Qatar este unul dintre cei mai importanti exportatori de GNL din lume si a devenit un furnizor din ce in ce mai important de gaz pentru Europa, in urma turbulentelor de pe pietele de energie provocate de invazia Rusiei in Ucraina.
Pe masura ce statele europene au incercat sa renunte la gazul rusesc, QatarEnergy a semnat acorduri pe termen lung pentru furnizarea de GNL catre Germania, Franta, Italia si Tarile de Jos.
Ministrul energiei din Qatar, Saad al-Kaabi, a declarat pentru Financial Times ca, in cazul in care un stat membru al UE ar impune sanctiuni pentru nerespectarea obligatiilor la nivelul celor prevazute in directiva privind diligenta intreprinderilor, Doha ar opri exportul de gaze naturale lichefiate catre blocul comunitar.
Legea impune tarilor UE sa introduca amenzi pentru neconformitate, cu o limita superioara de cel putin 5 % din veniturile anuale globale ale companiei.
"Daca este cazul sa pierd 5 % din veniturile mele generate mergand in Europa, nu voi merge in Europa . . . Nu blufez. Cinci la suta din veniturile generate de QatarEnergy inseamna 5 la suta din veniturile generate de statul Qatar. Acestia sunt banii oamenilor ... asa ca nu pot pierde acesti bani - si nimeni nu ar accepta sa piarda acesti bani", a spus Kaabi.
UE a adoptat normele privind due diligence-ul intreprinderilor in luna mai a acestui an. Acestea fac parte dintr-un set mai amplu de cerinte de raportare menite sa alinieze intreprinderile la obiectivul ambitios al UE de a ajunge la emisii nete zero pana in 2050.
Cu toate acestea, directiva a provocat o reactie negativa generalizata din partea intreprinderilor, atat din interiorul, cat si din afara UE, care s-au plans ca normele sunt prea dure si le pun intr-un dezavantaj concurential.