×

Politic-Social

Penitenciarul Jilava, "atractiv" pentru infractori: are inca 124 de locuri de cazare modernizate la...

Penitenciarul Jilava, "atractiv" pentru infractori: are inca 124 de locuri de cazare modernizate la standarde europene

02.07.2024, 17:34 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ministrul Justitiei Alina Gorghiu a vizitat marti Penitenciarul Bucuresti Jilava.

"De astazi, Penitenciarul Jilava are alte 124 de locuri de cazare modernizate la standarde europene. Sunt locuri cu 4 mp pentru fiecare detinut. Iar pana la sfarsitul anului, numarul acestora se va suplimenta cu alte 100", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Ministerul Justitiei anunta, intr-un comunicat, ca realizarea acestei investitii vine in continuarea noilor locuri de cazare realizate in anul 2022 (52 de locuri) si in 2023 (210 de locuri). Lucrarile vor continua si in viitor, pentru anul 2024 fiind deja semnat contractul pentru constructia altor 100 de locuri noi de cazare care vor fi finalizate tot anul acesta.

"Penitenciarul Bucuresti Jilava realizeaza an de an investitii pentru realizarea de noi locuri de cazare la standarde europene, 124 tocmai au fost finalizate. Investitiile totale numai la acest penitenciar in 2023 si in 2024 pana in prezent sunt de aproape 6,4 milioane lei, dintre care aproape 6 milioane spatiile propriu zise iar restul pentru dotarile aferente. Este un efort major pe care statul roman il face pentru imbunatatirea conditiilor de detentie. Reamintesc faptul ca anul acesta au inceput, pentru prima data dupa anul 2000, lucrarile la unitati noi ale sistemului penitenciar, la Unguriu (jud Buzau) si la Berceni (jud Prahova). La finalul acestui an, vom avea 20% grad de executie a lucrarilor, ceea ce este spectaculos. Reusim intr-un an de zile ceea ce nu s-a reusit in ultimii 30 si ceva de ani in Romania. Sper ca ANP sa continue in ritmul acesta, pentru ca realmente este nevoie de infrastructura noua in sistem", a declarat Alina Gorghiu.

Penitenciarul Bucuresti Jilava are un efectiv de 1.156 de persoane private de libertate. De asemenea, unitatea este in mod constant intre primele 3 din tara dupa numarul detinutilor folositi la munca si dupa cuantumul veniturilor realizate. In prezent, sunt deschise 74 puncte de lucru cu 632 detinuti (54,67%) din care 411 muncesc in interiorul penitenciarului, in interesul locului de detinere (bucatarie, gradina, constructii, etc.), 4 detinuti sunt selectionati in regim de prestari servicii in interiorul locului de detinere si 217 in exterior. Dintre acestia, 54 de detinuti in regim deschis muncesc fara supraveghere. Veniturile realizate din munca detinutilor in anul 2023 au fost de 8.956.625 lei, iar in anul 2024, pana in prezent, ele sunt la un nivel de 4.557.351 lei (60.12 % din planul propus). De asemenea, Penitenciarul a realizat in anul 2023 o productie proprie de legume de 52,59 tone (128,4% din necesarul unitatii).

Referitor la activitatea de scolarizare, la acest penitenciar din anul 2017 se organizeaza invatamant pentru clasele I - XIII. In anul scolar 2023 - 2024 au fost inscrise pentru aceasta activitate 100 de persoane private de libertate, iar un detinut si-a continuat studiile superioare. De asemenea, in unitatea ANP exista programe de formare profesionala cu o medie anuala de 3 cursuri in diferite domenii la care participa 42 detinuti pe an.

Alinei Gorghiu i-au fost prezentate si masurile luate in vederea trecerii Fortului 13 Jilava din administrarea Ministerului Justitiei prin Administratia Nationala a Penitenciarelor - Penitenciarul Bucuresti Jilava in administrarea Consiliului Judetean Ilfov in vederea valorificarii potentialului sau istoric, social, cultural si turistic. Specialistii prezenti au aratat ca trecerea suprafetei de teren si a constructiilor aferente in administrarea Consiliului Judetean Ilfov si proiectul avut in vedere nu afecteaza activitatea curenta a Penitenciarului Bucuresti Jilava nici din punct de vedere al sigurantei locului de detinere si nici din punct de vedere al activitatii sectorului de productie.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare