Estonia (3,43%) si SUA (3,38%). Media cheltuielilor pentru aparare la nivelul NATO este de 2,71% din PIB, conform estimarilor aliantei.
Italia, al carei buget pentru aparare este de aproximativ 1,5% din PIB, se numara printre cele opt state care nu ating actuala tinta. Ministrul italian al Apararii, Guido Crosetto, a declarat ca o crestere este inevitabila, dar 5% este "imposibil pentru aproape orice natiune".
Se estimeaza ca o noua tinta, posibil in jur de 3% din PIB, va fi negociata in cadrul summitului NATO din iunie, pe fondul preocuparilor legate de o posibila extindere a agresiunii ruse dupa razboiul din Ucraina.
Analistul Fenella McGerty subliniaza ca, desi ritmul de crestere al cheltuielilor de aparare in Europa a fost "remarcabil", atingerea unui prag de 3% ar putea dura un deceniu. Totodata, exista presiuni ca Europa sa devina mai autonoma in domeniul apararii, reducandu-si dependenta de SUA.
Statele baltice si Franta promoveaza ideea unui imprumut comun al UE pentru finantarea apararii, dar dezbaterea depinde de alegerile nationale din Germania, care s-a opus pana acum initiativei.
Pe langa cheltuieli, oficialii europeni avertizeaza ca trebuie dezvoltate capacitati strategice costisitoare, cum ar fi transportul aerian militar greu si razboiul electronic, pentru a intari apararea europeana.
Marie-Agnes Strack-Zimmermann, presedintele subcomisiei de aparare din Parlamentul European, a declarat ca Europa trebuie sa creasca finantarea apararii, dar sa nu fie influentata de presiunile lui Trump: "Avem nevoie de mai multe resurse, dar nu trebuie sa ne lasam destabilizati de o cifra arbitrara".
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
10.01.2025, 18:08