×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Recomandari pentru pelerinii prezenti la Sarbatoarea Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor

Recomandari pentru pelerinii prezenti la Sarbatoarea Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor

20.10.2024, 08:08 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pelerinajul va avea loc in perioada 20-28 octombrie. Alaturi de moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, vor fi asezate spre inchinare si moastele Sfantului si Dreptului Lazar, care vor fi aduse din Cipru.

Recomandari:

1. Pelerinajul este un act liturgic, misionar si social. Este un act liturgic pentru ca poarta in el bucuria rugaciunii si cautarea sfinteniei. Este un act misionar pentru ca impartasim lumii bucuria credintei in Hristos cel Rastignit si Inviat. Este un act social, duhovnicesc, pentru ca aduna in comuniune si ofera speranta oamenilor intr-o lume din ce in ce mai lipsita de ideal, de pace si bucurie.

2. Pelerinajul constituie o comuniune in procesiune, o adunare in miscare, simbol al Bisericii in misiune, care prin rugaciune si cantare, cheama binecuvantarea lui Dumnezeu asupra intregului oras. La pelerinaj vin din regiuni diferite oameni diferiti ca varsta, stare sociala, grad de cultura, intensitate a credintei si sensibilitate spirituala, dar cu totii trebuie sa petreaca un timp binecuvantat, fara a fi tulburati sau deranjati in starea lor de rugaciune si fara a tulbura pe altii.

3. In semn de evlavie fata de sfinti, dar si pentru folosul duhovnicesc al pelerinajului, se recomanda pelerinilor urmatoarele:
o tinuta vestimentara decenta si adecvata evenimentului, similara celei purtate cand participam la Sfanta Liturghie;
un comportament pasnic, civilizat si respectuos fata de ceilalti pelerini;
in interactiunea cu ceilalti participanti la pelerinaj sau cu oricare alta persoana, se va folosi un vocabular cuviincios si un ton al vocii scazut, care sa nu tulbure pe cei din jur;
pastrarea unei atmosfere de rugaciune, sobrietate si liniste;
o atentie deosebita fata de copii, persoanele cu dizabilitati sau bolnave si persoanele varstnice impreuna cu care calatoriti pentru a nu se rataci, precum si fata de bunurile personale;
respectarea traseului, a programului si a indicatiilor oferite de organizatori si voluntari in legatura cu inchinarea la Sfintele Moaste si la alte manifestari liturgice ori pastorale;
pastrarea curateniei in perimetrul locului de pelerinaj si a ordinii.

4. Intrucat pelerinajul este un eveniment duhovnicesc pentru toti cei care participa la el cu credinta, evlavie si dragoste de Dumnezeu si de Biserica, pelerinilor le este interzis:
sa tulbure pe cei impreuna-pelerini, in special prin urmatoarele actiuni: transmiterea live a evenimentului pe retelele de socializare, strigate sau discutii in contradictoriu, ascultarea de muzica la dispozitive care afecteaza linistea impreuna-pelerinilor etc.;
sa comercializeze produse sau obiecte;
sa ameninte, sa foloseasca cuvinte obscene ori sa desfasoare activitati care pericliteaza siguranta sau tulbura linistea persoanelor din jur;
sa apeleze la mila publica;
sa fumeze, sa consume sau sa se afle sub influenta alcoolului sau drogurilor.

5. Prezentele recomandari se completeaza cu reglementarile in vigoare privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice. In temeiul legislatiei aplicabile, organizatorii isi rezerva dreptul ca, in situatia nerespectarii celor de mai sus, persoanele vizate sa fie avertizate sau, dupa caz, indepartate de locul pelerinajului, cu ajutorul fortelor de ordine.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare