×

Politic-Social

Radu Stefan Oprea, la BSDA: Prin investitii in cercetare-inovare, industria de aparare va deveni...

Radu Stefan Oprea, la BSDA: Prin investitii in cercetare-inovare, industria de aparare va deveni competitiva

22.05.2024, 21:52 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ministrul economiei, antreprenoriatului si turismului, Stefan-Radu Oprea, a participat miercuri la deschiderea oficiala a expozitiei Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024, cel mai mare eveniment regional dedicat apararii si securitatii, organizat la Romaero Baneasa, care reuneste la aceasta editie 400 de producatori globali de echipamente si tehnica militara si peste 300 de delegati straini de nivel inalt, precum si reprezentanti ai structurilor MEAT si MApN.

Oprea a evidentiat faptul ca industria nationala de aparare reprezinta un domeniu strategic al economiei menit sa contribuie la protectia intereselor esentiale de securitate ale Romaniei, iar revitalizarea, modernizarea si dezvoltarea industriei de aparare sunt marile provocari ale acestui sector. De aceea, Guvernul trebuie sa sustina industria nationala de aparare prin politici publice si reglementari legislative pentru reforma resursei umane si schimbarea mentalitatii privind achizitia de produse, tehnica militara si servicii.

"Strategia nationala pentru industria de aparare se afla astazi in faza finala la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului. Am depus astfel toate eforturile pentru ca schimbarile atat de necesare acestui domeniu sa se realizeze in timp cat mai scurt", a declarat ministrul Oprea.

Acesta a subliniat ca investitiile in cercetare-dezvoltare-inovare sunt vitale si doar prin colaborare institutionala intre Ministerele de resort (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si Ministerul Apararii Nationale) si institute de cercetare si universitati industria de aparare va putea raspunde nevoii de realizare a unor produse competitive, cu valoare adaugata mare.

In contextul BSDA, chiar dupa deschidere a avut loc semnarea a doua memorandumuri de intelegere: Memorandumul de intelegere intre Societatea Uzina Mecanica Cugir, sucursala CN Romarm SA si Hekler & Koch GmbH Germania, care are ca scop negocierea unui joint venture organizat ca parteneriat strategic in industria nationala de aparare pentru realizarea in comun pe platforma Uzinei Mecanice Cugir de arme calibru mic si armament usor (Small Arms and Light Weapons) cu tehnologie NATO si Memorandumul de intelegere intre Societatea ROMAERO SA si Aeroplex of Central Europe Aircraft Technology Center Ungaria, care va permite ROMAERO SA sa furnizeze servicii de intretinere si reparatii pentru aeronavele din familia Boeing 737 classic & NG si Airbus A320 pentru satisfacerea nevoilor in evolutie ale clientilor si partenerilor, la cele mai inalte standarde de excelenta si eficienta.

Totodata, ministrul Stefan Radu-Oprea a declarat ca vineri 24 mai CN Romarm SA va semna un Memorandum de intelegere cu General Dynamics Ordnance and Tactical Systems Statele Unite ale Americii, care va crea premisele necesare modernizarii productiei de munitii de calibru mare si dezvoltarii de capacitati de productie pentru munitie standard NATO in facilitatile CN Romarm.

Mai mult de atat, tot vineri se face in premiera un pas important in perspectiva productiei primei drone romanesti. Astfel, prin intermediul Societatii Carfil SA, subsidiara a companiei nationale Romarm SA, se va semna un acord strategic de cooperare industriala cu producatorul american de drone militare si civile - Periscope Aviation, in cadrul Bucharest International Defence Show and Exhibition (BSDA) 2024.

Tot miercuri, ministrul Stefan-Radu Oprea a avut o serie de intrevederi cu reprezentanti guvernamentali si companii importante din industria de aparare, participante la eveniment, care au vizat intensificarea cooperarii tehnologice si industriale.

Primele doua zile ale BSDA 2024 sunt dedicate atat vizitatorilor oficiali, cat si militarilor si oamenilor de afaceri, iar cea de-a treia zi este destinata publicului larg.

La deschiderea au fost prezenti si prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul apararii nationale, Angel Tilvar, presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne si ai diverselor structuri ale Ministerului Apararii Nationale. Printre companiile prezente la eveniment se numara Rafael Advanced Defense Systems - compania israeliana producatoare a performantului sistem de aparare aeriana Iron Dome, compania Raytheon - producatorul sistemului Patriot, General Dynamics, BAE Systems, Elbit Systems, Beretta, dar si companii din industria nationala de aparare precum Romarm, Aerostar Bacau, Pro Optica si BlueSpace Technology.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare