×

Accesează
contul existent

Externe

Razboiul din Ucraina, ziua 940. Comandantii rusi au avertizat despre incursiunea ucraineana in...

Razboiul din Ucraina, ziua 940. Comandantii rusi au avertizat despre incursiunea ucraineana in Kursk cu luni inainte, dezvaluie documente confiscate / SUA impune sanctiuni entitatilor ruse care sprijina activitatile ilicite ale Coreei de Nord

20.09.2024, 08:18 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Stoltenberg: Mai multe arme pentru Ucraina vor grabi sfarsitul razboiului

In timpul unui discurs sustinut la evenimentul organizat de German Marshall Fund pe 19 septembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat ca furnizarea mai multor arme de productie occidentala catre Ucraina este esentiala pentru a pune capat mai rapid razboiului. Stoltenberg a argumentat ca sporirea sprijinului militar pentru Ucraina ar intari capacitatea acesteia de a respinge agresiunea rusa si ar aduce conflictul la un final.
"Cu cat putem livra mai multe arme Ucrainei, cu atat este mai probabil sa atingem pacea," a declarat Stoltenberg, contracarand afirmatiile ca inarmarea Ucrainei prelungeste razboiul. El a respins apelurile pentru negocieri fara un sprijin militar adecvat, insistand ca orice acord de pace viitor trebuie sa includa un sprijin solid pentru apararea Ucrainei.
Comentariile sale vin pe fondul amenintarilor tot mai mari din partea Rusiei in legatura cu furnizarea de catre tarile occidentale de rachete cu raza lunga de actiune catre Ucraina. In ciuda avertismentelor Rusiei, multi aliati NATO au continuat sa ofere ajutor militar Ucrainei, cu unii lideri politici preferand negocierile in locul livrarilor suplimentare de arme.
Stoltenberg a facut referire si la remarcile sale anterioare despre ocazia ratata a NATO de a preveni invazia Rusiei prin furnizarea de arme mai devreme. Privind spre viitor, el a reiterat angajamentul NATO fata de Ucraina, afirmand ca securitatea de durata a Ucrainei ar necesita aderarea la NATO.
El a incheiat afirmand: "Usa NATO este deschisa. Ucraina se va alatura."
Comandantii rusi au avertizat despre incursiunea ucraineana in Kursk cu luni inainte, dezvaluie documente confiscate
Comandantii militari rusi au anticipat o incursiune ucraineana in regiunea Kursk cu luni inainte de a avea loc, conform documentelor obtinute de fortele ucrainene si relatate de The Guardian pe 20 septembrie. Colectia de documente, confiscate din pozitii abandonate de rusi, include ordine tiparite si note scrise de mana de la comandantii rusi. Acestea dezvaluie ca inca din ianuarie 2024 oficialii rusi avertizau despre o posibila patrundere transfrontaliera a fortelor ucrainene.
Desi avertismentele initiale erau vagi, notele ulterioare au devenit mai specifice, prezicand un atac asupra orasului Sudzha, care a fost in cele din urma capturat de fortele ucrainene in timpul incursiunii din august. Ucraina sustine ca a preluat controlul a aproximativ 100 de asezari si peste 1.300 de kilometri patrati in cadrul acestei operatiuni, avansand rapid adanc in teritoriul rus.
Documentele indica, de asemenea, eforturile rusilor de a intari apararea in regiunea Kursk inainte de atac, inclusiv organizarea de exercitii suplimentare si intarirea punctelor de aparare. Cu toate acestea, incursiunea a surprins aparent fortele ruse.
Alte dezvaluiri din documente au evidentiat moralul scazut al trupelor ruse, cu multiple referinte la sinucideri in randul soldatilor. Un document detaliaza un caz de sinucidere atribuit depresiei severe cauzate de serviciul militar prelungit. In raspuns, comandantii au sugerat lectii politice zilnice pentru a creste moralul si a mentine rezistenta psihologica a personalului.
Autenticitatea acestor documente nu a fost verificata independent, potrivit The Guardian. Totusi, ele ofera o perspectiva rara asupra provocarilor cu care s-au confruntat comandantii rusi inainte de ofensiva ucraineana.
Germania planifica un ajutor suplimentar de 400 de milioane de euro pentru Ucraina in 2024

Germania urmeaza sa ofere un ajutor suplimentar de 400 de milioane de euro Ucrainei in 2024, conform unui document al Ministerului de Finante german, citat de AFP pe 19 septembrie. Acest lucru contrazice rapoartele anterioare care sugerau ca nu era planificat niciun ajutor suplimentar pentru acest an. Fondurile noi sunt destinate sustinerii armatei Ucrainei, in special pentru nevoi urgente precum drone si sisteme de aparare aeriana, pentru a-si consolida pozitia pe campul de lupta.

Germania si-a intensificat semnificativ sprijinul militar pentru Ucraina de la inceputul invaziei Rusiei, devenind al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei dupa Statele Unite. Numai in 2023, Berlinul a oferit aproximativ 8 miliarde de euro in ajutor militar. Cu toate acestea, se asteapta ca acest ajutor sa fie redus la jumatate, pana la 4 miliarde de euro, pana in 2025 din cauza constrangerilor financiare.

Ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, a cerut initial un ajutor militar suplimentar de 3,8 miliarde de euro pentru Ucraina in 2024, dar aceasta nu a fost aprobat de Ministerul de Finante. Germania spera ca unele deficite financiare ar putea fi compensate prin profiturile din activele rusesti inghetate, insa actiunile Ungariei au intarziat acest proces.

In plus, complicatii politice au aparut pe masura ce partidele "anti-razboi", care se opun ajutorului pentru Ucraina, au castigat teren in recentele alegeri regionale. Cu toate acestea, Germania ramane angajata in sprijinul sau, alocand un total de 14,7 miliarde de euro pentru Ucraina pana in iunie 2024.

SUA impune sanctiuni entitatilor ruse care sprijina activitatile ilicite ale Coreei de Nord
Biroul de Control al Activelor Straine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a adaugat cinci entitati si un individ pe lista sa de sanctiuni pentru implicarea in tranzactii ilegale cu Coreea de Nord, scrie The Kyiv Independent. Aceste sanctiuni vizeaza partile care asista atat Coreea de Nord, cat si Rusia in eludarea restrictiilor impuse de SUA.
Potrivit oficialului Trezoreriei Bradley Smith, sanctiunile fac parte din eforturile continue de a perturba schemele care sprijina razboiul Rusiei impotriva Ucrainei si activitatile financiare ilegale ale Coreei de Nord. Cele doua natiuni si-au consolidat cooperarea de la inceputul invaziei Rusiei in Ucraina, in 2022.
Printre entitatile sanctionate se afla MRB Bank si "International Settlement Bank" LLC, care ofera servicii bancare in teritoriile ocupate de Rusia inca din 2014. Entitatea nord-coreeana vizata este descrisa ca un actor cheie in schimbul valutar al Coreei de Nord si esentiala pentru finantarea programelor sale de arme.
La inceputul anului 2023, SUA a impus sanctiuni asupra unei companii aeriene ruse implicate in transportul de rachete balistice nord-coreene. De asemenea, Coreea de Sud a avertizat ca Coreea de Nord ar putea furniza Rusiei rachete tactice si obuze de artilerie.
Aceste sanctiuni fac parte din strategia SUA de a perturba retelele financiare ilicite care sprijina atat eforturile de razboi ale Rusiei, cat si programele de armament ale Coreei de Nord.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare