06.02.2025, 13:20 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a doua inculpate - persoane fizice, sub aspectul savarsirii infractiunilor de distrugere din culpa care a avut ca urmare un dezastru si nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, precum si a unei persoane juridice - Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt, sub aspectul comiterii infractiunii de distrugere din culpa care a avut ca urmare un dezastru.
Potrivit procurorilor, in 14 noiembrie 2020, fiind in exercitarea atributiilor de serviciu, in calitate de asistente medicale in cadrul Sectiei de ATI, in salonul nr. 240, in care acordau ingrijiri bolnavilor pozitivi Covid-19, carora li se administra oxigenoterapie, in intervalul orar aproximativ 16:40-18:40, inculpatele nu au luat masurile necesare pentru indepartarea din salon sau stingerea lumanarii tip candela care ardea pe noptiera unui pacient aflat in agonie. Astfel, inculpatele au incalcat mai multe prevederi legale si infralegale ce au ca scop asigurarea securitatii si sanatatii in munca, sigurantei la incendiu si bunelor practici in exercitarea actului medical.
"Pe fondul neatentiei si al concentratiei de oxigen peste limita maxima prevazuta in fisa cu date de securitate pentru oxigen (peste 23,5%) din salon, la contactul lumanarii (sursa de foc deschis) cu imbracamintea uneia dintre inculpate, halatul pe care aceasta il purta s-a aprins si a izbucnit astfel un incendiu soldat cu decesul, prin intoxicatie cu monoxid de carbon, arsuri si insuficienta cardio respiratorie acuta, a 9 dintre pacientii internati (in saloanele 240 si 242), vatamarea corporala a unui medic si a celor doua asistente medicale. O alta consecinta a constat in degradarea salonului nr. 240, a spatiilor din componenta acestuia si distrugerea/degradarea mai multor lucrari, instalatii, echipamente si componente ale acestora", se arata in comunicat.
In rechizitoriu, procurorul a retinut ca inculpatele nu au respectat obligatiile si masurile specifice de securitate si sanatate in munca aplicabile domeniului in care isi desfasurau activitatea si au tolerat existenta timp de aproximativ 2 ore si nu au procedat la stingerea ori indepartarea din salon a unei lumanari tip candela care ardea pe noptiera unui pacient.
"Prin incalcarea deliberata a standardelor minimale de preventie in materia sanatatii si securitatii in munca s-a creat un pericol iminent de producere a unui accident de munca care s-a si concretizat prin izbucnirea incendiului soldat cu propria vatamare corporala, precum si cu vatamarea corporala a unui medic (arsuri de grad II-III pe 70-75% suprafata corporala care au necesitat 160-170 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, care au pus in primejdie viata victimei si care au generat un prejudiciu estetic grav si permanent)", mai spun procurorii.
Cu referire la persoana juridica trimisa in judecata, respectiv Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt, procurorul a retinut omisiunea persoanei juridice de a lua masuri pentru instruirea corespunzatoare, adaptata evolutiei riscurilor sau aparitiei unor noi riscuri, suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, a personalului S.J.U. Piatra Neamt, respectiv a personalului sectiei A.T.I, revizuirea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala la sectia A.T.I., ca urmare a schimbarii conditiilor de munca care s-au produs odata cu nominalizarea S.J.U. Piatra Neamt ca spital suport COVID 19 pentru Spitalul Judetean de Urgente "Sf. Spiridon" Iasi si adoptarea unei terapii care implica cresterea cantitatii de oxigen administrata pacientilor pozitiv COVID 19 si astfel cresterea concentratiei de oxigen in atmosfera saloanelor unde sunt tratati acesti pacienti. asigurarea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor, pentru prevenirea riscurilor profesionale, pentru informarea si instruirea lucratorilor si pentru asigurarea cadrului organizatoric si a mijloacelor necesare securitatii si sanatatii in munca, respectarea cerintelor ca in saloanele de terapie intensiva sa existe o ventilatie cu inoirea aerului de cel putin 6 volume pe ora, o temperatura ambientala intre 22-26 C cu o umiditate de 30%-60% si o rezerva pentru izolare.
Astfel, reiese din rechizitoriu, s-au creat premisele izbucnirii si propagarii cu extrema rapiditate a incendiului din data de 14 noiembrie 2020, in jurul orei 18:40, in salonul nr. 240 al sectiei A.T.I., si producerii tuturor consecintelor derivate din acesta: decesul, prin intoxicatie cu monoxid de carbon, arsuri si insuficienta cardio respiratorie acuta, a 9 dintre pacienti internati, vatamarea corporala a unui medic si a celor doua asistente medicale inculpate, degradarea salonului nr. 240, a spatiilor din componenta acestuia si cu distrugerea/degradarea mai multor lucrari, instalatii, echipamente si componente ale acestora.
Pagubele materiale cauzate prin comiterea faptelor au fost evaluate la suma totala de 2.576.674,45 lei.
Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare Judecatoriei Piatra Neamt.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
06.02.2025, 15:16