×

Externe

Razboiul din Ucraina, ziua 861. Bloomberg: China dezvolta drone de atac pentru a sprijini Rusia /...

Razboiul din Ucraina, ziua 861. Bloomberg: China dezvolta drone de atac pentru a sprijini Rusia / Putin participa la summitul OCS in Kazahstan

03.07.2024, 07:35 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

UPDATE Panouri solare pentru spitalele din Ucraina in contextul crizei energetice

Ucraina a primit aproape 6.000 de panouri solare din partea Comisiei Europene pentru alimentarea spitalelor din intreaga tara, a anuntat Ministerul Energiei pe 2 iulie. Aceste panouri, fabricate de compania italiana Enel, vor genera aproximativ 2 megawati de electricitate, sporind rezilienta energetica a spitalelor din regiunile Jitomir, Volin, Hmelnitki, Kiev si Odesa.
Initiativa, parte a acordului "Ray of Hope" intre ministerele sanatatii si energiei din Ucraina si Comisia Europeana, abordeaza frecventele intreruperi de curent cauzate de atacurile rusesti asupra infrastructurii energetice ucrainene. Ucraina se confrunta cu intreruperi prelungite si zilnice ale alimentarii cu energie electrica din cauza acestor atacuri continue.
Ministrul Sanatatii din Ucraina, Viktor Leasko, a subliniat importanta cruciala a asigurarii continuitatii ingrijirii medicale in contextul crizei energetice. El a accentuat ca dotarea institutiilor medicale cu panouri solare este o miscare esentiala catre independenta energetica si stabilitate. Aceasta abordare nu doar asigura continuitatea serviciilor medicale, ci si intareste securitatea energetica generala a tarii in fata amenintarilor constante.
Costurile de instalare si operare ale panourilor solare vor fi acoperite de Fondul International de Sprijin Energetic pentru Ucraina, cu planuri de a extinde numarul de spitale care beneficiaza de acest proiect. Initiativa "Ray of Hope" exemplifica cooperarea internationala menita sa atenueze impactul intreruperilor energetice asupra serviciilor esentiale si sa sprijine tranzitia Ucrainei catre solutii energetice durabile.
Ca raspuns la atacurile asupra infrastructurii sale energetice, Ucraina a inceput sa implementeze intreruperi planificate ale curentului electric pe 15 mai pentru a gestiona presiunea asupra retelei sale de energie, ceea ce face introducerea energiei solare o interventie oportuna pentru a proteja serviciile medicale critice.
UPDATE Bloomberg: China dezvolta drone de atac pentru a sprijini Rusia
Companiile chineze dezvolta drone de atac pentru a sprijini Rusia in conflictul sau cu Ucraina, similare cu dronele Shahed produse de Iran, potrivit unui raport Bloomberg din 2 iulie. Afirmatia se bazeaza pe informatii de la oficiali europeni, care au dezvaluit ca, in 2023, companii chineze si rusesti au discutat despre crearea unei drone similare modelului Shahed, cunoscut pentru productia sa rentabila in masa si incarcaturile explozive.
In ciuda pozitiei oficiale de neutralitate a Chinei in conflictul din Ucraina si a negarii furnizarii de asistenta letala, parteneriatul in crestere dintre China si Rusia ridica ingrijorari. Aceasta cooperare a fost evidentiata de vizita presedintelui rus Vladimir Putin la presedintele chinez Xi Jinping in mai, subliniind o relatie bilaterala tot mai stransa in contextul razboiului.
China a fost acuzata de diverse natiuni, inclusiv de SUA, ca sprijina indirect eforturile militare ale Rusiei prin furnizarea de tehnologii cu dubla utilizare, cum ar fi unelte de masini, tehnologie de arme si imagini din satelit. Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a subliniat angajamentul NATO de a dezvalui alinierea Chinei cu Rusia, avertizand asupra repercusiunilor sprijinului acordat Rusiei in conflict.
Dezvoltarea acestor drone nu a fost inca observata in teatrul de operatiuni ucrainean, dar potentiala lor desfasurare ridica preocupari strategice semnificative. Aliatii NATO au avertizat constant China impotriva furnizarii de sprijin militar Rusiei si au indemnat Beijingul sa-si foloseasca influenta pentru a facilita incheierea ostilitatilor.
Ca raspuns la aceste acuzatii, Liu Pengyu, purtatorul de cuvant al ambasadei Chinei in SUA, a negat orice furnizare de asistenta letala Rusiei si a indemnat natiunile occidentale sa inceteze actiunile care escaladeaza conflictul. Situatia reflecta tensiunile geopolitice continue si provocarile mentinerii neutralitatii in fata dinamicilor conflictului international.
Putin participa la summitul OCS in Kazahstan
Presedintele rus Vladimir Putin a sosit in Kazahstan pe 3 iulie pentru a participa la summitul Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), desfasurat pe 3-4 iulie in Astana. Summitul se concentreaza pe probleme de securitate si aparare regionala si include discutii despre aprofundarea cooperarii intre statele membre. OCS, infiintata de China si Rusia in 2001, urmareste sa imbunatateasca securitatea in regiunea eurasiatica.
In cadrul summitului, Putin are programate intalniri bilaterale cu diversi lideri, printre care presedintele chinez Xi Jinping si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan. La aceasta reuniune participa, de asemenea, lideri sau reprezentanti din mai multe tari, inclusiv Azerbaidjan, Belarus, India, Iran, Kazahstan, Kargazstan, Mongolia, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Turcia si Uzbekistan, alaturi de secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres.
Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, nu va participa personal la summit, dar va fi reprezentat de ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar, deoarece Modi planuieste o vizita la Moscova mai tarziu in cursul lunii. Acest summit serveste ca o platforma pentru membrii OCS sa discute stadiul actual si perspectivele viitoare ale cooperarii in cadrul organizatiei, evidentiind eforturile continue de a consolida securitatea si stabilitatea in regiune.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare